A AirsoftÚjonc wikiből

Godot taktikai szeretetcsomagja

Ennek a leírásnak nem célja a komolyabb rajszintű, összehangolt mozgások és technikák számbavétele, hisz ezt már több helyen megtették előttem, és nagy mennyiségben lelhető fel ennek a tudománynak elmélete az interneten. A teljesség igénye nélkül:

A fenti írások számba veszik, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha egy jól felszerelt, összeszokott rajban operálsz, ahol mindenkinek megvan a saját szerepe, és a feladatok fel vannak osztva a rajtagok között. Természetesen ez egy nagyon hatékony, ideális állapot, de mit tehet a nyájas olvasó, ha még nincs raja?

Két eset lehetséges: ha az általunk meglátogatott játékon van, illetve ha nincs rajrendszer. Általában az egyszerűbb menetű játékokon nem, vagy csak névlegesen léteznek rajok.

Ha mint harcos, egyedül bóklászol,

 • Figyelj több irányba egyszerre, ne csak arra, ahonnan a legnagyobb csatazaj jön, bár a kísértés hatalmas lesz egy irányba fürkészni
 • Az adrenalintól minden utadat nagyon sürgősnek érzed majd. Hacsak nincs rá jó okod, haladj lassan és körültekintően, így nagy eséllyel hamarabb veszed észre Őt, mint Ő téged.
 • Lehetőleg fedezéktől fedezékbe haladj, nem azért, mert kevésbé találnak így el, hanem mert kevésbé vesznek észre. A ki-kit-vesz-észre-előbb kérdés sokszor minden további kérdést megválaszol.
 • Haladj árnyékban, amikor csak lehet, illetve ha megállsz, árnyékban tedd. Sose állj meg az erdőben egy napfoltnál, még ha azt egy remek bokor takarja is.
 • Ha megállsz pihenni, térdelj le.
 • Igyál gyakran keveset. A jó játék elnyomja a szomjúságérzeted, pedig nagyon könnyen kiszáradhatsz, és nemcsak a nyári időszakban. Utálatos dolog a képszakadás után arra riadni, hogy a társaid halálsápadtan élesztgetnek.
 • Próbálj meg 1-2 másik magányos társadhoz csapódni, és velük összedolgozni. Ha többen dolgoztok össze (akár csak az intuícióitokat követve), sokkal több eredményetek lesz, és sokkal nagyobb lesz a játékélményetek is. Osszátok fel az irányokat, ki merre figyeljen, és fedezzétek egymás hátát.
 • Figyeld a többi baráti játékos mozgását, akár távolról is. Gondold át, hogy tudnád a legkedvezőbben kihasználni a helyzeted, hogy segíthess nekik harc esetén.
 • Soha ne nyiss tüzet, ha nem biztos a találat, vagy nem lőnek épp rád. Először mozogj jó pozícióba. Ha téged kezdenek el lőni, akkor viszonozd, és vonulj vissza, fedezékbe, nézd meg kik, merről lőnek, majd mozogj jó pozícióba, de ne állj meg lövöldözni - azért lőttek rád, mert jobb pozícióban vannak.
 • Minig változtass pozíciót! Amikor úgy érzed, az ellenfeled tudja, hogy pontosan hol vagy, és fel tudja mérni mekkora esélyed van eltalálni, azonnal mozogj el. Ez pár sorozat után már szükséges.

