A AirsoftÚjonc wikiből

Hogyan kezdjük el, avagy kezdő felszerelés

Azok számára, akik szeretnének belekezdeni az airsoftba, ez egy nehéz kérdés lehet. Milyen felszerelést vegyen, amellyel kimehet játékra? A megfelelő felszerelés beszerzése az újak számára utánajárással, sok keresgéléssel történhet. Sokan vesznek teljesen felesleges eszközöket felszerelésükbe, vagy a másik hiba, hogy feleslegesen sokat költenek az első felszerelésre.

Az első felszerelésem

Érdemes vegyesen beszerezni a felszerelést. Ezalatt azt értem, hogy használtan és újonnan szerezzétek be a felszereléseteket. Ez azért fontos, mert a játékok közben alakul ki a végleges stílus. Gyakran előfordul, hogy más terepminta tetszik meg, mint amit eredetileg tízezrekért megvettetek.

Ruházat

A ruházatot érdemes beszerezni használtan. A legtöbb military boltban található eredeti angol és német (Bundeswehr) gyakorló 3-4.000 Ft-ért. Ezeknek a gyakorlóknak kisebb-nagyobb hibáik vannak. Ilyen például a kisebb szakadások, fakult színek. Alap felszerelésnek bőven elég a nadrág, zubbony vagy ing. Téli felszerelésként érdemes beszerezni trikót, harisnyanadrágot vagy jégeralsót, thermo alsóruházatot. Ezeken felül nagyon fontos a megfelelő lábbeli beszerzése. Egy sima edzőcipő nem tartja meg a bokát, viszont egy bakancs igen. Bakancsból is találni használtakat, főleg Bundeswehr bakancsaira gondolok. Terepre nem érdemes fémbetétes bakanccsal menni. Hasonlóképp nem ajánlható a magyar katonai surranó sem.

Talán minden airsoftosnak van taktikai mellénye. Amellett, hogy jól néz ki :) az összes fontos cuccodat rá lehet aggatni, könnyen elérhetőek. Az első játékra nem fontos, de hamar szükséged lesz rá, amint gyarapszik a felszerelésed. Amíg nincs, figyeld és kérdezd ki a többi játékost, hogy megtaláld a neked való mellényt.

Szerezettek be narancs színű kendőt (nagy sportszer áruházak vadász osztályán olcsón beszerezhető), a MASZ (Magyar Airsoft Szabályzat) kötelező érvényűnek tekinti ezek meglétét. Kellenek általában különböző színű karszalagok (kék, piros, sárga) csapatjelzésnek. Méteráru boltban vegyetek anyagot és csináljátok/csináltassátok meg, de persze lehet készen is kapni.

Védőfelszerelés

Az alapfelszerelés legfontosabb eleme, elemei a védőfelszerelések. A MASZ is kitér ezekre. Szemvédő nélkül sehol sem játszhatsz. Ez lehet védőszemüveg, vagy akár maszk is.

Védőszemüveg esetén fontos, hogy teljesen takarja és körülzárja a szemeteket és szemgödrötöket. Ajánlott a munkavédelmi boltokban nézelődni, ahol nagyon jó minőségű szemüvegeket kapni. Nézzétek meg a szemüveghez adott papírt, és keressétek meg a lencse ütésállóságát. F jelzésű, vagyis 45 m/s sebességű részecskéknek minimálisan ellen kell állnia. Tanácsként fogadjátok el még azt is, hogy ne elégedjetek meg csak a papírral, hanem teszteljétek is le a szemüveget. Ne a játékon derüljön ki, hogy nem bírja a "kiképzést". Pár lépés távolságból lőjétek meg legalább 380 FPS, vagy annál erősebb fegyverrel - ajánlott a játékon lévő legerősebb fegyverrel meglőni. Tudom, hogy ilyenkor vérzik az ember szíve a szemüveg végett, de ne a szemetek bánja!

