A AirsoftÚjonc wikiből

Az AUG

A sógorok univerzális fegyvermása

A valódi változat

Osztrák Szövetségi Hadseregnél a hatvanas évek végén, a vietnami háború tapasztalatait felhasználva kezdtek egy kis űrméretű gépkarabély kifejlesztésébe. Az amerikai AR15/M16 karabélyt hiányosságai miatt elvetették, így a hazai fejlesztés került előtérbe. A fejlesztési munkálatokkal a nagy múltra visszatekintő Steyr Mannlicher fegyvergyárat és Walter Stollt, a Szövetségi Hadsereg (Bundesheer) őrnagyát bízták meg. Az első prototípust 1970-re készítették el, de ez a fegyver még számos hiányossággal rendelkezett és nem is számított igazi bullpup rendszerűnek. A fegyver tárát a markolatban helyezték el, és felhúzó kar helyett, a zárszerkezetet az előagy hátrahúzásával kellett működtetni (mint a csőtáras vadászpuskákét). A későbbi modellek már igazi bullpup rendszerűek voltak, a töltényűr és a tár már a markolat mögött helyezkedett el, a kezdeti nehézségeket a tervezőgárda sikeresen leküzdötte így a karabélyt 1978-ban Stg 77 típusjellel rendszeresítették. A fegyver a külföldi piacokon is népszerűnek bizonyult, félautomata polgári változata az Egyesült Államokban népszerű.

Forrás: Wikipédia

AUG-sorozat image002.jpg AUG A1 AUG A2

2006 Ősz óta használom a saját példányomat. A felgyülemlett infókat és tapasztalatokat osztanám meg veletek.

Ezt a replikát vagy szeretni, vagy utálni lehet. Köztes állapot nincsen, illetve ilyen játékossal még nem találkoztam. Vagy azt mondják, hogy gyönyörű vagy azt, hogy ronda. Aki használja az minden hibájával/hátrányával szereti/kedveli.

Most lássuk a review-t.

Az airsoft változat

Ezt a replikát nagyon sokáig csak a Marui kínálta két változatban: Military azaz az A1-es és az A2-es railes változatában. A Marui valamilyen oknál fogva a Military változat gyártását megszüntette így ez a változat már csak használtan szerezhető be leginkább külföldről. Később a Both Elephant (BE) jelentette meg az AUG-ot kisebb-nagyobb sikerrel, majd megjelent nem olyan régen a Classic Army (CA) is mind a két változattal és 2007 év végén, pedig sokak nagy örömére a Jing Gong (JG) is piacra dobta (szó szerint) mind a két változatot. A két nagyobb gyártó jó alapokat kapott a Maruitól és ezt jól ki is használták, bár ennek előnyét most a JG élvezi olcsóságával és ez az olcsóság nem egyenlő a gyenge minőséggel. Az A3-as „fantázianévvel” ellátott verzió például FET-es vezérléssel rendelkezik.

AUG-sorozat image008.jpg

A fegyver szép nagy dobozban érkezik, fekete és kék alapon, GEK COBRA és Armee Universal Gewehr felirattal. Tartalma a szokásos: fegyver, low-cap tár tisztítópálca, töltőpálca, 200db 0,25-ös BB, használati utasítás, katalógus, piros kupak a cső végére.

AUG-sorozat image010.jpg

A fegyver súlya 3,5kg erre jön még rá kb 0,5kg: bb, akku és valamilyen célzóeszköz, szóval nem olyan vészes az összsúlya. Viszonylag kevés optikai kiegészítő van hozzá, azonban az utóbbi időben kezdenek erre a típusra is ráérezni a gyártók. Elláthatjuk gránátvetővel, RIS-RAS kiegészítő is kapható hozzá már, amire rengeteg kütyüt tehetünk. Az M4/16 érzés hamar elérhető.

AUG-sorozat image012.jpgAUG-sorozat image014.jpg

A tuning terén szerencsések vagyunk, hiszen az AUG Ver3-as gearbox-szal rendelkezik, melyhez rengeteg kiegészítő vásárolható.

