A AirsoftÚjonc wikiből

Airsoft maroklőfegyverek

Természetesen ahogy a számtalan puska, és géppisztoly, a pisztolyok is rendelkeznek airsoft másolatokkal. A forma, nem olyan változatos, mint a nagyobb fegyvereknél, működésük szerint viszont többféle változattal találkozhatunk. Mivel egy ilyen pici szerkezetbe kell belezsúfolni egy hatékony mechanikát, leginkább kompromisszumos megoldásokkal találkozhatunk. Alább segítünk tájékozódni, hogy mely kompromisszumok azok, amelyeket leginkább el tudsz nézni egy jóképű pisztolynak, és mire kell figyelni vásárlás előtt.

Fajták

Az airsoft pisztolyok szinte kizárólag félautomata, automata pisztolyok másolatai, esetleg rendkívül kis méretű automata fegyvereké. Nemigen találkozhatunk revolverekkel, de természetesen néhány gyártó ilyen modellekkel is előrukkolt. Nézzük inkább az airsoft szempontjából a legfontosabb, a működés alapján csoportosítva.

Gázos

Ezek a pisztolyok nagynyomású gázzal vannak feltöltve, a BB-t ez lövi ki. A tár nemcsak BB-t, de gáztartályt is tartalmaz, amit vagy egy flakonból kell feltölteni 2-3 táranként, vagy patront kell behelyezni. A gázos fegyverek a legerősebbek, hatásos lőtávjuk is a legnagyobb. A legtöbbet télen, téli gázzal is lehet használni. Kb. 25 méter hatásos lőtávjuk.

  • GBB - Gas Blow Back, vagyis gázos, szánhátrasiklásos modell. Itt lövéskor nem csak a BB-t lövi ki a gáz, hanem a szán is hátracsapódik, nagyon hasonlóan az igazi fegyverekhez. Előnye a realitás, a hangulat, és az egyszerű szerkezet. Hátránya, hogy relatíve gyakran kell feltölteni, hidegben kb. 5-10 fok alatt nem működnek. Gyenge pontja, hogy eresztheti a gázt. A CO2-s modellek patronnal működnek, de általában túl erősek a MASZ szerinti játékhoz.
  • NBB/GNB - Non Blow Back / Gas Non Blow back, hasonló a GBB-hez, de nincs szánhátrasiklás. Kevesebb a mozgó alkatrész, jobban bírják a hideget is (egy kicsit), de szánhátrasiklás nélkül oda a hangulat.

Rugós (springes)

Minden lövés előtt fel kell húzni. Olcsók, de nehézkes a működtetésük. Ettől eltekintve sokan szeretik, hisz ezzel kezdték. Minőségtől függően mindenféle pontosságú, erejűt találunk.

Elektromos

  • AEP - Airsoft Electronic Pislol, elektromos pisztoly. Ezek működésükben nagyon hasonlítanak az AEG-ekre. Egy motor hajtja meg a fogaskerekeket, ami felhúzza a dugattyút (tulajdonképpen kicsinyített gearbox van bennük). Egy kis aksi látja el energiával. Úgynevezett "ropi" tárakkal üzemelnek - ezek vékonyka tárak, csak a BB-nek. Megfelelő erővel és pontossággal működnek, de valósághűségüket az első lövésig őrzik csak meg, nincs szánhátrasiklás. Cserében télen is jól üzemelnek. Hatásos lőtávjuk 15-20 méter. Léteznek kisebb géppisztolyok, amelyek tulajdonképpen AEP-nek minősülnek a gearboxuk alapján, pl.: MP7, ezeknek egy kicsit jobb a lőtávjuk is.
  • EBB - Electric Blow Back. Ezek kitűnő pisztolyok lennének, hiszen elektromosak - tehát hidegben is jók, és szánhátrasiklásosak, tehát valósághűek. Lennének, de nem azok. Valójában egy ekkora szerkezetbe nem sikerült még egyetlen gyártónak sem ezeket az előnyöket ötvözni. Az eredmény kb 5-10 méteres maximum lőtáv, siralmas szerkezet. Jelenleg az EBB pisztolyok tökéletesen alkalmatlanok játékra.

Hordmódok

Egy jól beállított combtok csak kicsit akadályoz a mozgásban, és könnyen elérhető a fegyver. A hónaljtok gyakran kényelmetlen, hiszen általában taktikai mellényt hord az ember. A legkényelmesebb hordani a mellényen elöl, vagy övtokban. Kúszás-mászás közben gyakran hagyják el a pisztolyokat az emberek, ezért érdemes egy elvesztést meggátoló zsinórt beszerezni rá (lanyard - magyar megfelelőjét nem találtam), illetve a kieső és elvesző tárak ellen is jó ötlet egy rögzítő pántot felszerelni.

Konklúzió

Ha sikerült a megfelelő működést kiválasztani, akkor lehet keresgélni az egyes modellek közt. Széles a választék, a legtöbb ismert pisztolynak van airsoft változata. Egy maroklőfegyver természetesen másodlagos fegyverként használható, az AEG-ek ellen nem állja meg a helyét. Épületharchoz tökéletes segítő lehet, ami kihúzhatja az airsoftost a bajból, ha bekrepál a fő fegyver. (Általában) gyengébb erejük miatt közeli lövéseknél érdemesebb egy erős AEG helyett pisztolyt használni.

Batmause