A AirsoftÚjonc wikiből

Fejlődés

Az első néhány játék után lassan beleszokik az ember, hogy hogyan is zajlanak a dolgok, megismerkedik a saját képességeivel, túl van siker- és kudarcélményen. Remélhetőleg a kudarcok nem azt a - sajnos gyakori - gondolatot vetik fel, hogy túl gyenge a felszerelésed, tuningolni kell.

Térjünk inkább ki arra, hogy mi az, amiben valóban érdemes fejlődni, hogy ténylegesen jobb airsoftos legyél.

Felszerelés

Remélhetőleg megfontoltad a tanácsunkat, és nem rögtön a legdrágább ruhát, felszerelést vetted meg még az első játékod előtt. Az első pár alkalommal lehet, hogy rájössz, hogy másik terepszín tetszik, más szabású ruha kell, kinézted, hogy melyik taktikai mellény a jó. A tapasztaltabb játékosokról lenézted, milyen cuccok jönnek be neked. Itt az idő, hogy elkezdd összeállítani a felszerelésed. Már kialakult a szerepkör, ami tetszik neked, el lehet kezdeni végtelen mennyiségű pénzt beleölni, hogy kialakítsd a felszerelésed. (Sajnos ez tapasztalat, hogy elképesztő összegeket vagyunk képesek elkölteni ezekre. :) )

Fegyver

Ha nem jött be az első fegyvered, mostanra tudod, melyik tetszik inkább, így lecserélheted. Aztán jöhet egy másodlagos fegyver, esetleg egy CQB fegyver külön, stb. Ha az elsődleges fegyvered rendbe van már téve, és már megismerted, megtanultad használni (kb. fél év játék), akkor elgondolkodhatsz egy kis pontosságot növelő tuningon (precíziós cső, jó hopup, stb.) Eddigre remélhetőleg belátod, hogy nem az erő számít.

Taktika

Na igen, ez az, ami megkülönbözteti a kezdőt a haladótól. A legfontosabb, hogy megtanulj mozogni. Sok játékon előfordul, ahol több a rutintalan játékos, hogy a maximum lőtáv határán megállnak, fedezékbe húzódnak, és rettenetes sorozatokkal elkezdik "ballisztikusan" lőni egymást, amíg egy kósza lövedék valamelyiküket ki nem szedi. Tanulj meg közelebb menni, jól használni a fedezékeket. Általában érvényes, hogy olyankor lőj valakire, ha szinte biztosan eltalálod. Ha nem így van, akkor a lövést csak fedezőtűznek használd, amivel előkészíted a saját, vagy a csapattárs mozgását!

Erről lehetne még bőven értekezni (pl. itt: Godot taktikai szeretetcsomagja), de a lényeg, hogy egyetlen módja, hogy megtanuld, az a gyakorlás.

Csapatmunka

Ahogy mondani szokták: két ember négyszer olyan hatékony, mint egy. Figyelj a csapattársakra, fedezzétek egymást, segítsétek egymást! Tanuljátok meg a kommunikációt - nem kell bonyolult dolgokra gondolni, csak a "gyere ide", "menj oda", "fedezz", stb. elég. Érdemes megtanulni, majd gyakorolni egy alapvető non-verbális kommunikációt is (kézjelek, stb.). Lopakodás, épületharc során rettentő nagy előnyt jelent a hangtalan és hatékony kommunikáció.

Kapcsolatok

Ismerkedj! Ez egy közösségi sport, játék, ezért jó, ha kialakul egy haveri kör, akik tudnak tanácsokat adni, segíteni, vagy csak szimplán egy rajba összeállni. A legjobb módja ennek, ha találsz egy csapatot, ami befogad tagnak. Ha viszont egy, főként kezdőkből álló csapatot alkottok, akkor érdemes "nyitni" és nem csak magatokban játszani, mert ha nem játszotok rutinosabbakkal (vagy ellenük), sose fogtok tanulni új dolgokat.

Csokáv