A AirsoftÚjonc wikiből

Fegyverválasztás

Minden airsoftos egyik első dolga, hogy vásárol egy saját fegyvert. A döntés viszont nagyon nehéz, és könnyen lehet rossz is. Igyekszünk itt minden ötletet összeírni, amivel megkönnyíthetjük a választást, segíthetünk a tipikus csapdákat elkerülni.

Választás működési elv szerint

Ha ez az első fegyvered, AEG-et vegyél! Ha nincs elég pénzed, egy használt, de megfelelő AEG-re, akkor gyűjts még! Semmilyen más fegyverrel nem lesz sikerélményed kezdőként, ha szervezett játékra mész. Ha csak a haverokkal akartok kizárólag egymás közt lövöldözni (a szabályok betartásával), akkor szóba jöhetnek a springes pisztolyok, olcsó shotgunok, de ha csak egyvalaki AEG-gel játszik, a többiek már nem szórakoznak jól.

Soha ne hidd azt, hogy a filmen látott, számítógépes játékokban tetsző fegyverek airsoft másolatai hasonló élményt nyújtanak - kiemelve itt is a mesterlövész fegyvereket.

Tehát: AEG-et vegyél! :)

A típus eldöntése

Mp5? M4? AK? G36? M14? Esetleg géppuska? Melyiket is válaszd? A mai AEG-ek belső szerkezete fém, és nagyon hasonló. Sok fegyver csak külsejében tér el, ami belül van, az mindben lényegében egyforma szerkezet, amely hasonló teljesítményre képes. Nagyjából ugyanakkora távolságra, ugyanolyan pontosan fog lőni, ugyanakkora tűzgyorsasággal (azonos árkategóriában). Tehát az egyetlen, de a leglényegesebb különbség a külsejükben van.

Válaszd tehát azt, amelyik tetszik. A belsejét lehet cserélni, változtatni később, a külsejét viszont nem, legfeljebb kis mértékben, kiegészítők rápakolásával, de egy M16-ból sosem lesz AK47. :)

Válassz ki néhány fegyvert, amivel hajlandó lennél évekig mutatkozni, majd keress fel boltokat, csapatot, játékot, ahol ezeket kézbe foghatod! Menj ki játékra egy bérelt, kölcsönkért fegyverrel, és a holtidőkben kérd el a játékosoktól a kiszemelt fegyvereket, kérdezd meg a véleményük róla! (Még nem találkoztam soha olyannal, hogy nem adta volna oda valaki a fegyverét és büszkélkedett volna vele.)

Könnyen lehet, hogy ha tetszik is egy fegyver, annyira nem áll kézre, annyira más a súlyelosztása az elképzelthez képest, hogy kényelmetlennek, idegennek érzed, és nagyon rosszul éreznéd magad vele. (Nekem például nagyon tetszik az M14, remek fegyver, többel is próbálkoztam, de annyira nem áll kézre, hogy nem tudom használni. Ugyanakkor egy AK nagyon kényelmes, remek szerkezet, de a külsejével soha nem tudnék megbarátkozni.)

Itt, az oldalon is kiveséztük már az alapvető fegyverípusok egy részét:

A márka kiválasztása

Ha megvan, hogy milyen típusú fegyvert szeretnél, a pénztárcád tulajdonképp meg is határozza, mely márkák az elérhetőek számodra.

Jellemzően kínaira fog esni a választás. A mai kínai fegyverek megfelelő minőségűek, és egy átnézés után hosszú ideig jól működnek (az AEG-ek és a shotgunok).

Nézzük általánosan a gyártókat, és jellemző fegyvereiket. A felsoroltakon kívül is vannak típusaik, csak a legjellemzőbbeket említjük itt, és persze vannak még gyártók rajtuk kívül is.

Kínai alsókategória

Ezeket a fegyvereket csak akkor szabad megvenni, ha tényleg nem tudsz egy pár ezrest még hozzácsapni. Rossz minőség, hamar elkopik, törik, általában nem kompatibilis a többivel. Későbbi tuningolása is nagy kihívás, és nem éri meg. (Vannak ezeknél még gyengébb minőségű, olcsóbb "airsoft" fegyverek, de azok nem alkalmasak játékra, csak otthon néhány lövésre, majd szét is esnek.)

