A AirsoftÚjonc wikiből

Egyéni gyakorlás

Alapok

Ez az írás nem szakmai, nem tudományos, és pontatlan. Szándékosan nem szakkifejezéseket használ, vagy csak a katonák számára fontos ismereteket emleget. Pusztán arra jó, hogy egy kezdő airsoftos a kert végében tudjon gyakorolni néhány alapot, illetve néhány barátjával együtt tudjon működni egy-egy tingli-tanglin. Biztos, hogy ahányan gyakorolnak, annyiféleképpen teszik azt. Ez az írás sem arról szól, hogy így kell csinálni - ez arról szól, hogy én így csinálom. Az a jó, ha mindenki megtalálja, hogy mi az, ami számára működik, és kényelmes.

Mielőtt tovább olvasol, bizonyosodj meg arról, hogy az itt leírtakat már ismered: A fegyver használatba vétele.

Biztonság

Mint mindig, most is a legfontosabb a biztonság. Ne ugord át az olvasását, és ne ugord át a használatát sem azzal, hogy "én ezt úgyis tudom". Rutinná kell válnia.

 • Mindig viseld a védőszemüveget!
 • A fegyvert kezeld úgy, mintha mindig tűzkész lenne! Még ha tudod, hogy nincs benne tár, akksi, akkor is. Mert néha előfordul, hogy mégis van.
 • Soha ne fogd rá senkire és semmire, amit nem akarsz lelőni! Mindig tudd, hogy mire lősz!
 • Az ujjad sose legyen az elsütőbillentyűn, csak amikor már célra tartasz!
 • Ismerd, hogy mire képes a fegyvered!

Szükséges felszerelés

A fegyveren kívül legyen:

 • Szemvédő
 • Fegyverszíj - főleg, ha van másodlagos fegyvered is. Olvass bővebben erről!
 • Javasolt legalább egy térdvédő
 • Ha használsz kesztyűt játékon, akkor itt is legyen rajtad - javaslom, hogy használj.
 • Tártartó - ha a mellényeden hordod, akkor ugyebár a mellény is
 • Javasolt egy tárdobáló is
 • A csoportos gyakorláshoz: arcvédelem
 • Helyszíntől függően: kullancsriasztó

A gyakorlás helye

Egyeni-gyakorlas image4.png

Az elején még a tükör előtt, hogy a helyes tartást megtaláld - szigorúan töltetlen fegyverrel. A lövöldözéshez viszont egy megfelelő hely kell (zárt magánterület), és legalább 10 méteres lőtáv. A 10-15 méter bőven elég az alapok gyakorlásához. Most nem a pontos lövést gyakoroljuk, hanem a fegyver használatát. Kartonból, fából érdemes egy legalább mellalaknyi célt készíteni, amire kisebb, tenyérnyi célokat is javaslok feltenni.

A fegyver belövése

A gyakorlásunkhoz elég, ha 10-15 méterre lövöd be a fegyvert. Az egyik tenyérnyi célon állítsd be úgy, hogy ilyen távolságról a közepét találd el. Ne feledd azonban, hogy játékra 30-40 méterre érdemes a fegyvert belőni.

Biztosító

Az airsoft fegyvereken általában a tűzváltó karral lehet ki-bebiztosítani a fegyvert. Használd! Az igazán kemény arcok csak akkor biztosítják ki a fegyvert, amikor már a célon van, és a fegyver leengedésekor bebiztosítják. Ízlés szerint lehet így is, de én azt javaslom, hogy kontaktkor biztosíts ki, majd a tűzharc végén be. Ne járkálj kibiztosított fegyverrel! Ha megszokod, hogy az ellenfélt megpillantva biztosítod ki a fegyvert, és rutinná válik a biztosító használata, akkor nem fog váratlan meglepetés érni.

Egyéni ismeretek

Fegyverfogás

Egyeni-gyakorlas image3.png

A gyakorlásunk AEG fegyverekről szól, illetve másodlagos fegyverként opcionálisan egy maroklőfegyverről. A másfajta fegyverek használata ezek után már menni fog.