AUG+M203AUG A3 original

A külsőségek

A replika műanyag teste jó minőségű és kidolgozottságára semmi panasz sem lehet. A cső rögzítése az eredetiével megegyező, eleinte nagyon jól tart, de tartós használat során kissé lötyögőssé válhat, ez azonban nem befolyásolja a fegyver teljesítményét, ez a probléma egy kis kézügyességgel könnyen orvosolható. Az Arnies Airsofton van egy külön topik Steyr AUG FAQ and Helpdesk|link= néven (regisztráció szükséges!), rengeteg hasznos infó és tanács olvasható itt. Ezen a típuson a beépített irányzék helyett egy railes sín található melyre ízlésünknek megfelelő célzó eszközt tehetünk. A hüvelykivető nyílás alatt található a hop-up, ami könnyen állítható és nem állítódik el, hasonló a G3-as és a G36-os hop-upjához. Az első markolat 3 helyzetben rögzíthető: a csőhöz hajtva, 45°-ban és függőlegesen. Az AUG-nak ez az egyik gyenge pontja, általában a markolatot tartó spiáter szokta megadni magát. Ha törik, akkor a Guarder által gyártott acélra lehet cserélni, amit én már be is szereztem.

AUG-sorozat image020.jpg

Nekem még az eredeti van meg, pedig nem bánok óvatosan a markolattal.

A belsőségek

A V3-as gearbox EG700-as motorral, ami a tuninghoz jó alapot biztosít. A tuning alatt nem feltétlenül a magas fps elérését értem, hanem a tartós és megbízható működést. Például a gyenge és kopó alkatrészek cseréjét.

A legnagyobb hátránya, hogy csak a kis akku (mini type) fogadásra képes alaphelyzetben.

AUG-sorozat image022.jpg

Ez alap fegyver esetén elégséges de hosszabb játékokhoz mindenképpen kell belőle tartalék is. Kisebb átalakítással - a biztosíték eltávolításával - fogadja az AA-s méretű 8,4 - 9,6V-os akkukat is, azonban nagyobb tuningnál ezekből nem árt minimum 2db, hogy egy hosszabb játéknapot is kibírjon.

AUG-sorozat image024.jpgAUG-sorozat image026.jpg

Az akku elhelyezési problémát én egy sniper pouch felrakásával oldottam meg, amiben elfér a nagy akkuból egy 7-8 cellás pakk, ami azért már sok lövés leadására elegendő és nem szükséges tartalék akkumulátor beszerzése. A vezetéket egy elegáns megoldással a fegyvertest oldalán található szíjtartó forgókapocs vakdugójának helyén vezettem ki.

AUG-sorozat image030.jpg

Szerencsére a Li-Po akkumulátorok megjelenésével az akku elhelyezési problémák megoldódtak. A kis méretüknek köszönhetően a rendelkezésre álló helyre simán befér az akku.

A fegyverhez 80bb befogadására képes low-cap tárat adnak. Szerencsére most már sok gyártó tárjai közül válogathatunk. Gyárt hozzá hi-cap-et a Tokyo Marui (TM), Classic Army (CA), King Arms (KA), Jing Gong (JG) és Both Elephant (BE), a KA és a MAG jóvoltából most már mid-cap és low-cap tárak is vannak hozzá, olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak, mint a TM és CA tárak.

A replika előnyei:

  • a 3-as verziójú gearbox, ami a remek tuning lehetőséget adja
  • egyszerű kialakítása, ami a terepen való mozgást könnyíti meg
  • bullpup kialakításnak köszönhetően épületben és terepen is megállja a helyét
  • a remekül és nagyon finoman állítható hop-up
  • a fegyver alapállapotában, illetve kis tuninggal szinte elnyűhetetlen

A replika hátrányai:

  • a kisméretű akkuhely
  • problémás első markolat
  • elhagyható apróságok
  • kevés – ellenben drága - optikai kiegészítő