 • Well - talán a leggyengébb, legrosszabb minőségű fegyverek, de esetlegesen - mazochisták :) - beszerezhetnek ilyet. Egyetlen előnye az ára lehet.
 • Both Elephant - Szintén nagyon gyenge, rossz minőségű, de olcsó fegyverek.
 • Double Eagle - Nem jó minőségű gyártó volt, de a most kapható termékeik az "evolúcióval" maradtak fent. Az USP AEP pisztoly, a 3 lövetű shotgunok, és még az UMP géppisztolya is a megfelelő kategóriába esik.
 • Galaxy - Hasonlóképp, mint a DE, a Galaxy is gyenge minőség, de az Mp5K géppisztolya megfelelő - manapság szinte csak ez kapható tőlük.
 • Classic Army Sportline - Ezt külön vettem a "rendes" (proline) CA fegyverektől, mivel a Classic Army "gazdaságos" termékeiről van szó. Ezek annyira gazdaságos gyártásúak, hogy sokkal rosszabbak, mint az átlag kínai fegyverek. Dobozból kivéve megfelelően muzsikálnak kb. fél évig, aztán "eldobhatóak". A tuningot nem viselik el, műanyag testűek, és szinte a teljes belsőt ki kell cserélni, hogy használható, tartós legyen. Nem éri meg ilyet venni.

Jófajta kínai

Általában erősített szerkezetűek, de nem teljesen pontos másolatok, illesztési, összeszerelési apró hibák lehetnek, de egy átnézés után jó fegyverek. Később tuningolhatóak is.

 • AGM - Ennek a kategóriának az alsó felén tanyázik. Átlagos minőség,
 • Kart - Az M14-ek érdekesebb ágyazású verzióit gyártják megfelelő (kínai) minőségben.
 • A&K - Átlagos minőségű fegyverek, főleg full fém M4-es változatokat, és olcsó M249-es géppuskákat gyártanak. Maga a fém test szép kidolgozású, de a belsejében nem minden marui kompatibilis volt. 2014 végén hozták ki az újított darabokat, amelyek már Marui kompatibilisek, így nagyon jó választás lett.
 • Boyi (Dboys/Kalash) - Közepes minőségű kínai gyártó. Egy ideig gyorsan fejlődött, és olcsó, de megfelelő minőségű replikákat kaptunk tőlük (csakúgy, mint a következő két gyártótól is). M4-est tőlük érdemes volt venni, mivel fém testtel szállítják, illetve Kalash néven - értelemszerűen - jó Kalasnyikov másolatokat gyártanak. Mára már az M4-ük gyenge lett. Főleg a hopupnál vannak komoly problémáik, de a fegyvertest minőségét is lekörözték a többiek.
 • Cyma - Ez is egy jobbfajta kínai gyár. A cm027-es jelzésűnél kisebb számú fegyvereiket nem szabad megvenni (régiek, rosszak), az ez utániak viszont jók. A legjobb az M14-esük, a Glock 18 AEP, és az újabb, 040 körüli termékeik ajánlottak, és szintén jók az AK-ik. Mára ők lettek a legjobbak a kínaiak közül. Jobb minőségű alkatrészekkel szállítják a replikáikat, és folyamatosan fejlesztenek mindenen.
 • Jing Gong (JG) - Szintén egész jó fegyverek jellemzik. Főleg műanyag testes replikáik vannak, de a belsejük erősebb, jobb minőségű. Legjobban a G36 család sikerült, A G3, AUG, Mp5, és a sor végén vannak inkább az M4 és AK szériák.

Útban a minőségi felé

Ezek már sokkal minőségibb fegyverek, mint az alap kínaiak. Taiwan, Honkong már nem annyira kína ebből a szempontból. Jól működnek dobozból kivéve, de még nem érik el a neves gyártók minőségét.

 • G&G - Taiwani gyár. Termékei az átlag kínai fölötti minőségűek, ez az árban is meglátszik. Az erősebb (120-as) tuningot már nem bírják, de gyárilag jól használhatóak. Szerk.: az új szériái viszont már jó minőségűek, és mind a külső, mind a belső minőségük kiváló. Egyedi megoldásaik (pl.: pneumatikus blow-back) jók. Sajnos ez az árukban is megmutatkozik.
 • Classic Army (CA) - Hong Kongi gyár. Kínainál jobb minőség (magasabb ár). Néhányan csalódtak a márkában, én személy szerint elégedett vagyok a termékeikkel. Főleg M4 verziókat gyártanak, de jól sikerült AK variánsok, G36-ok, Mp5-ök, és még sorolhatnám mik kaphatóak náluk. Az alap kínai fegyverekről érdemes lehet őrájuk váltani.