Az arcmaszk hordása épületharc (CQB) esetén nagyon ajánlott. A nyílt terepen és erdőben való hordást a játékszervező határozza meg. Sokan rácshálós maszkot használnak. Jól szellőzik, olcsón elkészíthető. Kaphatóak speciális maszkok is, például: sansei maszk, paintball maszkok. Sansei maszk alsó fele jó választás lehet, téli játékon a szivacsozás nagyon jól jön, viszont nyáron jobban izzad tőle az arcotok. Fontos, hogy a maszk ne mozdítsa el a szemüveget, takarja megfelelően a szemgödröt és a szájat. Külön kiemelném azt, hogy a legtöbb paintball maszk megnehezíti a célzást - nem tudsz "ráfeküdni" a fegyverre, ezért sokszor körülményes a használata. Ajánlatos a maszkot is lőtesztnek alávetni. Szemüvegeseknek: vannak olyan szemvédők, amely alá befér a rendes szemüveg, illetve kaphatóak drágábban szemüvegek, amegyben beépített dipotriás szemüveglencse-tartó van. Ebbe persze csináltatni kell a dioptriás lencsét.

Vannak ezen felül más, védelmet betöltő ruházati kiegészítők. Itt megemlíthetjük a sisakokat, sapkákat, kendőket és sálakat. Shemagok, sálak kiválóak mind a nyak, mind a fej védelmére - megfelelő viseléssel. Ezekből ízlésetek, kényelmetek, és pénztárcátok szerint válogassatok.

Erősen ajánlott valamilyen kesztyű használata. Elsősorban a tüskék, törött üveg, romok, és más hasonló veszélyforrás ellen védenek - nem beszélve a "kóbor BB-kről", és esetleg a vérszívókról. Ezenfelül télen kifejezetten jól jön.

Nagyon ajánlott felszerelés a kullancs- és szúnyogriasztó is. Remélhetőleg a megfelelő védőoltásokat is beadattátok magatoknak.

Egyéb fontos kiegészítők

Az alábbiak pedig a hasznos apróságok:

  • BB-gyorstöltő
  • BB-tartó
  • tartalék akkumulátor
  • csokoládé
  • élelmiszer
  • (nem szénsavas) üdítő, víz - mindig nagyon sok vizet vigyetek magatokkal. Nyáron a felszerelés alatt izzad az ember, de ha folyamatosan iszik, akkor nincs olyan melege, és nem szárad ki. Egy nyári játékra 3 liter víznél kevesebbel el se indulj! Legfejjebb egyszerre kevesebb van nálad, a többi a visszaállón vár.

BB-tartóként sokan üdítős flakont, zárható tasakot, vagy ezen két eszköz házasításából született tartó alkalmatosságot használják. Ha a játékterületre magatokkal viszitek, akkor kisebb probléma a BB utánpótlás (kivéve BB limites játékon). Tartalék akkumulátort nem kötelező a játék területére bevinni, de vész esetére jól jön. Csokoládé meglétét a listán biztosan furcsálljátok, de a játék közbeni étkezést oldja meg, gyorsan pótolja az energiát. Segítségével kibírjátok a kör végéig. Kör végén lehet falatozni a magatokkal hozott ételekből (leggyakrabban szendvics). Innivaló megléte úgyszintén fontos, minimum 1-2 liter üdítőt, vizet mindig vigyetek magatokkal.

Ebben a cikkben igyekeztem felsorolni a fontosabb eszközöket, amelyek beszerzéséről magatok döntötök. Tartsátok szem előtt, hogy előbb-utóbb biztosan szükségetek lesz ezekre az eszközökre; illetve azt, hogy nem mindig a drága a jó. Mielőtt megvennétek az alapfelszerelést kérdezgessétek, hogy hol és mit kaptok olcsón. Ki lehet hozni az alap ruházatot 15-17.000 Ft-ból és ehhez jön hozzá a többi tartozék/felszerelés.

Linkek

Laci cikke, szemvédelemről bővebben

Laci cikke, jelölések a védőszemüvegeken

Viktor cikke, védőfelszerelésekről bővebben

Kérlek benneteket, hogy a fenti három linket kötelező érvénnyel olvassátok el. Nagyon fontos, hogy tisztában legyetek a megfelelő védelemmel!

Batmause