A AirsoftÚjonc wikiből

Airsoft spotter

Lehet érdekesen fog hangzani, meg lehet, nálam sokkal okosabbak majd jól megdobálnak, de az itt leírtak saját tapasztalatok, nekem ezeket az érzéseket adja a játékmód és én így és ezen érzések alapján alakítom magam spotterré és próbálom nektek visszaadni ezzel a rövid leírással...

Mindenek előtt próbáljatok elvonatkoztatni mindenféle dologtól ami az igazi - éles fegyverekre, haditechnikára, csúcs modern precíziós optikákra vonatkozóan eszetekbe jutna olvasva ezen sorokat! Tegyük fel, hogy nincsenek, délibáb....

Airsoft Spotter ( NEM MILSIM!!! )

Adott egy mesterlövész és adott egy Spotter. Ketten együtt alkotnak egy TŰZPÁRT amit Sniper-Spotter Rajnak hívok és sokan hívnak is. Ez a 2 fős egység EGYÜTT alkot egyetlen rendkívül erős fegyvert.

(Hogy miért írok a sniper-ről is, mikor mondtam, hogy csak Spotter Faq?!

Véleményem szerint külön-külön nem lehet róluk írni, egyedül a Sniper erősen korlátozva van a lehetőségekben a "párossal" szemben.)

Sniper-Spotter tűzpár Szemben az 1 fős Sniper "egységgel".

Feltételezzük, azt, hogy mind a spotter mind a Sniper nagyon be van járatva, páros szinten is rendkívül összeszokottak, tehát SKILLESEK!

Negatívumok

Egy 2 fős egység 2X annyi zajt csap, 2x akkora célpont, 2x akkora kockázati tényező... (evidens)

Pozitívumok

A 2 fős egységben ugyanakkor sok dolog "feleződik" is... Itt most nem arra gondolok, hogy van 1 célpont amire egy időben 2-en lőnek... ez baromság... De annyira nem is: Adott szitu :1 lövésből ki kell szedni a célt. A sniper célra tart, tüzel elhibázza azt. Adott szitu: 1 lövésből ki kell szedni a célt. A spotter a snipert maga mögött hagyva saját lő távjával tisztában a célpontra lopakodik, egy olyan pontra ahonnan tisztán látja célpontot (airsoftban!!!) hallótávon belül is akár... Ügyel arra, hogy ne a sniper tűzvonalába csücsüljön, hanem attól különböző pontra, lehetőleg úgy, hogy:

... sniper elhibázza a lövést, nincs esély ismétlésre... az ellen, felfedezi nagyjából az irányt, honnan jött a lövés. Az ellen egy rajt küld a sniper felszámolására, amit azon az úton tesznek meg ahonnan a sniper lőtt... A spotter mivel nem az úton csücsült, hanem a mellett, számba veszi az ellenséges rajt... Rádión leadja a snipernek, hogy meneküljön egy előre megbeszélt pontra mivel sokan vannak, nincs értelme felvenni a harcot, vagy egy másik előre megtervelt pontra csalja az ellen rajt, ahol a Spotter meglepetés szerű hátból érkező kontakttal kiiktatja őket, vagy összezavarja, menekülésre kényszeríti őket.

Nagyon lényeges... egy szituban egyszerre csak az egyikük bukhat le... Minden más esetben FUTÁS!!! Persze most jön az, hogy nem szabad lebukni... én meg erre azt mondom, ez is benne van... és ettől színes... meg a másik, ha van egy "direkt-idióta" parancsnok aki küld előre, PARANCSOL akkor le lehet ott bukni... legtöbbször eszközei vagyunk a játékszervezőnek, velünk bénít, ahogy mi nevezzük: mi általunk CSIPEGET.

(Ez így egyszerre sok mindent tartalmazott majd kifejtem.)

