A AirsoftÚjonc wikiből

Tartalomjegyzék

A jó játékos

Ebben az írásban igyekszünk összeszedni azokat a hibákat, amelyeket egy kezdő, tapasztalatlan játékos gyakran elkövet. A cikk azért született, hogy okuljatok belőle és ezzel jobban élvezzétek a játékokat.

Sok kezdő számára az első néhány játék nagy csalódás, vagy kisebb csalódások sorozata szokott lenni - igaz, ez felfogás kérdése. Sokaknak nehezen megy, mert mindig kilövik, a számára biztonságosnak hitt helyen is kiszedik, azt gondolja ő nem lő el olyan messze, mint mások és még sorolhatnám egész nap...

Sokaknak eszükbe jut az a bűvös kérdés: valamit rosszul csinálok? / mit csinálok rosszul? Azért fontos, hogy feltedd ezt magadnak, mert akkor már törekszel a hibák kijavítására. Ha kielemzed egy játék során a hibáidat, könnyebben tanulsz, és legközelebb eszedbe jut majd - "jaj, ilyen már volt egyszer és kilőttek".

Fejlődés - beletanulás

Mivel emberek vagyunk, így mindenki másképpen tanul bele a dolgokba. Egyesek másokat utánozva és megfigyelve, mások kizárólag saját hibáikból tanulnak. A tanulás folyamán két dolgot tartsatok fejben! Gyakorlás a tudás atyja, illetve fogadd el és alkalmazd mások tanácsait. Egy játék után gondolkozz el a napi teljesítményeden, értékeld ki azt. Tudatosítsd mi a hiba, és mi az, ami jó. Ha tudod mit, hol rontottál el, akkor biztosan nem követed el még egyszer (vagy legalábbis kevesebbszer :) ).

Kudarc

A kudarc forrása alapvetően négyféle okból eredhet:

  • nagy hiba
  • taktikai helyzet változása
  • jobb ellenfél
  • szerencse

Sokat gondolkodtunk a lehetséges okok kategorizálásában, és végül ezek mellett döntöttünk. Ezekbe a "kategóriákba" próbáltuk beleilleszteni a tipikus hibákat. Ne nézzetek ezekre kritikusan, mert nagyon nehéz volt így is összeszedni.

Nagy hibák

Türelmetlenség

Veszélyes helyzetben nem tudsz kivárni, gyakran idő előtt felfeded magad. Ha tovább várakozol, akkor általában az ellenfeled jobban elfárad/elbizonytalanodik - persze ez rosszul is elsülhet, mert lehet, hogy addigra összeszedi magát.

Rossz mozgás

Fedezékek, nap, völgy, taktikai pontok (több fedezék egy helyen, jól védhető helyek). Alapvetően ezeket kell észben tartanotok. Fedezékben kisebb a találat esélye - kevesebb felületet lehet lőni, vagy egyáltalán nincsen. Napon jól láthatóak, észrevehetőek vagytok, ugyanakkor elvakít benneteket és nem tudtok gyorsan, pontosan célozni. Dombtetőn feltűnőek vagytok, inkább "völgyekben" haladjatok tovább. Sokszor nem fedezékről, fedezékre haladtok - ezzel bizonyos távokon (nyílt területeken) könnyű célpontok lesztek.

Harcképtelenség

Bebiztosítva hagyjátok a fegyveretek, gázos fegyvert nem helyezitek tűzkész állapotba (nincs csőre töltve, felhúzva).

Egy helyen akartok fedezékbe vonulni

Egyszerre szednek ki benneteket, vagy zavarjátok egymást és nem juttok egyről a kettőre. Gyakori, hogy felfeded a saját és csapattársad pozícióját is, ezzel nem csak magadtól, hanem társadtól is elveszed a rajtaütés lehetőségét. Ha egy fedezéknél többen vagytok, akkor érdemes látványosan elhagyni azt. Ez alól kivételek a taktikai pontok, amelyeket csoportosan kell megvédenetek.

Csak biztos célra lőjetek

Ha nem azonosítod a célodat, könnyen egy csapattársat lőhetsz ki, vagy akár bajt is okozhatsz, hiszen előfordulhatnak civilek is a pályán. Ha fedezékben vagytok, akkor több időtök van azonosítani a célt.

Törekedj az ellenfél hátbatámadására

Itt szabad, ilyenkor biztosan győztesen kerültök ki. (Lásd MASZ dobatás szabályait is!)