A karabély helyes tartása, álló helyzet

Jobbkezeseknek a jobb, a balkezeseknek a bal a lövő keze. A másik kézre pedig gyenge kézként hivatkozunk most. (Kérdeztem katonákat, de Magyarországon nincs bevett szokás az elnevezésükre.) Ha a fegyvered alkalmatlan balkezes használatra, lehet, hogy érdemesebb megtanulni jobb kézzel kezelni - főleg, ha a lövő oldali szemeddel nem tudod használni az irányzékot. A legtöbb fegyver azonban mindkét oldalon használható - mivel az airsoft fegyvereken számos kezelőszervet nem is használunk.

A fegyver tusát, válltámaszát a lövő kéz vállgödrébe kell helyezni, és nem csak az alját, hanem ez egész tustalpat. A lövő kéz markolja a pisztolymarkolatot (a mutatóujj nincs az elsütőbillentyűn, hanem mellette egyenesen mutat előre), a gyenge kéz pedig előrenyúl, és az elülső markolatot fogja (ha lehet ne a tárfészket). A könyökök lent, nem pedig oldalt. Elsőre kényelmetlen lehet, de a helyes testtartás megtalálásával kényelmes lesz.

Egyeni-gyakorlas image2.png
A vállak előrehúzva, az egész felsőtest kicsit görnyedt, és előre dől, a lábak kicsit rogyasztva. Javaslom, hogy ne oldalt fordulj a célnak, hanem szembe nézz vele. Ha megfelelően előre dőlsz, és jó helyen van a fegyver, az arcod a tusra fel fog feküdni kényelmesen.

Ha van elülső vertikális markolat, arra inkább ne rámarkolj, hanem csak a kéz éledet támaszd neki, és az előagyon felül legyen a hüvelykujjad - bár ez az airsoftban kevésbé jelentős.

Mindkét kéz hüvelykujja előre, a célra mutasson. A pisztolymarkolaton ez könnyebb, az elülsőn gyakorlás kérdése.

A gyakorlás egy nagy tükör előtt, tár nélküli fegyverrel javasolt. Mindkét oldalra gyakorolj!

Térdelő helyzet
Egyeni-gyakorlas image1.png

Lövő kéz oldali térd van lent. Szemből nézve minél kisebb felületet mutass, a láb ne lógjon ki oldalra. A lenti térd közel legyen a másik lábfejedhez. Letérdeléskor ne előre, vagy hátra mozduljon a tested, hanem egyenesen lefelé!

Fekvő helyzet

Nem bonyolítom, mivel ritkán használjuk: feküdj hasra. :) A lábak kis terpeszben, a lábfejek lelapítva szétállnak.

Guggolás

Ha csak gyorsan kell eltűnni egy fedezék mögött, jobb leguggolni, mint letérdelni, ugyanis gyorsabban lehet ebből a helyzetből elindulni, és könnyebb kihajolni a fedezék mögül. Vállszélességű terpesz, a két talp legyen a talajon, ne állj lábujjra. Lehet a kis rogyasztástól a mély guggolásig variálni a magasságot.

Gyakorlás
 • Minden testhelyzetből "lövöldözz". Leadsz pár lövést, majd leereszted a fegyvercsövet (vagy fel, ahogy kényelmesebb (low ready és high ready tartások, ha utána akarsz nézni).
 • Egyes lövést használj! Egy célra mindig legalább kettőt lőj (ráduplázás), mert képes vagy szinte tudat alatt azonnal korrigálni a másodikat. Másodpercenként 1-3 lövés jó ritmus. (Rövid sorozatot a távoli célokra adj le, hosszú sorozatot fedezettűzként - de ez most nem játszik.)
 • Gyakorold úgy is, hogy a cél oldalt, vagy mögötted van.
 • Gyakorold két, vagy több céllal is. Egymástól pár méterre legyenek, és lőj mindkettőre!

Tárcsere

Airsoft játékokban szinte kizárólag az úgynevezett taktikai tárcserét alkalmazzuk. Ezt arra találták ki, hogy nem túl kapkodva tudjon az ember tárat cserélni úgy, hogy az elhasznált tár is megmaradjon, és a soron következő tár a lehető legtöbb lövedéket tartalmazza. (A gyors tárcserénél eldobnád a használt tárat, és a legközelebbi újat tennéd a helyére - ez nálunk általában felesleges.)