Pár alap dolog.... A spotter rádióz, a spotternek folyamatosan jár az agya, figyeli a környezetet útja során a cél felé, keresi visszavonulási pontokat, én ilyen csekkpointnak nevezem őket, ahonnan alkalmazva a fenti kis rövid akciót folyamatos visszavonulás mellett ki lehet meríteni egy számban sokkal jelentősebb ellenséges rajt. A spotter cipel mindent . Esetenként a spotter adja ki a tűzparancsot pl. a fenti kis akciónál. A spotter kezeli térképet. A spotter sokszor csali.

Spotter és a rádió, kézjelek

A Sniper-Spotter tűzpár elsődleges feladata a konkrét feladatokon kívül a felderítés.

Konkrét szituáció esetén spotter az összegyűjtött információkból a következőket vonja le és adja tovább a parancsnokság, illetve a kijelölt támogató raj felé:

  • Ellenség pontos helye, illetve várható útvonala
  • Ellenséges egységek létszáma, és az egységek szerkezeti felépítése.
  • Ellenség tevékenysége ( beásva, el vannak foglalva valamivel, stb...)
  • Javaslat illetve kérdés a parancsnoktól kontaktra egy kijelölt helyen összehangolva a sniper-spotter oldalán harcoló "támogató" egységekkel az ellennel szemben.

Sniper és a Spotter egymás között

Az összeszokott tűzpár legfontosabb feladata a parancsok teljesítése. Messze a saját oldaltól azonban csakis egymásra számíthatnak. Akarva akaratlanul kialakul egy félelemérzet, mégpedig a magány a csend az egymásra utaltság érzete a PARA... Amiről beszélni akarok, azt nem nagyon lehet leírni... ....a spotter beásta magát, tisztában van a sniper pozíciójával látja őt és fordítva is. Pásztáz szemével és fejét is forgatja szeme útjával egyetemben... A sniper őt figyeli, hiszen a spotter feladata az ellen felderítése. A spotter előtt 30 méterre megrezzen egy ág... A folyamatos fejmozgása megáll és egy pontra koncentrál, karjai mozdulnak, maga elé veszi fegyvert vállai közelebb simulnak földhöz célra tart... Sniper ekkor nem kezd el rádiózni, hogy mit lát spotter, egyszerűen ÉRZI, hogy valami történt a spotter felől... Ekkor a spotter az aki leadja az infót nem pedig a sniper kezd el felesleges felhívásra. A spotter egy 4 fős rajt észlel, 1db medic-el... mérlegel, felvesszük a harcot... Egyet pittyent a rádión, melynek zár hangja olyannyira megnyugvás a snipernek, mint para. Jelzésértéke a sniper számára: Let's Rock.

A spotter kezével mutatja Sniper felé az ellenséges raj számát és az elsődleges célpont mivoltát: MEDIC Ezen kézjelek nincsenek könyvbe vésve, ezeket egymás között kell megbeszélni, mert nem biztos, hogy fekszenek azon kézjelek amik köztudottak...

A spotter mutatja az irányt.... Van egy dolog ami itt nagyon fontos. A snipernek tökéletes harmóniában kell lennie a környezettel. Nem elég jól rejtőzni, illetve láthatatlanak lennie. Kényelmes és biztos helyezkedésre van szüksége, hiszen nem remeghet meg. (Biztosan jártatok már úgy, hogy annyira elmerevedett valamelyik végtagotok, hogy eszement remegésbe kezdett...) Miután a spotter megadta a pontos irányt a sniper elhelyezkedik a számára legmegfelelőbb módon, már a pontos irány tudatában. Ezért fontos tisztában lenni a spotternek az idővel.

Rosszkor, rossz időben feltűnő ellen esetén mérlegel a spotter, hogy a sniper képes e felkészülni adott idő alatt. Amennyiben nem; figyelembe véve az ellen útvonalát rejtőzködő képességére hagyja a dolgot a páros, vagy a spotter kiugrik és egy már előre megbeszélt pontra hívja a snipert visszavonulásra.