Gondolkozz csapatban

Ez egy csapatsport, ezt mindig tartsátok a fejetekben! Használjátok ki, hogy nem egyedül vagytok! Mozogjatok összehangoltan, együttesen! Törekedjetek a hatékony és folyamatos kommunikációra!

Támadtok védekezés helyett, védekeztek támadás helyett

Fedezékből ugortok ki rosszkor, ezzel egy nyert helyzetből rögtön veszítetek. Fedezékben lévő ellenfelet fedezékből várjátok - állóháború, esélyt adtok az ellenfélnek rendeződni, helyezkedni, megerősödni. Ez a megérzés több játék esetén biztosan kialakul, mert addigra a megfigyelőképességed sokat javul majd - nem csak nézed, hanem látod is az ellenfelet.

Túl nagy zajt csapsz

Ha nem hallnak, akkor a meglepetés erejét kihasználhatjátok. Ilyenkor az ellenfél nagy eséllyel pontatlan, és félénk lesz. Ha egyszerre látjátok meg egymást, akkor is ti reagáltok először - mert hallottátok, hogy ott van, volt valaki. Nagy zajt csak gyors támadáskor, biztos célpont ellen intézzetek. Ekkor eleve számítotok az ellenfélre, jobb esetben tudjátok is hol van.

Túlzott biztonságérzet

Nem figyeled eléggé a környezetet, nem hallgatózol és teljesen passzív vagy. Lassan reagálsz és tipikus rád a "csőlátás" - csak egy irányba koncentrálsz. Nem gondolsz bele, hogy az ellenfél jól helyezkedik, halkan mozog, esetleg kihasználja valamilyen más előnyét.

Rossz célpont kiválasztása

Nagyobb csoport esetén rosszul kezditek kiszedni őket. Előfordul, hogy oszlop elejét lövitek a vége helyett, vagy a nektek háttal állót lövitek a szemben álló helyett, vagy éppen a távolabbi embert lövitek a közelebbi helyett. Ezek a prioritások főleg a fedezékekben rejtőző ellenfelek esetén fontosak a különböző pontosság és reakcióidő miatt.

Kéz szabályok figyelmen kívül hagyása

Vagyis, hogy ne csak a kényelmesebb kéztartással tudd használni a fegyvert, hanem a másik vállból is, fordított tartásban. Bal és jobb kéz egyforma használata nagy előnyt jelenthet. Ehhez sok gyakorlás szükséges - a két kezes ember kincs. :) Épület sarkán, fedezékeknél hasznos, ha a megfelelő oldalon használod a fegyvert, mert nem lóg ki a fél tested, karod, stb., illetve mindig "kényelmesen" harcolsz. Kevés ember tud bal kézzel lőni, ezért balkezes ember nagyon hasznos lehet egy jobbkezes szakaszban. A balkezesek mindig azt a területet figyelik, amelyet a jobbosok általában nem szoktak. Figyeljétek meg, hogy a jobbkezes emberek legszívesebben jobbra haladnak - ez épület mellett kifejezetten igaz. Kétkezes harc esetén a pisztoly a legkényelmesebb.

Locsolás

Általában a gyenge tudású játékos inkább locsol (szinte találomra, rengeteg BB-t lő), minthogy előrébb menne a biztos találat érdekében. Sok BB, nagyobb találati esélyre hagyatkozik ekkor. Sokak számára inkább ront a játékélményen, miközben balesetveszélyes is.

Éjszakai játék és a fény

Mindig a lámpafény mögött legyél, ne előtte. Ha előtte vagy, akkor a fényes háttérrel hamar kiszúrnak.

Sötétben mindig figyeljétek aktívan a környezetet

Ilyenkor könnyebb megbújni, rejtőzködni. Főleg az facsoportokat és épületeket figyeljétek, mert itt lehet a legjobban megbújni. Ezek megközelítésekor legyetek óvatosak.

Használd az irányzékot, nem dísznek van

Nem dísznek van, pontosabb lövés tudsz leadni. Lehet szó akár a fegyver gyári irányzékáról, vagy bármilyen más célzást segítő eszközről.

Nagy lőtáv esetén ne tekerd túl a hop-upot

Többet ártasz vele, mint amilyen hasznos lehetne. Nehezebb kiszámolni, ha a BB sokat felfelé, majd ismét lefelé repül. Inkább emeljetek a célon, és a BB essen. Jó, ha a célgömbön belül marad végig. Itt leírtuk hogyan állítsd be.

Épületben lehetőleg ne folyosó, szoba közepén halaljatok

Könnyebben vesznek észre, főleg ha lassan haladtok. A következő pontban megtudjátok miért.