A tárakat érdemes a gyenge oldalon, könnyen elérhetően, elöl, vagy oldalt elhelyezni. A középvonaladhoz legközelebbi tárat a leggyorsabb elővenned. A tárnak a talpa álljon felfelé. Az, hogy merre hajlik, vagyis merre van az eleje, egyéni megszokás kérdése - ahogy könnyebben tudod megfogni és behelyezni a fegyverbe. A tárcserét magad előtt végezd! Minél kevésbé engeded le a fegyvert (a csövet persze érdemes lefelé, vagy felfelé fordítani), annál jobban látod a harcteret magad előtt. Ha leengeded a fegyvert, és ott szöszmötölsz a tárcserével, ki tudja mi történik előtted, amit nem látsz?

Ha fogyóban van az aktuális tárból a BB (lehetőleg még a kifogyás előtt cserélj tárat), húzódj vissza kicsit, ha lehet fedezékbe.

Egyeni-gyakorlas image5.png
 1. Elengeded a gyenge kezeddel a fegyvert, de a lövő kéz még ugyanúgy fogja, akár a vállgödörben is maradhat a válltámasz. Vigyázz, hogy ne mutasson a fegyver olyanra, amit nem akarsz eltalálni.
 2. A gyenge kézzel lenyúlsz, és előveszel egy tárat, felviszed a fegyverhez, és L alakban összefogod a fegyverben lévővel. (Bal kezes tárkioldónál párhuzamosan is foghatod, de ilyenkor nehezebb behelyezni a másikat.)
 3. A kioldod a tárat a fegyverből, és még mindig összefogva a másikkal, berakod a másikat.
 4. A kezedben maradt tárat, ha üres, a tárdobálóba, ha van még benne, az tártartódba teszed.

Én személy szerint a középvonalhoz közelről veszem a friss tárat, és amikor van időm, kicserélem a hátsóra. Nálam a tele tárak előre néznek, a használtak hátra, így mindig meg tudom különböztetni őket. Ha használnánk a gyors tárcserét, akkor a taktikainál mindig a hátulra kerülne a részben elhasznált tár, így a gyors tárcseréhez mindig tele tár lenne elöl. Tapasztald ki, hogy neked hogy kényelmes: merre néz a tár, honnan veszed, hogyan fogod össze, hova helyezed, hogyan tudod a tárkioldót kezelni, stb. A gyakorlás lényege pont ez, hogy ki tudd tapasztalni.

Összekapcsolt tárak

Néhány fegyvernél alapból összekapcsolhatóak a tárak, másokhoz tárklipsz kapható. Ilyenkor a gyors tárcsere nagyon gyors, mivel csak egy mozdulattal berakod a másikat, azonban a következő már bőven hosszabb lesz, mint egy hagyományos tárcsere, valamint a fegyver nehezebben kezelhető lehet. Próbálgasd, hogy hogy jársz jobban! Mivel az összecsapások nem túl hosszúak, szerintem jobban jársz az összekapcsolt tárral, mert mire a másodikkal végeznél, már biztos hogy jó fedezéked van, vagy lelőttek. :)

Oldalváltás

Gyakran előfordul, hogy a gyenge oldalra kell kihajolnod egy fedezék mögül. Ilyenkor nem jó, ha az egész felsőtested látszik, ezért előtte válts oldalt. Elsőre sokkal nehezebb így lőni, de kis gyakorlással szinte ugyanolyan pontos lehetsz. Oldalváltáshoz elengedhetetlen, hogy a fegyverszíj megfelelően legyen beállítva. Egypontos szíjjal könnyedén váltasz, a hárompontost ki kell kapcsolni előtte, míg a kétpontosból ki kell bújni, hogy oldalt tudj váltani. Ezért hordanak egypontost a főleg CQB elemeket tartalmazó játékon, mivel ott gyakori az oldalváltás.

 1. Engedd el a lövő kezeddel a fegyvert
 2. Nyúlj előre, és fogd meg az elülső markolatot, és
 3. szinte azonnal a gyenge kezeddel nyúlj hátra, és fogd meg a pisztolymarkolatot.
 4. A fegyvert kicsit eltolva magadtól, lebillentve azt úgy, hogy a tus kicsit megemelkedjen, tedd át a másik válladhoz. Így a szíj nem gabalyodik a fegyverbe, és nem tolod bele a fegyvert a saját fedezékedbe sem.