A drót átment egyetlen pittyentéssel és 2 db kézjellel ( 1. kézjel 4fő 2. kézjel medic) A sniper feldolgozza, mégpedig úgy, hogy neki egyetlen célra kell koncentrálni abból az irányból amerre a spotter fegyvere irányul, a medic-re. Azt is tudja, hogy övé az első lövés a medic felől azonban vár még egy jelzésre. Melyik a medic? Nem kezd el a sniper rádiózni, a spotter tisztában van azzal, hogy lóg még egy infóval. Újra kézjelek... Tegyük fel libasorban jönnek, akkor egyszerű megadja a "sorszámát", úgy hogy maga elé mutat például és mutat egy számot... ...vagy vonalban jönnek merőlegesen a spotterre, ekkor ugyancsak egy előre megbeszélt kézjel következik ami már picit összetettebb annyival, hogy jobbra kiteszi karját és mutat egy számot... evidens hogy jobbról mondjuk a harmadik. A sniper megértette pittyant egyet a rádión vette az adást... a 2 pittyantás a NEGATÍV NEM ÉRTETTEM GÁZ VAN NEM JÓ...

Térkép (felderítés)

Sokan/kevesen tudják azt hogy a térkép nem csak arra szolgál, hogy ne tévedjünk el. A térkép és egy ceruza segítségével, sokkal egyszerűbb információkat megtartani mint az agyunkkal. Játszunk el egy rövid dolgot. A páros felderített egy ellenséges pontot, visszatérve a parancsnokságra vagy egy FOB-ra jelentést tesznek. A spotter kibontja térképét és magyarázni kezd. A műveleteket irányító számára értelmetlen jelölések rengeteg hasznos infót tartalmaznak. A spotter a rajzocskák segítségével képes pontról pontra feleleveníteni a felderítés folyamata annak kezdetétől a végéig. Mint egy mese. " - Javaslom, hogy egy kisebb rajjal jobbról ezek mögül a sűrű bokrok mögül (bokorcsoport rajzolva) zavarjuk meg őket és csalogassuk a nagyobbik rajunk felé efelé az árok felé (árok rajzolva) ahonnan mi fentről ( magasat rajzolva) tüzelve sokkal nagyobb eséllyel élhetünk, valamint esetleges kudarc esetén is simán vissza tudunk vonulni. (visszavonulás iránya rajzolva: ezt a spotter maguknak rajzolta visszavonulásra, viszont tökéletesen alkalmas egy komplett egység számára is.)

A térképen jelölt tárgyakkal könnyebb egy játéknapot is feleleveníteni, levonni a következtetéseket, hibákat, javaslatokat tenni, megbeszélni, NAPLÓT írni.

Út egy játékra

A páros általában együtt utazik rendezvényekre. Előző este időjárás jelentést néz, valamint megpróbál minél frissebb képeket gyűjteni a pályáról. A képek fontosak, be kell lőni a színeket az álcázáshoz. Természetesen ha van 3-4 ruhád akkor erre nem lesz szükség. Az út során érdemes felvetni az előző játékon felmerülő kérdéseket, hibákat, tapasztalatokat, hogy agyban már ráhangolódva érkezzünk a játékra. Érdemes órákkal korábban érkezni hiszen mint a való életben úgy a játékokon is lehetősége van a párosnak korábban "élesben" bemenni a területre elfoglalva a pozíciót a többi játékossal ellentétben. Ez óriási előny, de ez így szimuláció... a való életben is korábban van ott a felderítő mint a többi egység. (napokkal, hetekkel korábban)

Megérkeztünk

Nekem mindig az az első, hogy irány be farmerba a zöldbe. Növényzet milyen színű, milyen növények vannak, csorog nem csorog.... ilyesmi. A rózsabokrokat azonnal kiszúrom. Ha beleakad a ghille-be onnan többet nem mozdulsz, nem enged.

A felszerelés ellenőrzése nagyon fontos, legfőképpen a fegyverek. Sok emberkénél látom, hogy egy-egy előre átbeszélt kontakt előtt lőnek egyet - kettőt, hogy biztos lő e a fegyverük és oda lő e egyáltalán ahová fél órája. Na ilyen nálunk sajna nincs. És ez rengeteg fejtörést is okoz.

