A AirsoftÚjonc wikiből

Kezdők figyelmébe

Mi, az ASU szerkesztői, határozottan ellenezzük, hogy a kellő tapasztalatot nélkülöző játékosok tuningolt, nem ritkán 400 fps-t meghaladó erejű fegyverekkel játsszanak! Kezdő játékosoknak gyári alap, 350 fps körüli erejű fegyverrel javasoljuk elkezdeni a játékot. (Mi is tudunk arról, hogy bizonyos fegyverek már alapból néha 400 fps felett teljesítenek, de ezeket is vissza lehet butítani, illetve lehet eleve gyengébbet venni kezdetben.)

Ne felejtsük el, hogy a lőtáv és a lövési pontosság jobban függ a megfelelő típusú és minőségű hop-up-tól, BB-től, mint az fps értékétől! Így tehát a fegyver erejének mindenáron történő feltornászása nem feltétlenül jelent előnyt a harctéren.

Íme néhány érv a tuning ellenében:

  • nő a sérülésveszély
  • hamarabb elhasználódnak a fegyver belső alkatrészei
  • nagyobb akkumulátort kell venni, illetve hamarabb lemerül a régi
  • nem mindig éri meg a beavatkozás árát
  • a veteránok szerint "350 fps mindenre elég"

Nagyon gyakori, hogy a kezdő kimegy az első játékaira, és azt tapasztalja, hogy ő nem talál el senkit, míg őt gyakran kilövik. Ebből arra következtet, hogy az ő fegyvere gyengébb, tehát tuningolni kell. EZ HIBÁS KÖVETKEZTETÉS. A gyakorlott játékos 90%-ban taktikából "veri meg" a kezdőt, és talán 10%, amivel jobb a fegyvere (akkor is valószínű, hogy csak pontosabb, nem erősebb). Meg kell tanulni, hogy hogyan kell lőni, hogyan kell előre mozogni 5m-t a következő fedezékig (semmit 5m-t tuningolni a lőtávon), mikor kell mozogni, hogyan kell fedezni, együttműködni, felmérni a szituációkat, hogy gondolkodik az ellenfél, mit tud a fegyver, stb. Ez az, amit ismerve a 300-350 Fps-es gyakorlott játékosok kiszedik a bármilyen fegyverrel rendelkező kezdőt, és ezt csak gyakorlással tanulhatod meg. Sehol nincs úgy, hogy a kezdő jobb legyen a haladónál, csak azért, mert jó a felszerelése.

A "sznájper" szindróma

Sok, többnyire különböző számítógépes háborús-lövöldözős játékokon nevelkedett kezdő játékos gondolja úgy, hogy neki bizony mesterlövészkedéssel ("sznájperkedéssel") kellene kezdenie airsoft-os pályafutását. Többségük sajnos ezt még az előtt találja ki, hogy tájékozódna a kérdésben vagy elmenne egy-két játékra, aminek az lesz az eredménye, hogy megveszi olcsó AEG árban az olcsó kínai sniper puskát, majd utána elmegy játszani, ahol hatalmasat csalódik, mert rádöbben, hogy a "mesterlövész" puskája pontosan olyan messzire hord, mint az ellenfél automata fegyverei (ráadásul a távcső ellenére sem bizonyul pontosabbnak), akik azonban ki tudják őt sorozni a pozíciójából, amely gyakran azzal végződik, hogy az illető - akár már egyetlen játék után - gyorsan, ám annál olcsóbban eladja a puskáját, és vesz ő is egy AEG-et. (A maradék, időt és pénzt nem sajnálva tuningolásba fog, a fegyver eredeti árának akár többszörösét rákölti a projektre, majd újfent ráébred, hogy az airsoft sznájperkedés csak kisebb mértékben szól a fegyverről, míg a sikeresség kulcsa a rutin, a taktika, a megfelelő álcázás és a türelem.) Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy kezdőként ne vegyél sniper fegyvert, főleg úgy ne, hogy még egyszer sem voltál játszani!

Alapvető tudnivalók röviden

Az airsoft egy a paintball-hoz sok tekintetben hasonló csapatjáték, ahol kisméretű (itthon kizárólag 6 mm átmérőjű) műanyag golyókat, úgynevezett BB-ket lövő, speciális légfegyverekkel (a továbbiakban airsoft fegyverekkel) a játékosok csapatokra osztva egymás elleni harcot imitálnak, ahol a cél az ellenfél játékosainak kilövése. Miután azonban a BB-k nem hagynak nyomot a ruházaton (ellentétben a paintball lövedékekkel, amelyek jóval nagyobb méretűek és festéket tartalmaznak), az eltalált játékosnak magának kell jeleznie a találatot, amiből az következik, hogy nagy mértékben a becsületességen alapul a játék. (Bővebben az airsoft-ról...)

További fontos eltérés a paintball-hoz képest, hogy míg a paintball puskák gázzal működnek, az airsoft fegyverekben a BB kilövéséhez szükséges légnyomást többnyire kézi erővel vagy elektromos motorral megfeszített rugó állítja elő, illetve itt is vannak, amelyek gázzal működnek. A kézi erővel működtetett fegyvereket rugósnak vagy springesnek hívják (a "spring" angolul rugót jelent itt), míg az elektromos elven működőket AEG-nek (Automatic Electric Gun, azaz automata elektromos fegyver) vagy AEP-nek (Automatic Electric Pistol, azaz automata elektromos pisztoly) nevezik. Gázos fegyverek közül alapvetően GBB-t (Gas Blow Back, azaz "gáz-visszarúgásos") és NBB-t avagy GNB-t (Gas Non-Blow Back, azaz "nem gáz-visszarúgásos") különböztetünk meg. (Bővebben az airsoft fegyverekről...)