Saját tapasztalatok

Az első néhány próbalövés még alapfegyverrel történt, de szinte rögtön megkapta a Guarder tuning szettet. Eleinte a 120-as Guarder rugó volt benne nem olyan sokáig, aztán átnyergeltem egy 130-as Systema-ra. Nem titkoltan DMR (Designated Marksman Rifle) fegyvert szerettem volna belőle készíteni, akkoriban nem volt ilyen fegyver és szerepkörű játékos (Designated Marksman) a csapatban (Skorpiók). A 120-as rugóval stabilan 410 fps-t lőtt, ezen idő alatt megismertem a fegyvert a szerelését és hogy tudom-e használni megfelelő hatékonysággal. Mivel nagyon bevált és megszerettem így került bele a Systema 130-as rugó. Az elvárásaimmal ellentétben nem ment 430fps fölé a fegyver, hanem pontosan 430 lett. Csalódást azonban nem okozott, mert nagyon precízen lehetett vele így is operálni. Kapott egy távcsövet és hangtompítót, valamint amennyire lehetséges volt a fegyvertestet kibéleltem szivaccsal, hogy a gearbox hangját csökkentsem. Ezen állapotában is rengeteget játszottam vele és sok kellemes percet szerzett. De, hogy az AUG ne csak a megnevezésében legyen DMR kapott egy Guarder 140-es rugót. Ezt a rugót a 120-as Guarder tuning szett még szépen vitte, ezért semmit nem kellett cserélni benne. E fölött már csak a Guarder SP150 Infinite Torque-Up Kit jöhet szóba, hogy elviselje a terhelést. A 140-es rugó 470-480 fps–re tornázta fel a teljesítményt. A szóráskép javításához kapott még egy Prometheus csövet. A nagy rugóerő a tuning dugattyút elette, melynek következménye a nagy fps szórás lett, 450 és 470 fps között lőtt mikor mennyire tudta meghúzni az elkopott fogazatú dugattyút. Próbaképpen bele tettem egy G&P 3 fémfogas dugattyút, ezzel a manőverrel megkerültek az elveszett fps-ek. A következő probléma a dugattyú fejjel történt. Valamilyen oknál fogva nem tömített az a fej, ami eddig a dolgát tette. A következmény, mint korábban a nagy fps vesztés volt, 440-470 fps között lőtt. Először megint a dugattyúra gyanakodtam, de azon egy kopásnyom sem volt. Igénybe vettem a csapat szerelőjének Makmának határtalan tudását és kiderítettük a probléma okát. Ezután alumínium fej be, rá az O gyűrű, ami eddig is benn volt és csodák csodájára megint stabilan hozta a magas teljesítményt. Ezek a kis afférok elvették egy kicsit a kedvemet az AUG DMR-ként való alkalmazásától és fontolgattam azt is, hogy megválok tőle. Azonban hosszas mérlegelés után visszatettem bele a 120-as rugót és megtartottam assault fegyvernek.

A döntést nem bántam meg azóta sem, amit mi sem bizonyít jobban, hogy még kettő AUG-ot vásároltam. Egy CQB-ra átalakított Maruit és egy M203-as gránátvetővel ellátott CA A1-est.

A CQB verzió kapott egy rövid csőtoldatot, az alap Marui cső le lett vágva 350mm-re. A gearboxban a műanyag csapágyak fémre lettek cserélve, kapott egy vágott M4-hez való hengert és egy 1Joulos rugót amivel stabil 330fps-t produkál.

A CA AUG külsőleg kevésbé jó kidolgozottságú, amit a Steyr marking és a jó minőségű beépített távcső kompenzál. A gearbox alapból jó minőségű, ezért a hézagolás átnézésén és a tömítettség ellenőrzésén kívül sokat nem kell vele foglalkozni.

A fegyvert használtan vettem, egy Guarder 110-es rugó és egy preciziós cső volt benne. Az átnézés után 390-395fps-ben állapodott meg. Ez a verzió egy M203-as gránátvetővel teljesedett ki számomra. Honnan jött az ihlet? Az Ausik-tól.

AUG-sorozat image032.jpgAUG-sorozat image034.jpg

A DMR korszak

TávcsővelRed-dottal

A jelenlegi állapot

Marui CQB és Civilian verzióCA AUG A1+M203

Az őrületet a végtelenségig lehet fokozni mint az alábbi kép is mutatja.

AUG-sorozat image044.jpg

Ace