A AirsoftÚjonc wikiből
Fenykepezes dmrs.JPG

A fegyver fényképezéséről

Ez a cikk csak közvetve kapcsolódik az airsoft világához, épp ezért csak röviden, felületesen érinti a témát, konkrétan a fegyverünk lefényképezéséhez ad segítséget.

Egy nem teljes felsorolást írok le, hogy hogyan tudod a fegyvered lefényképezni úgy, hogy mások számára is élvezhető legyen. Én magam nem értek a fényképezéshez, legfeljebb elolvastam 1-2 könyvet, ennek megfelelően nem profi tanácsok ezek, csak az alapok.

Kiegészítés is lehetne a fórumok használata cikkünkhöz, mivel jellemzően egy fórumon akarjuk bemutatni kedvencünket a többieknek, akár büszkélkedés, akár eladás céljából.

Mivel fényképezünk?

Természetesen egy profi géppel könnyebb jó fotót készíteni, mint egy telefonnal, de mivel a netre akarjuk feltenni, valójában nem a megapixelek a döntőek. A telefonok pár milliméternyi lencséje nagyon kevés fényt enged be, míg egy fényképezőkép objektívje ennek sokszorosa. A fényképezésben pedig a fény mennyisége nagyon fontos tényező.

Tehát legalább egy egyszerű fényképezőgéppel csinálj képeket - ez tökéletesen elegendő a célra, de ha teljesen megoldhatatlan, megfelelő körültekintéssel a telefonoddal is lehet elfogadható képet készíteni.

A fényképező eszközön, mielőtt bármibe belekezdenél, állítsd be a fehéregyensúlyt (legalapabb: napos, felhős, izzólámpás stb. a megvilágítás).

Fények

Ez a legfontosabb. Minél gyengébb géppel fényképezel, annál jobban világítsd meg a fegyvert! Ha lehet, természetes fényben, napsütésben fényképezz! Ha lakáson belül fényképezel, akkor is inkább nappal, mint este, egy 60W-os izzó fényénél. :)

Használj több fényforrást! Ha napfénynél fényképezel, bekapcsolhatod a vakut, hogy az árnyékos részek ne legyenek olyan sötétek. Vagy fogj egy fehér papírlapot (minél nagyobbat), és tartsd úgy, hogy a nap fénye visszaverődhessen róla, megvilágítva a sötétebb részeket!

Kerüld a felhős időben fényképezést, mivel ilyenkor minden irányból egyformán érkezik a szórt fény, ezáltal elvesznek a részletek - árnyékok híján!

Használd az árnyékokat, hogy kiemelje a részleteket! Egy kis alkatrész, vagy nem sima felület szemből megvilágítva ellaposodik, eltűnik, de oldalról világítva az árnyéka segítségével szépen látszik a formája.

Vakuzás

Az egyszerű fényképezőgépek vakuját ha lehet, ne használd. Túl telibe világítja, eltünteti az árnyékokat, természetellenessé teszi a színeket, és a fényt. Ha mégis, akkor tegyél pár réteg papírlapot a vaku elé. Ez sokkal finomabb, szórtabb fényt csinál. Papírral, tükröződő felülettel vetítsd a vaku fényét a plafonra - szintén természetesebb, szórt fényt ad. Ha lehet, állítsd a vaku fényerejét kisebbre.

Elrendezés

Egyrészt maga a fényképezendő fegyver legyen érdekesen elhelyezve! Ne csak lerakd a szőnyegre, majd fölé állva lekapod! Tegyél alá valami "taktikai" cuccot, amin megtámaszkodik - mellény, hátizsák, stb!

Másrészt gondolj a háttérre is! A szőnyeg, az ágytakaró, a háttérben a kiskutya nem érdekes most. Ha van egy sátorlapod, shemag kendőd, álcahálód, gyakorlód, akkor terítsd le előbb. Praktikus, ha a hátsó felét megemeled, hogy ne csak síkban feküdjön, így ha lentebbről fényképezel, akkor is kitölti a hátteret. Ha nincs ilyen "katonás" anyagod, jó lehet egyszerű papír is, vagy akár egy lepedő. Egy kicsit gyűröttes, barnás csomagolópapír is remek háttérként szolgál. Ha már itt tartunk, nem kell feltétlen simának lennie a háttér anyagnak, lehetnek gyűrődések, hajtások rajta.