Minőségi

Ezek a fegyverek dobozból kivéve, megbontás nélkül, évekig jól működnek. Drágák, de érdemes lehet előbb-utóbb összegyűjteni rájuk a pénzt.

 • Tokyo Marui (TM) - Az etalon. Mivel a japán törvények csak gyenge (max 300fps) és műanyagtestű fegyvereket engedtek gyártani, így a Marui csak ilyeneket kínál. Persze van kivétel (Thompson), és az újabb Marui fegyverek is fémtestűek. Mivel tulajdonképp ők hozták létre az airsoft fegyverek ma ismert formáját, mindenki őket másolja (nagyrészt). Termékeik nagyon jó minőségűek, de a fent említett korlátokkal rendelkeznek.
 • King Arms - Minőségi, erősebb Marui másolatokat gyárt.
 • Systema - Főként a PTW (Professional Training Weapon) sorozatról ismert, ami elképesztően drága, teljesen egyedi szerkezetű airsoft fegyverek családja, amelyek sajnos nagyon sok hibával is rendelkeznek.
 • G&P - Általában elmondható, hogy remek replikákat készít, mind külsőre, mind belső szerkezetre.

A Cybergun "márkájú" fegyverek a fenti olcsóbb kínai márkák újracsomagolt változatai, ennek megfelelően ugyanazt kapod, csak más néven, és sokkal drágábban. Az utóbbi időben van néhány olyan fegyverük, amely olyan kiegészítőt kapott, ami egyedi (Pl. SIG 556 az eredeti Jin Peng Sig 556-hoz képest.) Hasonló újracsomagoló cég, csak Amerikában az Echo1, de nálunk nem kaphatóak a termékeik.

A kiválasztása után keress az adott márka, választott típusáró leírásokat. Angoltudás nagy előny. Csak beírod google-ba, hogy pl. "Boyi M4 CQB review", és máris rengeteg találatot kapsz.

Magyar fórumokon is kereshetsz, és mindenképp keress is. Rengeteg tapasztalat van leírva, talán minden elérhető fegyverről, amit némi keresgélés, olvasás árán meg is találhatsz. Azt ne tedd semmiképp, hogy beesel a fórumra, és megkérdezed, hogy "Szerintetek JG AK, vagy Boyi M4?" Erre sosem kapsz választ, csak hogy olvass utána. :)

Használt, vagy új?

Ha van pénzed rá, válaszd az újat! Mivel kezdő vagy, nem ismersz embereket, és nem tudod mit kell nézni, hogy jó fegyvered legyen. Ugyanakkor nagyon-nagyon jó üzleteket is ki lehet fogni a használt fegyverek közt. Ha van rá lehetőséged, csatlakozz egy csapathoz, és tőlük vegyél egy használt fegyvert, így mivel később is velük játszol, biztosan nem fognak sz*rt rádsózni.

Ha pl. a softair.hu fórumán találsz egy használt fegyvert, nézd meg az eladóját. Ha sok hozzászólása van, régóta tag, akkor jó. Keress rá a hozzászólásaira (kicsit nyomozz utána), hogy megbízhatónak tűnik-e.

Ha lehet, személyesen nézd meg, tapizd meg a fegyvert. Kérdezd meg az eladót, hogy garanciát vállal-e rá.

Ha újat vásárolsz, és otthonosan mozogsz az internetes rendelésekben (és miután kézbefogtál egy hasonló fegyvert), rendelhetsz a neten keresztül is, külföldről, de ilyenkor természetesen nincs garancia, és csak akkor jön ki érdemlegesen olcsóbban az itthon vásárolthoz képest, ha többen rendeltek együtt.

Mára kicsit kibővült az itthoni airosft boltok száma is, ami azt is jelenti, hogy a piaci verseny miatt megfelelő az ár/érték aránya az általuk kínált fegyvereknek, és nem utolsó sorban ebben az egy esetben lesz valódi garanciára lehetőséged.

Ezután mindenképp keress egy szakit, aki megcsinálja az alap átnézést, sőt, ha használtat szerzel, és nem tudtad leinformálni az eladót, akkor is.

Ha már megvan az új szerzeményed, akkor itt olvashatsz tovább, hogy mi a teendő.

Csokáv