A AirsoftÚjonc wikiből

Az airsoft többnyire katonai műveletek végrehajtását utánozza, de kisebb létszám esetén gyakrabban az egyszerű játékokat játsszuk.

Számtalan játékmód van, az alábbi példákból van gyakori, és van elég ritka is, és persze sok fel sincs sorolva.

Játékmódok

 • Mindenki-mindenki ellen
A játékosok egyénileg játsszák, a cél a szórakozás. Kisebb célszámmal, bemelegítésnek jó lehet.
 • Csapat küzdelem
Hagyományosan két csapat küzd egymás ellen, cél a másik csapat megsemmisítése. Bemelegítésnek jó lehet, egész napos játéknak viszont unalmas lesz. Gyakran nevezik tingli-tanglinak is.
 • Zászló szerzés - érd el a zászlót
Érdemes két csapattal játszani, de többel még izgalmasabb lehet. A csapatoktól egyenlő távolságra elhelyezett zászlót (vagy bármi más) kell elérni és megérinteni. Aki eléri azt nyer. Lehet egy zászló középen, vagy a csapatok bázisán 1-1 zászló.
 • Zászló szerzés - szerezd meg a zászlót
Az előzőhöz képest annyi a különbség, hogy a zászlót nem csak megérinteni, hanem egy adott területre el kell juttatni. Gyakran az adott csapat bázisa a cél, ami viszonylag könnyű feladat. Akik szeretik a kihívást, azok a másik csapat bázisára akarják eljuttatni a zászlót - így az ellenfélnek is van lehetősége javítani.
 • Szektoros játék
A pályát több szektorra osztják, majd az egyik csapat elhelyezkedik, a másik csapat támad. A kilőtt játékosok a következő szektorban újraélednek és folytathatják a harcot. A cél a támadóknak, hogy az összes szektort elfoglalják, az ellenfelet kiűzzék az összes szektorból.
Érdemes a védőknek 1 élet, a támadóknak több, vagy végtelen élet felállásban játszani. A támadók szektorról szektorra haladjanak, ne akarjanak egyszerre több szektort elfoglalni - így elveszik az igazi varázsa. Legjobban épületharc során élvezhető játék, amely inkább egyszer játszós - ugyanis a támadók kiválóan ismerik a védekező pozíciókat addigra, bár leginkább a játék után szerepcsere van, a kiegyenlített küzdelemért.
 • VIP
Ezen játék során egy személyt kell megvédeni és eljuttatni egy adott pontba. A VIP-védőnek nagyon összehangoltan kell együtt működniük, a támadóknak itt viszonylag könnyű dolguk van.
 • Bomba
Egy bombát kell eljuttatni egy adott pontba, élesíteni, majd megvédeni azt. Két bombával nagyon izgalmas lehet, hiszen mindkét csapatnak ugyanaz a feladata. Ritkán játszott, mert összetett a feladat, és kell hozzá "bomba" is.
 • Bázisfoglalás
Több bázis elfoglalása a cél. Ezt többnyire beírással történik, amely során minden másodperc/perc/stb egy adott pontot ér. A legtöbb pontot elérő csapat nyer. Általában nagyobb szervezettséget megkövetelő játék fajta.
 • Objektum megszerzése
Egy adott tárgy megszerzése és kijuttatása a cél. Akkor a legizgalmasabb, ha mindegyik csapatnak ezen tárgy megszerzése a cél - sokszor bezavarnak egymásnak. A másik izgalmat az okozza, ha csak a szervező tudja a tárgy helyét.
 • Missziók - scenáriók
Komplettebb feladatok, amelyek már teljes katonai szimulációt takar. Felderítés, csapat mozgások, szoros együtt működés, és teljes katonai harcászat tartozik bele. Ilyenkor a két oldalnak van 1-1 parancsnoka, aki a rajokat koordinálja rádión keresztül. Nagy létszám esetén jó (60-100+ fő körül), és nagy területen. Ezeket szoktuk "nagyjátéknak" hívni.
 • Zombi
Főleg este játszódó játékok, amelyek középpontjában a "feeling" áll. Sok szervezéssel nagyon jó hangulat érhető el. Többféle játékmódot lehet játszani, de általában a zombik nyernek mindig. :) Általában kevés zombi, sok nemzombi kezd, és ha a zombi elkap valakit, az zombiként éled újra.
Lehet szó tárgyak megszerzéséről (világítórúd), szimpla túlélésről, de bármiről - csak szervezői fantázián múlik - fokozottan kell figyelni a biztonságra.
 • Vadászat
Kisebb létszámú egység elfogása, megsemmisítése a cél - akár egy ember is. :) Elvetemültség kell hozzá, de jó játék lehet - főleg, ha a vad egy adott pontban megmenekül. Érdemes ezt a játékmódot használni, ha az egyik csapat drasztikusan megfogyatkozott és nem akarunk sokáig várni a játék végére...
 • Fejvadászok
Lehet játszani mindenki-mindenki ellen és csapat-csapat ellen játékmódban játszani. Minden egyes játékosnál/szakasznál van egy kártya, vagy valami amit annak megölésekor kap meg a gyilkos. A legtöbb pont begyűjtője nyer.
 • Történelmi játék
Valós esemény feldolgozása, amely nagyon sok utánajárással és szervezéssel jár. Több szervező munkája szükséges hozzá, könnyű elrontani; viszont a siker nagy lehet. Ötletet leginkább filmekből, modern hadviselés eseményiből merítenek.
 • CQB
Épületharc, szerintem külön játékmódot képvisel, hiszen teljesen más harc modort követel meg. Nehéz, gyors és nagyon élvezetes.
 • Keresd a fegyvert
Egyénileg játsszák a játékosok. A cél, hogy az elrejtett fegyvereket meg kell találni, és kilőni mindenkit. Legjobb, ha springes/rugós fegyverrel játsszák. Élményekben gazdag és humoros játék lehet.
 • Technikai pályák, szituációs lövészet
Előre kialakított pályán kell ügyességünket, pontosságunkat bemutatni. Elvileg mindenki egyenlő esélyekkel vehet rajta részt, de persze sok múlik a fegyvered minőségén. A játék során az idő és lőlapokon található találati zónák segítségével határozzák meg a győztest.
 • Milsim
A Milsim (MIlitary SIMulation), egy kiegészítő szabályrendszer, illetve már szinte egy életérzés. ;) A szabályok a valósághűségre törekednek, és az ilyen játékokon a katonai műveletek végrehajtása a cél, nem a lövöldözés. Gyakran többnapos játékok, lövés nélkül, hidegben, saját magad által vitt cuccban alva - vagy menetelve. Azt eszed, amit vittél, ott alszol, ahol tudsz... Csak a legfelkészültebbek és a nagyon elszánt mániákusoknak ajánlott. Persze egy rövidebb, nem annyira kemény milsim játék a hagyományos embereknek is élvezetes, a lőszerlimittel, a gyakran több órás visszaállásokkal, járőrözéssel, őrködéssel, stb.
 • Egyéni ötletek, LARP
Maffia, drogbárók, sci-fik, bankrablás, "karácsonyi storyk"...a fantáziának semmilyen határa sincsen. ;)
A LARP - Live Action RPg - élő szerepjáték játékok lényege nem a lövöldözés, hanem egy adott szerep eljátszása, akár fegyver nélkül. Itt inkább az interakció, a szórakozás a lényeg, gyakran lövés nélkül játsszák végig a napot (napokat) a játékosok.