Fenykepezes sl8s.JPG

Jó háttér a természet is, csak itt is figyelj, hogy ne lógjon bele olyan részlet, ami nem illik oda, eltereli a figyelmet.

Tehetsz kiegészítőket, apróságokat a fegyver mellé. Lámpa, kesztyű, védőszemüveg, lőszer-imitáció, stb. Ezek ne legyenek szép katonásan elrendezve, és ne tereljék el a figyelmet a fő témáról sem.

Harmadrészt pedig a világítás elrendezése is fontos. Legyen egy fő fényforrás, ami lehet a nap is, vagy a legerősebb lámpa. Kell egy másodlagos fényforrás is, ami az első fényforrás által sötéten hagyott helyeket világítja meg. Erre szolgálhat a korábban említett papírlap, egy egyszerű asztali lámpa, szerelőlámpa, stb. Ha a fő fényforrás tegyük fel "bal felülről" világít, akkor ez világítson "jobb alulról". A fénye ne legyen olyan erős, mint a fő fényforrás. Szépen mutat az is, ha ez más színű. Ha van még fényforrásod, használhatod, de egy jó világítás beállítása messze meghaladja e cikk kereteit.

Pozíció

Ne lapos képeket csinálj, kerüld az oldalnézetet! Ugyanakkor az sem jó, ha annyira elölről, hátulról fényképezel, hogy nem is látszik a fegyver. Fotózz felülről, alulról, térdelj le, feküdj le, stb. Csinálj rengeteg képet, mivel monitoron másképp fog mutatni, mint gondolod, és biztos, hogy lesz néhány rosszul lőtt kép is.

Inkább menj közelebb, mint hogy a zoomot használd! Ha ugyanakkorára bezoomolsz, vagy közelebb mész, egészen más képet kapsz, a perspektíva miatt. A zoomolt kép lapos hatású lesz, a közelről lőttön a párhuzamos vonalak jobban összetartanak, térbelibb lesz a kép.

Ha csak teheted, használj állványt a fényképezéshez, vagy legalább támaszd meg a gépet! Sokkal kisebb fényben is jó képet lehet így csinálni.

Élesség

Fényképezőgépeknél jellemzően nem probléma, de telefonnál nagyon gyakori, hogy fókusztalan a kép. Ha nagyon közeli részleteket fényképezel, kapcsold be a makrót (ha van)! Mindig ellenőrizd nagyban is a képet mielőtt lebontod a "műtermed", mivel ami a telefon, vagy fényképező mini kijelzőjén jól mutat, az a monitoron lehet, hogy csak egy homályos paca! Ha homályos, állj távolabb, használd a fókuszt megfelelően, és világítsd be jobban a fegyvert!

Utómunka

Bizony, nagyon fontos rész. Az első, legfontosabb digitális utófeldolgozás, hogy levágod azokat a részeket, amik nem kellenek, megfelelően elforgatod a képet. A belógó lábujjak (vagy rosszabb ;) ) nem tartoznak oda. Ha a képen nem kb. középen van a fegyver, vágd ki úgy, hogy ez kerüljön a figyelem központjába. (Csak megjegyzem: izgalmasabb, ha nem középen van, de ez megint csak kívül esik a cikk hatókörén, hogy hogyan lesz így is jó.)

