A AirsoftÚjonc wikiből

Airsoft fórumok használata

A magyar airsoft jó pár ember munkájának és biztosan a szerencsének is köszönhetően, elég erősen központosul. Ez abból a szempontból jó, hogy ezen keresztül szinte az egész ország airsoftosai megtalálják egymást. A központja leginkább a sokéves múltra visszatekintő softair.hu fóruma. Rengeteg felhasználó van itt, és szinte folyton van fent jó pár hozzáértő, aki a kérdésekre hajlandó válaszolni. Az airsoft szinte minden aspektusáról, és kapcsolódó dolgairól van (volt és lesz) szó.

Természetesen sok kisebb fórumon is gyülekeznek az airsoftosok, de ezek főként regionálisak, illetve egy-egy csapat saját fóruma.

Mivel a softair.hu a fő airsoftos fórum (és személy szerint én ezt ismerem), így leginkább ezzel foglalkozunk most, de szinte minden fórumra érvényesek lesznek az alábbiak.

A fórum évek óta működik, egészen biztosan rengeteg információt már kitárgyaltak, amit épp meg akarsz kérdezni. Több ezer felhasználója van, így ha sokadszorra beesik egy újonc, és megkérdez valamit, amit akár éppen néhány hozzászólással korábban kérdeztek, azt hiszem jogos a felháborodás a válaszolók részéről.

Akik válaszolnak saját szabadidejükből áldoznak, saját tapasztalataikat osztják meg veled, amit gyakran kínkeserves szívásokkal tanultak meg, becsüljük meg őket annyira, hogy elolvassuk, amit írtak. Ők nem kapnak pénzt a segítségért, nem feladatuk, vagy munkájuk ott lenni, ezért egy minimális tiszteletet mindenképp megérdemelnek, és néha egy "köszönöm" is jól esik. ;)

Olvass

A legfontosabb, hogy amikor ellátogatsz egy fórumra, először olvass. A fórum szabályzatát mindenképp - még ha baromi unalmas is, és ismerd meg, milyen topicok (témák) vannak. A téged érdeklő témákat pedig ne habozz elejétől végéig átolvasni. Ez akár 100+ lapot is jelent, úgyhogy beletelik pár napba.

Keress

Ez sarkalatos kérdés szokott lenni. Ha konkrét kérdéssel érkezel, először mindig kereséssel kezdd!

  • A legtöbb fórum kereshető, ehhez pl. a jobb felső részen megkeresed a "Keresés" gombot,
  • a "Keresési feltételek"-be beírod a kérdésed néhány legfontosabb kulcsszavát (pl.: "JG G36C tuning" :P )
  • Alul a "Keresés" gombra kattintva, megjelenik a felsorolás a találatokkal.

Természetesen a google is barátod. ;)

Írj

Ha az előzőeken túl vagy, és nem találtál választ, akkor keresd meg a megfelelő topicot, és ott tedd fel a kérdésed. (Persze ehhez regisztrálni kell előbb - ennek módja az adott fórumon a segítség alatt gondolom le van írva) Igyekezz pontosan fogalmazni, kerek mondatokat, írásjeleket használni. Az alapvető netes élet szabályai itt is érvényesek: ne használj csupa nagybetűt, millió felkiáltójelet, stb. Tedd fel úgy a kérdésed, mintha élőben, egy normális másik embertől kérdeznéd.

Ha viszont nem kérdezni akarsz, hanem válaszolni, akkor győződj meg róla, hogy biztos tudást adsz át, nem vezetsz félre senkit olyan információval, amit "hallottál valakitől", "olvastad valahol", stb. A segítség akkor jó, ha valóban segít.

A softair-hu-n egy 10 hozzászólásos szabály van: az első tíz HSZ-ed nem jelenik meg automatikusan, hanem csak előzetes moderátori elbírálás után. (És csak ezután tehetsz fel hirdetést.)

Hirdess

Ha keresel valamit, el akarsz adni valamit, akkor találd meg neki a megfelelő rovatot! Pl.: A kínai AEG NE a normál AEG rovatba menjen.

A hirdetésed egy helyre tedd fel, és ha lentebb került, ne tedd fel újra! Hidd el, mindenki el tudja olvasni, és csak az adminok dolgát nehezíted - úgyis kigyomlálják.

Gyakran a lényeg marad le: milyen típusú a fegyver, milyen fajta akksi, mihez való a tár amit el akarsz adni, stb.

Tegyél fel képet is: a saját gépedről a (lehetőleg nem telefonnal készült) fényképet méretezd át "fogyaszthatóvá, pl.: 800x600) töltsd fel pl. ide: kephost.com, és a kapott linket rakd a hirdetésbe.

Fórumozz

Ha a fentieket betartod, szívesen látott tagja leszel a fórum közösségének. A kérdésekre akár perceken belül választ kaphatsz (de ne hisztizz, ha csak lassan, vagy egyáltalán nem válaszolnak - ilyenkor valószínű nincs, aki tudna válaszolni (azt meg csak nem írja le mindenki, hogy "nem tudom") bár ilyenre nem nagyon van példa.)

Hatalmas ember és tudásanyag van ott, használd okosan!

Csokáv