Ha egy rajban találod magad, akkor a fentieken kívül még néhány további kihívás merülhet fel:

 • Első játékaid alkalmával egy számodra új rajban találod magad, tagjai vagy ismerik egymást, vagy nem. Nem tragédia, ha teljesen idegenek vagytok, így is tudtok hatékonyak lenni, amennyiben tisztában vagytok a fontosabb szerepekkel, és ezeket felosztjátok egymás között.
  • A rajparancsnok (röviden "rajpk") dönti el, hogy merre menjen, mit csináljon a csapat. Ő szerencsés esetben egy tapasztalt játékos. Középtájt halad a rajban, hogy lehetőség szerint védve legyen.
  • A felderítő ember megy elöl, az ő sebességéhez igazodnak a többiek. Figyelj rá, hogy ne menj túl gyorsan, mert lemaradnak a többiek, no meg a te feladatot, hogy elsőként észrevedd, ha valami gyanús.
  • A hátvéd megy hátul, míg a többiek előre és oldalra, ő elsősorban hátrafelé figyel, és vigyáz, hogy nehogy hátba támadják a társaságot. Ez az eset meglehetősen gyakran előfordul, így a hátvéd monoton és unalmas munkája nagy felelősséggel jár. Ha van elég ember a rajban, ez a poszt általában cserélődik időről időre.
  • Vannak játékok, amelyekben egy "medik" is kijelölésre kerül, ő a szanitéc, aki a találatot kapott harcosokat meg tudja gyógyítani. Ő a raj lelke, rá kell a legjobban vigyázni. Utolsó előttiként halad, és ha harcra kerül a sor, akkor lehetőség szerint hátrahúzódik, és kevésbé vesz részt a lövöldözésben.
 • Habár egy raj vagytok, fontos, hogy ne legyetek túl közel sem egymáshoz: ha egy szemfüles ellenség elbújik, egyetlen sorozattal lekaphat egy összetorlódott rajt. Tartsatok egymástól jópár méter távolságot, alakzattól függetlenül. Nem baj, ha nem lát mindenki mindenkit, ne ijedjetek meg, akkor is működik a dolog.
 • A rajodtól nem szabad elszakadnod. Ez triviális dolognak tűnhet, pedig a gyakorlatban néha nagyon nehéz. Az első néhány alkalommal ez akár nagyobb problémát is jelenthet, mint maga az ellenség. Semmi baj, ezzel mindenki így van: ha kiemelt figyelmet szentelsz ennek a csapdának, nem fogsz beleesni. Gyakran akkor fordul elő az elszakadás, ha valakit kilőnek, a raj meg folytatja a támadást, elhagyva a "halottat". Az élő tagoknak kell figyelni erre. Mindenki figyelje a szomszédját az alakzatban, és szóljon a rajpknak, ha valami gond van.
 • Ha egy ösvényen haladtok, libasorban menjetek.
 • Ha úton, akkor párosával, a két "sor" legyen egymáshoz képest eltolva. (farkasfog) Az egyik sor az egyik irányt, a másik a másikat fürkéssze.
 • Ha valamit vagy valakit kerestek, akkor érdemes csatárláncot alkotni, itt is ügyelve a nagyobb távolságokra egymás között. Támadni is így érdemes.
 • Ha megálltok pihenni, ne gyűljetek össze haditanácskozni, hanem térdeljetek le, és osszátok fel (lehetőleg kézjelekkel, halkan) hogy ki merre figyeljen kifelé. Képezzetek egy "gyűrűt", aminek a közepén 2-3 ember biztonságban tudja vizsgálni a térképet vagy megvitatni a világ dolgait.
 • Ha szétválik a raj (pl. több oldalról támad), akkor is legalább párok maradjanak együtt.
 • Habár a fent leírtak pofonegyszerűnek tűnhetnek, van egy tényező a gyakorlatban, ami a feje tetejére állítja az elméletet: a káosz. Körülötted is az lesz, meg benned is. Egyszerűen túl sok irányba, túl sok mindenre kell figyelni. Ha gyakorlatot szerzel, magadtól szert teszel egy készségre, ami segít majd szelektálni az infókat, és legyőzni az ösztönös reakciókat a hatékonyság javára.

Útravalóul egy utolsó tanács a "szeretetcsomagba": amikor a nap végéhez közeledvén nagyon fáradt vagy és feladnád, tudd, hogy az ellenfél is nagyon fáradt, és épp azon gondolkozik, hogy feladja e. Ez a tudat sok nehéz pillanaton átsegíthet.

Godot