Tartsátok szem előtt, hogy a lassú mozgás gyakran feltűnő

Ilyenkor biztosan látni fog benneteket az ellenfél, ha felétek néz. Gyors mozgás esetén akár "szellemnek", vagy képzeltnek is hihet az ellenfél - ha megfelelően csöndesek vagytok. Ez a fedezékről-fedezékre mozgásra érvényes, tűzharcban, amikor tudod, hogy az ellenség láthat.

Ugyanakkor a gyors mozgás is gyakran feltűnő

Az ember szeme először a mozgást veszi észre, a többi részletet később. Tehát ha észrevétlenül lopóztok, vagy járőröztök, lassan haladjatok! Ilyenkor több időtök van észrevenni az ellenséget, kevesebb zajt csaptok. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ti lássátok az ellenséget, de ő ne vegyen észre.

Épületben figyeljetek a törmelékre

Egyrészt, mert veszélyes is lehet. Eleshettek és komoly sérüléseket szerezhettek. Ne feledjétek, törmelékbe nem jó térdelni, feküdni. Másrészt a törmelék recseg, ropog és hangos. Ha támadó vagy, inkább törekedj a lassú és hangtalan előrehaladásra. Használj kézjeleket, óvatos haladást, ilyenkor biztosan meglepődik a védő.

Taktikai helyzet változása

Nem ismered fel az ellenfeled jobb helyzetét

Jobb fedezéke van, többen vannak, stb. Csak az első játékokon fordul elő, ezt a hibát hamar "kinövi" az ember. A legjobb, ha tiéd a nyerő helyzet. Még az egyenlő esélyű összecsapást is érdemesebb elkerülni.

Feladod a pozíciódat egy bizonytalan, esélytelen találatért

Fontos a lőtávod ismerete, és a megfelelő rejtőzködés. Az elején a legtöbb játékos izeg-mozog, de idővel megfontoltabb lesz a játékuk.

Campelés

Sok esetben könnyű túlzásba vinni, hogy egy helyre beásod magad, és várod, hogy az ellenfél eléd kerüljön. Ha az ellenfél tudja hol vagytok, akkor biztosan kitalál egy jó megoldást a "leölésetekre". Ha túlzásba viszitek akkor bátortalanok lesztek és nem használjátok ki a jó helyzeteket. Campelés során fontos a pozíció váltás - ellenfélnek több irányba kell figyelnie.

Körülményekhez viszonyítva rossz fegyver választása

CQB-ra hosszú, nehéz, vagy távcsöves fegyver választása egész napos önszidalmazást és rossz játékélményt eredményez. Kis fegyverrel gyorsabb, könnyebb célozni épületben. Egy pisztolyos már régen lőtt 2-3-at mire célra tartanál.

Belemész egy vert helyzetbe

Ezt csak tapasztalattal és óvatossággal lehet kikerülni. Fontos a jó megfigyelőképesség, az ellenfelek és csapattársak pozíciójának jó megítélése és megjegyzése - ezek az alapvető kellékei a taktikai képességnek.

Nem gondolsz ki egy menekülési tervet, ha baj adódna

Baj esetén biztos a bukás, ha nincs hova menekülni - ilyenkor nagyon rossz élmény fog érni benneteket. Ha kidolgoztatok egy menekülési tervet, akkor nagyobb eséllyel élitek túl a csatát - főleg, hogy az ellenfél ekkor fokozott óvatossággal folytatja a harcot. Meg kell tanulni visszavonulni a megfelelő pillanatban, és ezt előre meg is kell tervezni.

Bekapod a csalit

Persze nem a rossz értelemben. ;) Egy ember, vagy kisebb csoport magára vonja a figyelmet és a többiek addig szépen leszednek. Egészséges gyanakvással és folyamatos figyelemmel, szituációtól függően visszavonulással kerülhető ki.

Épületharcban szemtől-szemben harc alakul ki

Igyekezzetek irányítani a harcot! Lövéssel fedezékbe kényszeríthetitek az ellent. Ekkor felvehettek egy saját ritmus, mozoghattok közben - új pozícióval meg lehet lepni az ellenfelet. Ha az ellenfeled beszorítod, kétségbe esik, és a szorongás hibát szülhet. Vigyázzatok, mert visszafelé is elsülhet, ha az ellenfél gyorsabban tud mozogni kisebb fegyver adta előnnyel, vagy egyszerűen ügyesebb, tapasztaltabb. Néha-néha nézzetek ki, jelezzétek jelenléteteket, ezzel fenntartjátok rajta a nyomást. Folyamatosan figyeljétek az ellenfelet, miközben keressétek a következő fedezéket. Ha tudjátok hol az ellenfél, akkor már a fedezékben légvonalban emeljétek rá a fegyvert - biztosabb a találat, ha kihajoltok és gyakorlatilag csak az elsütéssel kell foglalkozni.

