A AirsoftÚjonc wikiből
Ak-sorozat-Ak74 right sta.jpg

Az AK sorozat

Gyors összefoglaló

Minden idők egyik legjobb fegyvere airsoft változatban is hasonlóan jóra sikerült. V3-as gearboxnak köszönhetően strapabíró, jól szerelhető és biztos alkatrész háttérel rendelkező AEG-ről van szó. Hop-up egysége könnyen kiszedhető, jól állítható/belőhető. A fix tusos változatok nagy akksi hellyel rendelkeznek, betolható/behajtható tusos változatok pedig stick askival is jól muzsikálnak.

Újabban a kínaiak nagy AK-dömpingbe kezdtek. Ezek a fegyverek kivétel nélkül fém testtel és fa ágyazással rendelkeznek. Gyárilag sajnos nagyon erősek (400+ szinte mind). Ezek közül is a Cyma AK-k gearboxa nagyon meggyőző lett - főleg az új generációsak. Fém csapágyak, csapágyazott rugóvezető, nagyon nagy nyomatékú motor. A fa tusban csak átalakítással férnek el a nagy Sub-C akkupakkok. A Kalash (Boyi) a külső tekintetében mondható nagyon jónak, hiszen rengeteg acélt használnak fel.

A márkás AK-k továbbra is jól ismert remek minőséget képviselik. Legtöbbjüknek zsírozáson és hézagoláson kívül másra nincs is szüksége.

Tartozékok

Tartozékok terén is nagyon jó választás lehet egy AK. Válogathatunk tárak, testek, irányzékok, tusok, fa szettek, átalakítók és ezerféle tartokzék közül pénztárcánk szerint. A modernebb verziók rendelkeznek rail szereléksínekkel, míg a régebbiekre kevesebb kiegészítő szerelhető - de ez egy authentikus AK-ra nem is kell.

Tárak

Lehet kapni hagyományos, rövidített, waffel, AK-74 tárakat (narancs, fekete, plum színben), AKs-74U, RPK-74, RPK tárakat. Igazából akkora választék van, hogy nem sorolom fel az összes gyártót. Be tudtok szerezni hozzá real, low, mid és hi-cap tárakat is. Ezeken felül lehetséges drum (elekromos, 1000+ BB-s tárak) és tracer tárak beszerzése is.

Fa átalakítók, testek

Az első generációk tulajdonosai számára örömteli az a nagy választék, amely jellemző az AK-sorozatra. Szinte nincs az a AK-variáns, amelyhez nem kapható fa, fém átalakító készlet. Lehet kapni fa és rétegelt fa készleteket. Ak-47-től egészen az SVD-ig minden variánsra találunk projektünknek, pénzünknek megfelelőt. Fém testek között az Element által gyárottak között találunk Ak-47-hez és Ak-74-hez megfelelőt, illetve újabban DBoys (Boyi) is piacra dobta fém testeit - főleg behajtható tussal.

Irányzékok, optikák

Infrabak felszerelésével a legegyszerűbb egy Ak-variánsra optikát felszerelni. Lehet kapni Belarus optikát is, amely mutatós tud lenni. Újabban már beszerezhetünk red-dotos infrabakkot is (Cobra), illetve egy, a tok elejére csavarozható szereléksínt is. Rengeteg irányzékot be lehet szerezni. 800-1000 méteres irányzékok, szürkületi/éjszakai irányzékok (Element Glow Sight). A modernizációval együtt jelennek meg a szereléksínes rendszerek is.

Egyébb tartozékok

Gumírozott tusalap, markolatok, gripek, hangtompítók, szíjak, gránátvetők...

Konklúzió

Árban és minőségben nagyon nagy szórás van AK-sorozatra vonatkozóan, ezért van miből választani. Véleményem szerint kezdéshez nagyszerű választás lehet. Az egyszerű, de remekül működő belépő szintű AK-t használtan kb 15-20000 ft körül már kaphatsz, és a felső határ természetesen a csillagos ég. Ha tetszenek az AK variánsok, biztosan megtalálod a neked való airsoft variánsát.

Batmause