A AirsoftÚjonc wikiből

A BB

Bb bb-2.jpg

Sokan nem is tudják, hogy milyen sok múlik a játékok során használt BB-ken. Szeretnénk ezzel a tájékoztató jellegű írással tisztázni az alapokat.

Az airsoftban használt lövedéket BB-nek hívjuk, amely a csapágygolyó angol neve után kapta a nevét - hasonló gömb, csak az fémből van, ez meg műanyagból. Méretük 5.94-5.96 mm közötti és minőségtől függő méretbeli szórásuk van.

A BB-k legfontosabb tulajdonságai a súlyuk, méretbeli szórás, keménység/tömörség, forma és az anyaguk.

Súly

Alapvetően 0.12, 0.20, 0.23, 0.25, 0.28, 0.30. g súlyú BB-ket használunk. Ezektől természetesen vannak eltérő súlyúak is (pl.: 0.36). Minél nehezebb BB-t használunk, annál pontosabb, mivel kevésbé hat rá a légmozgás, de meglepő módon a lőtáv sem csökken, sőt, egy picit talán nő nehezebb BB-t használva. Még meglepőbb, hogy még csak nem is lassabban ér oda. Ennek a magyarázata, hogy a nehezebb BB kevésbé veszít a mozgási energiájából (Erről nagyon részletesen angolul az Airsoft Trajectory Project-nél lehet olvasni.).

Tehát elmondhatjuk, hogy a lehető legnehezebb BB-t érdemes használni, amit még a fegyver hopupja képes rendesen megcsavarni.

  • 0.12-es BB-t nem nagyon ajánlom, túl könnyűek. Gránátokba szokták használni.
  • 0.20-as BB az "alap" súly, kronózáshoz is ezt használjuk. Átlagosnál gyengébb erejű fegyverekhez (200-300 fps) és maximum épületharchoz érdemes alkalmazni. Nyílt terepen érezhetően hat rá a szél, és jelentősen pontatlanabb a nehezebbeknél.
  • 0.25-ös BB jelenti az alap lövedéket a normál fegyvereknél. A szél kevésbé befolyásolja a röppályáját, és a 0.20-ashoz képest szebb lőképet hozhattok ki a fegyveretekből. (300-380 fps közt)
  • 0.28-as BB-t már nagyobb teljesítményű fegyverekhez ajánlom (380+).
  • 0.30-as és annál nagyobb súlyú BB-ket sniper kategóriájú (vagy minimum 400+-os) fegyverekben használják.

Méret

Ez alatt inkább a méretbeli szórás minimalizálását kell figyelembe venni, illetve, hogy minél közelebb legyen a 6 mm-hez - a fegyverekben használt csövek úgyis jóval nagyobbak, mint 6mm (6.08, 6.04).

Tömörség

A tömörség is hatással van a lőképre, másrészt jó, ha nem törik, porlik, csapódik szét találat esetén, és nem rakódik le a csőben.

Forma

Nagyon fontos, hiszen a hop-up egység végett a BB-k pörögnek. A pontos, egyenletes gömb forma esetén nincsenek problémák, viszont a deformálódott BB-k sok gondot okozhatnak. Ezek a csőben, hop-up egységben megszorulhatnak.

Anyag

A BB-k készülhetnek műanyagból, keményítő alapból (bio BB-k) és fluoreszkáló anyagból (Tracer BB). Vannak játékok, ahol előírt a bio BB használata. Ezek a műanyagokkal ellentétben, hamar lebomlanak, nem szennyezzük vele a környezetet. Érdekes, hogy sokszor a bio BB minősége felülmúlja a simát. Sőt, nem csak pontosabb, de egy kicsivel gyorsabb is.

A fluoreszkáló BB-ket éjszakai játékokon használják - valamilyen fényforrással (tárban, hopup kamrában, vagy hangtompítóban elhelyezett fényforrással) feltöltik és világító csíkot húz, amellyel a nyomjelzőt lehet szimulálni - nagyon hangulatos.

Szín

Általában fehérek, vagy ahhoz közeli színűek, de léteznek elég sokféle színben. A rikító, de nem fehér színűeket lehet arra használni, hogy a tár (nem hi-cap) megtöltésekor először néhány ilyet töltesz be, majd a normált. Használatkor amikor a nem fehér BB-k jönnek, akkor ideje tárat cserélni.

A sötétzöld, fekete BB-ket nem látja az ellenség, így nem tud kitérni előle, viszont cserébe te sem látod, így nem tudod, hogy eltaláltad-e, vagy hogy merre korrigálj.

Gyártók

Gyakran elkövetik azt a hibát, hogy nem megfelelő minőségű BB-vel játszanak a játékosok, mivel az egy kicsit olcsóbb. Erre nagyon jó példa a kínai fegyverekhez mellékelt BB-k (biztosan lesz jó néhány fegyverben széttörő darab, aminek nem kell ecsetelni a következményét).

  • Ajánlott márkák: Tokyo Marui, G&G, BB One, az új Xtreme
  • Tűrhető, de nem ajánlott: Blaster
  • Kerüld el: Umarex, Tokyo soldier, Warrior, Gold Fire, az utóbbi időben a Guarder is

Batmause