Kiegészítő szabályok

 • Egy/többéletes játék
Meghatározzák, hogy a játékos hányszor éledhet újra. Ezzel lehet kompenzálni a létszámbeli különbséget, a pálya adottságai miatti helyzeti előnyt.
 • Fegyverlimit
Csak meghatározott fegyverekkel lehet játszani. Csak springes, csak gázos, stb. Ha mindenki egyforma, vagy legalábbis egy fajta fegyverrel játszik, akkor nagyon jó élmény lehet - pl.: spring/gázos napok, ahol pisztolyok, és sörétes puskák játszanak.
 • BB limit
Ezzel valóságosabbá és nehezebbé lehet tenni egy játékot. Könnyen el lehet érni a "locsolás" elkerülését, így mindenki meggondolja mikor lő.
 • Medic rendszer
Minden rajban egy medic van, vagy a sebesültet a legközelebbi csapattárs éleszti újra - érintéssel, kártya elvételével, kötözéssel, stb. Ezzel megspórolhatjátok az újraéledési ponthoz való elsétálást, másrészt kicsivel valóságosabbá tehetitek a játékot. A szervező határozza meg, hogy pontosan milyen a medic rendszer (hányszor gyógyíthat, ki kell-e vonni, mivel, hogyan gyógyít, gyógyíthatja-e saját magát, stb.)
 • Zavaró csapatok létrehozása
Kicsit meg lehet kavarni a játékot, hogy játék közben mindegyik csapattól kiemelünk néhány embert és külön szakaszba tesszük őket. Ezen szakaszok feladata, a zavarás lesz, amely változatosságot és kevés káoszt visz a játékba. Fontos, hogy előre megbeszéltek szerint történjen a dolog, vagy legalább minden szakasznál legyen rádiós, hogy a játékmódbeli változtatást megértessük velülk. Létszámfüggően érdemes kialakítani ezeket, főleg a végleg kiesett játékosokból kell szakaszokat felállítani - kezdőket érdemes beállítani, hogy ne képviseljenek olyan nagy erőt, viszont lehetőséget kapnak tapasztalat szerzésre.

Látható, hogy számos játékmód létezik, és fontos, hogy a játék előtti eligazításon elhangozzanak a szabályok, és figyeljetek is rá, különben súlyos félreértések lehetnek játék közben.

Egy játék során az a legfantasztikusabb, hogy a játékosok mindenről megegyezhetnek egymás között. Lehet bármit, bármivel variálni - ha elsőre nem is megy, utána lehet módosítani a szabályokon és mehet a játék. Minden fantázia kérdése...

Batmause