Többször láttam olyat is hogy mikor bekakált a fegyvere a tagnak ott ült célra tartva nem szolt senkinek, hogy bekakált a puskája.... Nagyon fontos az, hogy a lehető legtöbb információ birtokában legyünk egy adott szitu során. Az hogy a páros egyik tagjának fegyvere megállt, azonnali jelentest követel párja felé. EVIDENS. ( Nem mindenkinél, tudom. )

Közlekedés

Tűzereje miatt a spotter halad elől, nálunk szorosan mögötte a sniper. Mint az óvodában szinte fogjuk egymás kezet. Mikor elnyomok magam elöl egy ágat, ő azt átveszi tőlem. Ha olyan növényt tapasztalok magam előtt vagy akadályt ami zajt csapna vagy beleakadhatunk azt jelzem fele amit Ő VISSZAIGAZOL! 10-50 méterenként megállunk akár percekre is, lehetőleg olyan pontokon, hogy számítva az esetleges ellenséges mozgásokra pozíciót vehessünk fel. Ekkor többnyire leguggolunk és szemünkkel pásztázunk. Ennek a meg megállásnak fontos a jelentősége abból a szempontból, hogy pihenjünk szándékosan, NEM PÖRÖGHETÜNK FEL! Szándékosan lassulunk, hogy tartsuk a tempót. A fáradás nagyon befolyásolja a döntéshozatalt és az esetleges kontaktoknál is jobb kipihenten KEZDEMÉNYEZNI, annak tudatában hogy mindig túlerővel találkozunk. Sokat mosolygunk, szándékosan "na majd én megmutatom a világnak" nagyképűsködünk, hogy csökkentsük a feszültséget. Soha ne spórolj a kerülő úttal! Mi meg azt is megkerüljük.

Útvonal megválasztása

Nagyon egyszerű. Ha gyalogos egység lennék merre mennék?! A lényeg hogy ennek az útvonalnak bőven a lőtávján kívül haladjunk, egyszer sem keresztezhetjük azt. Kedvencem, mosolygok mindig mikor feljön - "Whóó de gyönyörű bokorcsoport, még életemben nem láttam ilyen gyönyörű bokorcsoportosulást Janikam... Irány!!!"

Rejtőzködés

A legfontosabb, hogy nem elrejtőzni akarok, hanem megtéveszteni. Elrejtőzködni egy szekrényben lehet... A megtévesztés lényege, hogy látszol csak nem annak látnak, aminek hisznek, vagy éppen annak látnak aminek hisznek... Amilyen nehéz a dolog olyan egyszerű. Nem egy bokornak kell tűnni, hanem annak a részének. A lényeg, hogy mindig valaminek a része vagy a terepen. Az ember motívumokat keres, a szem mindig keres. Oda nem illő dolgokra figyel fel leghamarabb. No és melyik az a testrész, ami a legjobban be van rögzülve mindenki agyába? Az arc. Az emberi arcot veszik leghamarabb mindig észre. Lehetőleg 2 színnel fessük ki arcunkat egy világossal és egy sötéttel. Tudniillik a 2 tónussal sikeresen eltüntethetjük a szemgödröt, orrot és hatalmas homlokunkat valamint állunkat és szemöldökünket. Van itt meg egy érdekes dolog. Soha ne nézzünk az ellen szemébe, ugyanis megérzi. Ha hiszitek, hiszitek, ha nem akkor nem, szerintem ez így van. (Sötét szemüveg)

A siker érdekében ( végszó )

Óriási türelem kell, hatalmas odaadás és alázat. Jól érezni megyünk ki magunkat, csipegetünk egyet-kettőt, ellövünk 30 bb-t. Soha egy deka képen nem vagyunk rajta, sokan azt se tudják, hogy ott vagyunk.... Vicces és egyben nagyon komoly.

Bugyi