Érdemes a színeket is rendbe rakni. A legtöbb fényképező elég szürkére készíti a képeket, így egy kicsit megemelve a kontrasztot, sokkal kellemesebb képet kapsz. Ha nem akarsz bíbelődni vele, a legtöbb képfeldolgozó program tud automatán színeket és kontrasztot állítani. Itt lehet még rettentő sokat dobni egy kép élvezhetőségén, de ismét csak túllógunk a cikk keretein. :)

Íme példaként, egy jófajta, de nem profi géppel készített fénykép, és ugyanez, némi digitális utómunkával:

Fenykepezes Eredeti.JPG Fenykepezes Javitott2.JPG Fenykepezes Javitott.JPG

Az utómunkákhoz nem kell semmi extra komoly szoftvert szerezni. Én leggyakrabban az IrfanView ingyenes képnézegető és feldolgozó progit használom. (Van magyar nyelvű verziója is "IrfanView languages" alól tölthető le.) Lehet vele a színeket manipulálni, átméretezni, stb. Minden alap funkciót tud.

Batmause ajánlja a PhotoScape nevű, szintén ingyenes képfeldolgozót, amely rengeteg opcióval szintén kielégíti az amatőr fényképész igényeit. Ez is tud magyarul, és hamar beletanulhat az ember a használatába.

Méret

Abból indultunk ki, hogy a netre akarod feltölteni, így nem fontos a sok megapixel. 1024x768-as standard méretnél ritkán van értelme nagyobbat csinálni, sőt, inkább 800x600 körül az ideális. Ez nem terheli le a "jónép" sávszélességét, és hamar letöltődik. Ha rendkívül jól sikerült a képed, akkor a teljes verziót majd emailben elkérik. ;)

Mivel a fényképezőgépek ennél nagyobb képeket csinálnak alapból, át kell méretezned. Ezt megteheted egyesével, a képfeldolgozódban, vagy - amit én ajánlok - egyben, több képet átméretezve.

Ez utóbbihoz én PC-n, XP-n a Microsoft ingyenes eszközét használom, a PowerToys részét képező Image Resizer-t. Ezt telepítve, az intézőben (explorer) a jobbklikkes menüben megjelenik egy új menüpont: "Resize Pictures". Tehát kijelölve a képeket, jobbklikk, Resize Pictures. Feljön egy ablak, ahol kiválasztható a méret, illetve 1-2 extra opció. OK-re klikkelve megkapjuk az átméretezett képeket. Figyelem: a képek erősen tömörített jpg-ek lesznek, de fotóknál ez csak kicsit látszik. Cserébe megfelelően kis méretű fájlok lesznek. "Művészi" képekhez már nem az igazi ez a módszer, de eladó apróhirdetéshez tökéletes. (Az itteni cikkek képeit is így méretezem át.)

Használhatod az IrfanView-et is (nagyon okos progi) így: batch átméretezés

Ezeket a tömeges átméretező progikat nagyon ajánlom a játékokon fényképező embereknek. Mielőtt feltöltitek a képeket, kérlek méretezzétek át kb. 1024x768 körülire, hiszen mindenki monitoron nézi őket, teljesen felesleges 3Megás (vagy nagyobb) képekkel gigabájtnyi letöltéseket produkálni, ha tökéletesen jó képek lehetnének pár száz kilobyte-ból is. Ha fényképet akar előhívatni valaki, elkéri emailban. Minden másra felesleges.

Netre feltöltés

Ahhoz, hogy egy fórumba be tudd tenni a képedet, fel kell tölteni a netre. A korábban gyakran használt www.kepfeltoltes.hu manapság eléggé leterhelt és lassú szokott lenni, így érdemes mást használni. Gyorsabb, kényelmesebb a http://www.ivpicture.hu, ráadásul több kényelmes funkcióval rendelkezik.

Hasonló, csak angol nyelvű, ugyanakkor normális sebességű képfeltöltő oldal a http://www.tinypic.com. Ez automatikusan át is tud méretezni.

Ha picasa-t használsz, akkor egy kattintással feltöltheted a Google szerverére, de ha nem telepítetted a saját gépedre, akkor is használhatod a Google albumokat. Kell egy gugli regisztráció hozzá, aztán pedig ne feledd az albumot nyilvánossá tenni!

Eredmény

Remélhetőleg a cikk segítségével el lehet jutni

Innen (neten talált kép)
Ide (neten talált kép)

Csokáv