Még mielőtt azonban az ember fegyvert vesz, érdemes a felszerelés legalapvetőbb és legfontosabb elemeit beszerezni. Ez a védőfelszerelés, amely alapvetően egy szemüveget vagy maszkot jelent. A maszk nem kötelező, de - főleg olyan játékok esetén, ahol aránylag közelről lőhetik egymást az ellenfelek - a fogak és az arc védelme miatt célszerű a használata. Szintén nem kötelező, de jó szolgálatot tesz a sál, kendő, vagy shemag (arab kendő) a nyak védelmére, a kesztyű, a bakancs és a sisak vagy valamilyen sapka is. Ruházat gyanánt leginkább a terepszínű katonai gyakorló (angolul BDU) a legcélszerűbb megoldás, bár semmi nem tiltja, hogy félig-meddig civil ruházatban játsszon valaki. Tippünk a német Bundeswehr gyakorló, amely nem csak jó anyagú és olcsó, de magyar terepviszonyok mellett az egyik legjobb választás is a rejtőzködés szempontjából. Ruházat és ahhoz kapcsolódó felszerelés airsoft szakboltban is kapható, de csak korlátozott kínálattal, ezért célszerűbb military boltokban keresni. (Bővebben a ruházatról és felszerelésről...)

Fegyvert, kiegészítőket és alkatrészeket elsősorban szakboltban lehet vásárolni, de kínai piacokon is fellelhetők az olcsóbb modellek, általában a szakboltinál valamivel kedvezőbb árfekvéssel. A piacon történő vásárláskor azonban tisztában kell lenni azzal, hogy ott többnyire a játékkategóriába tartozó, gyenge minőségű és erejű "rugós puskák" kaphatók, vagyis jól használható airsoft fegyverekből nagy választékra senki ne számítson, a többnyire műanyag belsejű fegyverek pedig nem igazán használhatók airsoft játékokon. Aki olcsóbb megoldást (vagy itthon nem kapható fegyvert, kiegészítőket illetve alkatrészt) keres, az rendelhet külföldről, de a forint devizákkal szembeni árfolyamingadozásai miatt nem minden esetben sikerül jó áron behozatni a kívánt árut, főleg azért, mert itthon vámot (3,2%) és áfát (jelenleg 27%) kell fizetni az áruérték plusz a szállítás költsége után is. (Bővebben a boltokról és beszerezési lehetőségekről...)

Miután az airsoft fegyverek törvényileg légfegyvernek (tehát fegyvernek) minősülnek, akárhol nem lehet használni őket. Hivatalosan csak elkerített magánterületen használhatók, vagyis elhagyatott városszéli házban vagy kiserdőben TILOS airsoftozni, hacsak nem a tulajdonos engedélyével, körbekerített magánterületen játszik az ember. A legtöbben paintball pályákra járnak, miután kimondott airsoft pálya aránylag kevés létezik. Ezeken a helyeken fejenként 1000-1500 Ft környéki összegért pályahasználatot lehet bérelni egy egész napra, ahol magántársaságok is szervezhetnek maguknak játékokat. Ehhez semmiféle külön engedély nem kell. Léteznek azonban úgynevezett nagyjátékok is (az angol terminológiában "wargame"-ek, vagyis háborús játékok), ahol tapasztalt játékszervezők igen nagy létszámú, akár többszázfős közönségnek találnak ki - általában valamilyen valós történelmi háborús eseményen alapuló történet felhasználásával - feladatokat a résztvevők közül kialakított csapatoknak. Az ilyen játékok fejenkénti résztvevői költsége párszáztól, a játék színvonalától és volumenétől függően akár többezer forint is lehet, de ez érthető is, ha komoly szervezés és technikai háttér (pl. járművek, pirotechnika, stb.) kell a játék lebonyolításához. (Bővebben a játékokról..)

Mint minden játéknak, az airsoftnak is megvannak a maga szabályai. Magyarországon a legtöbben a Magyar Airsoft Szabályzatot (röviden MASZ) követik, amely részletesen rendelkezik a játékok menetéről és az azon használható fegyverekről, felszerelésekről, kiegészítőkről és az egyéb lehetőségekről. Igaz, hogy a MASZ nem hivatalos szabályzat (tapasztalt játékosok írták közösen, de magánemberként), tehát törvényileg nem kötelező jellegű (saját szervezésű játékokon el lehet térni tőle), mégis célszerű betartani, hiszen évtizedes tapasztalatokra alapozva, az elégszer nem hangsúlyozható biztonság szem előtt tartásával íródott annak érdekében, hogy ne uralkodjon fejetlenség a játékokon. (Bővebben a szabályokról...)

Ami a fentiekből kimaradt (amiért a legtöbben szeretjük ezt a játékot/sportot/életmódot): jó társaság és hangulat, rengeteg poén, testmozgás, némi szerelgetés, néha hosszas utazgatás a pályára vagy a gyülekezőhelyre, fegyverpróbálgatás, akksi töltögetés, stb... Csupa olyan dolog, ami az airsoft témájú honlapokból és cikkekből csak korlátozottan olvasható ki, és amiért feltétlenül azt javasoljuk a kedves olvasónak, hogy megfelelő érdeklődés és minimális pénzügyi önerő megléte esetén (bérelni is lehet airsoft fegyvert, mindössze párezer forintért alkalmanként) menjen el egy játékra, és próbálja ki személyesen, hogy milyen az, amikor a "hétvégi rambók" egymásnak esnek. Biztosíthatunk mindenkit, hogy túlnyomórészt normális, a hétköznapi életben teljesen civil életet élő, dolgozó, nem ritkán gyermekes-családos emberek az airsoft szerelmesei, nem pedig militáns szélsőségesek (mint ahogyan azt néha megpendíti a média).

Loopio