Gyakorold oda-vissza az oldalváltást!

Váltás másodlagos fegyverre

Ha kifogyott a fegyver, vagy meghibásodott, esetleg hirtelen közel feltűnik egy célpont, és nem akarod az erős fegyvereddel meglőni, válts a másodlagos fegyveredre - pisztolyra. Ezt a lövő oldaladon tartsd, övtokban, vagy a mellényen, kényelmesen elérhető helyen. Sokan a gyenge oldalon a hason viselik, ferde tokban. Ennek a hátránya, hogy az elsődleges fegyverrel könnyebben összegabalyodik. Hordhatod combtokban is, de az egyrészt messzebb is van, másrészt a gyakorlatban sokszor kényelmetlen a viselése a bozóttúráskor, futáskor..

 1. A fegyvert ereszd le, miközben a lövő kezeddel elengeded. A gyenge kezed kísérje le a test mellé, és csak ott engedje el!
 2. Közben a lövő kéz előveszi a maroklőfegyvert a tokból (amit külön gyakorolj előbb, hogy gyorsan, és biztosan tudd a tokot kezelni.
 3. Felemeled a fegyvert mellkashoz, és a gyenge kéz is ráfog.
 4. 2-4 alatt, amikor kényelmes, kibiztosítod (ha kell), és előretolod lőpozícióba.

Fedezékhasználat

A fedezéket kétféle módon használhatod: aktív és passzív. A passzív használat azt jelenti, hogy teljesen elbújsz mögötte, és te sem látsz semmit. Értelemszerűen ezt csak akkor használd, ha lefogótüz alatt állsz, mivel innen semmi hasznosat nem tudsz csinálni. Vagy ha már így jártál, akkor végezz tárcserét, nézz körbe mi van a társaiddal, kommunikálj. Aktív használat alatt azt értjük, ha takar a fedezék - ha csak részben is - de te is tudsz lőni az ellenfélre. Ilyenkor jobb, ha nem közvetlen a fedezékhez simulsz, hanem attól egy kis távolságot tartasz, hogy könnyen tudd a fegyvered manőverezni. Ha az ellenfeled passzívan használja a fedezékét, használd ki, hogy nem lát! Mozogj, válts pozíciót, támadd le!

 • Gyakorlásnak a fedezék mellett és fölött való lövést gyakorold! Figyelj arra, hogy ha az irányzékban már látod is a célt, a fegyver csöve könnyen lehet, hogy a fedezék mögött van még.
 • A gyenge oldalra kihajlást gyakorold jobb és bal vállnál lévő fegyverrel is!
 • Figyelj arra, hogy a ferdén tartott fegyver a hopup hatás miatt teljesen máshova lő, mint az egyenesen tartott, ezért ha a lövő kéz oldalán van a fegyver, és a gyenge oldalra hajolsz ki, tanuld meg ezt kompenzálni, és inkább csak rövidebb távra lőj így!
 • Minden lőpozícióban gyakorold a fedezék használatát!

Mozgás

 • Először az álló testhelyzetből indulva gyakorold! Tartsd meg az álló testhelyzetben felvett tartást, a fejed se emelkedjen magasabbra, és nem túl hosszú, gördülő lépésekkel haladj előre.
 • A fegyver csöve a cél alá mutasson egy kicsit, hogy ne az irányzékon keresztül nézz. Így nem fog beszűkülni a látótered.
 • Tudd, hogy hova lépsz! Mozgás előtt nézz végig az útvonalon, mert egy tégla, gödör ilyenkor biztos elhasalást jelenthet.
 • Soha ne keresztezd egy csapattárs tűzvonalát! (Ellenfélét meg nem érdemes ;) )
Gyakorlás menete
 1. Először csak a mozgást gyakorold!
 2. 2-3 méter megtétele után megállsz, és álló testhelyzetből leadsz néhány lövést a célra.
 3. Mozgás közben adsz le lövéseket a célra - játék közben ha lehet, kerüld ezt, hiszen nagyon rosszul célzol ilyenkor, és a mozgásod is lelassul.
 4. Hátrafelé mozgás gyakorlása.
 5. Mozgás közben tárcsere.
 6. Mozgás közben átváltás másodlagos fegyverre.

A folytatásban a csoportos gyakorlásról lesz szó...

Csokáv