Igyekezzetek az ellenfél fejével gondolkozni

Akkor nem ér benneteket felkészületlenül az ellenfél újabb trükkje, megváltozott pozíciója. Előre ki tudtok dolgozni egy tervet az elhárítására.

Jobb ellenfél

Az ellenfeled lehet felkészültebb, lehet, hogy több segítséget kap, többen vannak, vagy jobb felszerelése van. Mivel ez egy technikai sport, így ezekre fel kell készülni.

Ha ellenfeled régebb óta játszik, akkor biztos nem követi el a tipikus hibák legtöbbjét, és lehet pont ezekre alapoz veled szemben.

Tapasztaltabb játékos már begyakorolta a szituációkhoz megfelelő mozgást, biztosabban lő és jobban taktikázik.

Ha felkészülsz rá, és megfelelően értékeled, hogy erősebb nálad, akkor megfelelően tudod kezelni a szituációt. Például ha egy 6-8 fős kezdő raj belebotlik egy sokéves tapasztalattal rendelkező 5-6 fős rajba, szinte biztosan veszíteni fog. Ha időben felismeritek a helyzetet, vissza tudtok vonulni, erősítést tudtok kérni, így felülkerekedhettek rajtuk.

Szerencse

Rosszul csavarodik a BB, mert a szél, növényzet, vagy más befolyásoló tényező - rosszul beállított, vagy eleve rossz hop-up - közbe szól. Pont kifogy a tár, vagy tekerni kell egyet a hi-cap táron.

A szerencse kiszámíthatatlan, ez ellen nem lehet mit tenni, de vigasztaljon, hogy ellenfeledet is ugyanannyira érinti.

Kudarc elviselése

Semmiképpen sem terminátorkodj, hiszen ez egy becsületre alapozott sport. Lesz alkalmatok bizonyítani! Ha elismered a találatot, még ha "csak szerencséje volt" is, akkor ezzel már lépsz egyet a fejlődés irányába. Elemezd ki a hibád és memorizáld, illetve legközelebb igyekezz elkerülni azt. Törekedj a konfliktusmentességre - ne hőbörögj, káromkodj, szidd a másikat! Kérdéses helyzetben inkább álljatok ki - lesz még alkalmad játszani, felesleges emiatt konfliktust teremteni. Ha ezeket fejben tartjátok, akkor nem lesz miattatok vita és más kellemetlenség.

Zárószavak

Bármilyen hibát is követsz el, fontos a gyakorlás. Ha begyakorolsz egy mozdulat sort, egy fedezék keresési módszert, látásmódot, vagy megtanulsz hatékonyan kommunikálni, akkor sokkal könnyebben fogod ugyanaz a hibát elkerülni.

Fogadd el mások tanácsait, és ne csak meghalld, alkalmazd is. Tudom, hogy nehéz másra hallgatni, mert általában az ember nem hajlandó elfogadni a más véleményét, hogy általában okoskodásnak, kötekedésnek veszi. Hidd el, hogy nem az - ha még nem a megfelelő szavakkal is adják tudatodra, mit ne csinálj.

Ha már régebb óta játszol, akkor kifejezetten légy türelmes az újoncokkal! Ne feledd, hogy te is voltál kezdő - nem hiszem, hogy kezdő autóvezetőként jól esett mikor ledudáltak az útról. Ha lehet mondd el nekik a tapasztalataid, vagy akár mutasd meg mit és hogyan kellene csinálni. Ha rajt alkottok, vegyétek be kezdőket is, így hamar megtanulják mit kell tenniük, és nektek is könnyebb lesz a játék velük.

Legyetek türelmesek a "be nem vallott találatok"-at produkáló játékosokkal szemben. Lehet, hogy ti rontottatok el valamit. Ha még biztosak is vagytok, akkor is igyekezzetek bizonyítani rátermettségeteket és ne szájcsatával tegyétek ezt. Addig lőjétek, amíg be nem vallja (ez néha kellemes elégtétel is ;) ).

Egy játékra inkább a társaságért, az élményért menjetek ki. Kerüljétek a konfliktusokat, kétes esetben korrekten döntsetek - ilyenkor legjobb, ha mindkét fél kiáll.

Ajánlom a figyelmetekbe Godot taktikai szeretetcsomagját, amely kiegészítése is lehetne ez a cikk.

K9