A AirsoftÚjonc wikiből

Ruházat

A kötelező-minimum

Az airsoft játékhoz legalább 2 dolog szükséges: egy védőmaszk, vagy szemüveg és egy airsoft fegyver. (Meg persze a fegyverbe BB, illetve az elektromos fegyverbe feltöltött akkumulátor.) Továbbá hasznos valamilyen "játszóruha", ha éppen nincs kéznél terepruha.

A szem védelme az elsődleges, ezért kötelező minimum egy speciális védőszemüveg, ám előfordulhat - minden elővigyázatosság ellenére -, hogy a játékost szájon találják, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy ezt a foga bánja, úgyhogy a legbiztosabb a maszk használata. (A MASZ szerint is ajánlott épületharc - másnéven CQB - esetén a maszk használata.) Ez utóbbiból kétféle változat is létezik: rácsos és plexis. Kinek az egyik, kinek a másik válik be inkább - ízlése (is) válogatja -, az azonban biztos, hogy a szemüvegeseknek meggyűlhet a bajuk a plexis változattal a párásodás miatt, mert ezek általában nem szellőznek olyan jól. Egy maszk újonnan - típustól függően - 4 és 15 ezer Ft között mozog. A drágábbak jellemzően paintball maszkok, amik a teljes fejet védik a fülekkel együtt.

A teljes arcos maszknál fokozottan kell ügyelni arra, hogy amikor iszol, eszel, vagy kilőttek és a visszaállóra mész, ne told fel a maszkot a pályán, mert ilyenkor nyilván a szemed sem védett! A leginkább bevált megoldás egy védőszemüveg és a száj előtt pedig rácsos maszk. Ez párásodik legkevésbé, és a legkényelmesebb.

További fej-, nyak- és végtagvédelem

Érdemes valamit a játékosnak a fejére tennie, mert nem csak az arcon fájdalmas és csúnya egy komolyabb találat. Ez lehet baseball sapka, kötött utcai sapka (lehetőleg nem valami feltűnő színben), egyéb katonai sapka (terepszínű "horgászsapka" is, amit szaknyelven "boonie"-nak hívnak) vagy katonai (replika) sisak. Ezek nem olyan drágák, gyakorlatilag néhányezer forintért hozzájuk lehet jutni újonnan is.

A nyakat is érdemes védeni a találatoktól. Erre leginkább valamiféle vastagabb, a nyak köré tekert kendő alkalmas. A legtöbben úgynevezett shemagh-ot (arab kendő) használnak, amely az izzadságot és a BB-ket egyaránt felfogja. Sokan használnak továbbá térd- illetve könyökvédőt. Ilyeneket lehet airsoft szakboltban is kapni, de van, aki görkoris változatot használ belőlük. Ezek sem kerülnek többnyire párezer forintnál többe.

Ruházat

Illik valamiféle terepszínű ruházatot, gyakorlót vásárolni. (Angolul BDU-nak hívják; több military boltban ilyen néven árusítják őket.) Egy használt (mondjuk német) terepruha - zubbony és nadrág együtt - párezer forinttól indul, míg egy vadiúj szettet 8-10 ezer Ft-ért meg lehet kapni. Érdemes olyan mintázatút illetve színűt venni, amely jobban passzol a magyar pályákon található növényzethez, de valójában a sivatagi terepszínűt sem tiltja semmi. (Csak éppen nem jó érzés "világítani" a bokorban...) Addig is, amíg valaki nem találja meg a saját stílusát, javasoljuk az olívzöldet.

Figyelmetekbe ajánljuk a következő cikket, ahol bővebben is kitérünk a védőfelszerlésekre: Hogyan kezdjük el, avagy kezdő felszerelés

Loopio