A AirsoftÚjonc wikiből

A gearbox

Bevezető

A gearbox (avagy GB) az AEG fegyverek meghajtó szerkezete. A motor egy fogaskeréksoron keresztül felhúz egy dugattyút, ami előre csapódva levegőt fúj a csőbe, ezzel kilőve a BB-t. A továbbiakban az elterjedt angol kifejezéseket fogjuk használni, mivel általában nincs jó magyar megfelelőjük.

Az alábbiakban röviden, tömören ismertetjük, hogyan is működik egy gearbox. Ennek ismerete egy hiba esetén nagy segítséget nyújt, másrészt illik tudni, hogy hogyan is működnek kedvenceink. Az alkatrészek neveit érdemes megjegyezni, későbbiekben fontos lehet a szakszerűség (főleg segítség kérés esetén).

Gearbox fajtái

A ma használatos AEGekben a Tokio Marui cég által kifejlesztett gearboxokat és azok másolatait találhatjuk meg, így most velük foglalkozunk. Léteznek eltérő fejlesztések (Pl. ICS), de ezek elenyésző arányban vannak jelen. Az egyes Marui másolatok többé-kevésbé kompatibilisek egymással - sajnos a kínai gyártók nem mindig mérethelyesen másolnak, így az alkatrészek beszerzése és szerelése hozzáértést igényel.

Alapvetően 7 féle elterjedt Marui gearbox típus létezik. Ezeket nem szeretnénk itt részletezni, hiszen anno Carl Sjöblom nagyon jól leírta (illetve Nightwalker magyarosította). Kérlek benneteket, hogy ugorjatok át a Blackwateren megjelent cikkre, érdemes.

Részei

Gb.jpg

A képen egy V2-es gearboxot láthattok. A fontosabb alkatrészeket be is jelöltük nektek. A rajzból hiányzik a motor és az azon található pinion gear, ami meghajtja a bevel geart. Továbbá nem látható:

  • a selector plate (bal oldalt, a gearboxon kívül van)
  • a hengerfej - cylinderhead, henger végén található fehér alkatrész
  • a dugattyúfej - a dugattyú végén, tömítést végző alkatrész
  • cutoff lever - sector gear alatt van
  • illetve a többi működéshez szükséges apró rugókat.
  • Nincs bejelölve az elsütőérintkező - elsütőbillentyű feletti műanyag ház, két réz érintkezővel és vezetékezéssel.

Hogyan működik

A ciklust az elsütőbillentyű meghúzásával indíthatjuk el. Ilyenkor zárjuk az áramkört és a motor megkezdi munkáját. A három fogaskeréken keresztül adja le a nyomatékot. A három fogaskerék közül a sector gear-nek van a legtöbb munkája. Egyrészt a sector gear húzza fel és engedi el a dugattyút, mozgatja a tappet plate-et. Másrészt meglökheti a cutoff levert, és ezzel megszakítja a sorozatlövést.

A dugattyú felhúzásával feszíti meg a rugót, és mikor a sector gear utolsó foga elengedi a dugattyút, akkor a rugó nagy erővel előrecsapja a dugattyút a hengerben. A dugattyúfejen lévő O gyűrű előrefelé mozgáskor tömít, így ilyenkor a dugattyú levegőt sűríti és kifújja a nózin keresztül. A rugóvezető felelős azért, hogy a rugó fixen a helyén maradjon, illetve ne csavarodjon.

A tappet plate feladata, hogy lövés után hátrahúzza a nózit, így egy BB-t beenged a csőbe, majd a ciklus végén a helyére kerül, lezárja a hopup gumi és nózi közti rést, ezzel elzárja a BB-k útját a csőtől.

Az egyes- és sorozatlövés a selector plate, cutoff lever és a sector gear munkájának eredménye. A selector plate-et a tűzváltókar mozgatja, így vagy kiemeli a cutoff levert - ekkor van sorozatlövés, vagy leengedi, így a sector gear tövén lévő csepp alakú elem a megfelelő pillanatban felnyomja a cutoff levert, ami az elsütőbillentyű érintkezőit szétpattintja, megszakítva az áramkört.

A fenti leírás nagyon száraz, és nehezen érthető elsőre. Az ember az első szétszedett GB után érti meg annak teljes működését. Az alábbi videókban megnézhetitek a működését:

WeaponsBasics Gearbox.gif

Loopio