A AirsoftÚjonc wikiből

ATikett

Avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk egy játékon

Ahogy telnek az évek, egyre több játékost vonz e csodás sport, és kénytelen-kelletlen, de "felhígult" a társadalma az airsoftnak, ahogy az ősjátékosok egy része mondja.

Ezen írást, mint őseik intelmét szánom a kezdő játékosoknak, illetve nem csak a kezdőknek.

Személyes tapasztalatom szerint, nagyon sok fiatal játékos van, aki eme sportot űzi, és hát nincsenek alapvető dolgokkal tisztában. Persze, ha nincs aki elmondja nekik, akkor nehéz is elvárni.

A játék kezdésétől a végéig az alapvető dolgokat illik megtenni, betartani, és így biztos, hogy ha még nem is kiemelkedően játszol, akkor is jó emlékekkel fognak rád emlékezni.

Megérkezéskor én végig szoktam köszönni, lepacsizni mindenkivel, akiket nem ismerek, vagy nem emlékszem rájuk, bemutatkozom. Nem ciki, ha nem emlékszel 5 perc után a nevükre, hirtelen 40-60 ember nevét megjegyezni nem lehet. Persze száz, vagy nagyobb létszámú játékon végig pacsizni már durva tudna lenni, de ilyenkor is mindenkinek, egyénnek vagy csoportnak odaköszönök. Ilyenkor már rajtam van a védőszemüveg, viszont ha nem előre felöltözve jöttem akkor ezek után öltözök, fegyverkezek fel. Sosem tárazok parkolóban, ha az off zóna! Csakis a biztonságos, erre kijelölt helyen. Ciki ha véletlen kilősz egy lámpaburát!

Ha lement a kronózás, általában eligazítás jön, itt lehetőleg amíg beszél(nek) a szervező(k) illik csendben figyelni, megtisztelni a másikat.

Apropó beszéd. Kerüljük a káromkodást. Ha olyan a vérmérsékletünk hogy valami negatív dolog ér, pl. elromlik a fegyver, és káromkodunk akkor próbáljunk nem obszcénan tenni azt. Ugyanakkor semmikép se személyeskedjünk másokkal! Nem óvoda ez. Biztos lesz Megmondóember, vagy "Az Én Fegyverem Fél Milla A Tied Szar" ember, ez előfordul, az ilyen embereket ignorálni kell, ráhagyni, én ilyenkor magamba mosolygok mert én játszani jöttem, nem Hímtag Hosszmérő Versenyre.

Játék közben. Figyelj oda másokra! Próbálj segíteni nekik, kommunikálj, legyél összeszedett! Nagyon jól lereagálja más ha nem fagysz le! Kerüld a "locsolást".

Irtó gáz, amikor 400 bb-t ellő valaki 1 perc alatt, senki se élvezi.

Mindig olyan célra lőj, amit már azonosítottál. Ha esetleg olyan helyen találod el ami nem túl etikus, vagy csak épp az lógott ki, akkor kérj bocsánatot! Sok vitát megelőz, engem hülyének is néztek már nem is egyszer, de így nem negatívan könyvelnek el! Ha esetleg golyóálló emberrel találkozol és nem áll ki pedig tudod hogy eltaláltad, már locsoltál is rá, ne veszekedj vele, inkább szólj egy rendezőnek!. Ha olyan találatot kapsz, vagy sejted hogy eltalálhatott de nem érezted, hallottad, állj ki! Sokkal többet ér a becsületed mint még plusz 10 perc játék!

Ha dobatnak, és olyan a helyzet, hogy tudod hogy nemigen tudod megúszni, mert erős fegyverrel nem akar lelőni pár méterről, add meg a találatot! Ugyanez vice verza ha erős a fegyvered és sikerült "ninjába" pár méterre megközelíteni valakit, dobasd! Ha viszont lelő, akkor ne veszekedj vele, ez van, ne könyveld el magadba hogy te voltál béna, hanem azt hogy becsülettel játszottál, és az érdemi győzelem a tied!

Ha mindezeket betartod, persze az aktuális Airsoft szabályokkal, és házi szabályokkal, már szinte egyből "profi játékos" leszel. :)

Remélem sokaknak segítettem ezzel az írással.

Üdv, és jó játékot!

Achmed.