A AirsoftÚjonc wikiből

Jogi alapok

Néhány alapvető jogi tudnivalót szeretnénk nektek elmondani, hiszen sosem lehet tudni mi vár rátok. Ezek ismeretében nem lehet gond egy rendőri ellenőrzés, vagy hasonló...

AS-replika bevizsgálása

Szakértői vélemény alapján gyakorlatilag minden Airsoft fegyver légfegyver kategóriába sorolandó, amely így számos jogi következményt von maga után. Ez alól kivétel az a fegyver, amelynek csőtorkolati energiája 0,08J alatt van (játék kategória) – ebből azonban nem sok van. Tudni kell, hogy AS-replikával elkövetett bűncselekmény esetén éles lőfegyvernek számít minden ilyen eszköz - lehetőleg ne ezzel ijesztgesd a politikusokat - főleg, hogy a bíróság után az összes airsoftos meg fog ruházni, az biztos...

7.5 J alatti légfegyverek, és airsoft replikák beütése (2007-es)
Riasztó pisztoly MKH tanusítvánnyal - ilyet kell kapnotok AS-replikához is

Forgalmazás

Airsoft fegyverek forgalmazásához, javításához hatósági engedély szükséges Korm. Rendelet 2. § (1), melyet az illetékes megyei rendőrkapitányság (Budapesten a BRFK) ad ki. A forgalmazást végző személy(ek)nek rendelkezniük kell fegyverforgalmazási vizsgával. Ez benneteket nem érint, de jó tudni.

Magánimport

Magánimportban behozott Airsoft fegyvert nem kell bevizsgáltatni, de lehet. Magánimportban csak személyes felhasználásra érkezhet Airsoft fegyver, azaz továbbértékesítési célra nem. A dolognak az-az érdekessége, hogy magánimportban beszerezhető, külföldről rendelve a fegyver ára (plusz szállítási díj, "alkotmányos költségek: áfa, vámilleték, stb...) megfizetésével bárki hozzájuthat. Viszont ezek a fegyverek - ellentétben a Magyarországon szaküzletben vásároltakkal - nem rendelkeznek hivatalos fegyvervizsgával.

Fegyvervizsga, jelölések

Airsoft fegyver csak akkor hozható kereskedelmi forgalomba, ha azt a külön jogszabály szerint egyedi vagy típusjóváhagyó vizsgálattal a biztonságos működés céljából megvizsgálták, alkalmasságát a beütött próbajel igazolja, valamint egyedi azonosításra alkalmas gyártási (azonosítási) számmal látták el. Érvényes fegyvervizsgálat feltétele gyártó, illetve kaliberjelölés megléte a fegyveren nem eltávolítható módon - 253/2004-es Korm. Rendelet 6. § (1). Fegyvervizsgálattal kapcsolatos kérdésekkel, kérésekkel bárki fordulhat az egyesület vezetéséhez, szívesen segítenek.

Otthoni tárolás

Az Airsoft fegyvert, a festéklövő fegyvert a hozzá tartozó lövedékektől, tölténytől elkülönítve, jól zárható helyen úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férjenek hozzá. (253/2004-es Korm. Rendelet 39. § (1))

Szállítás

Az Airsoft fegyver közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható). Azaz nem viselhető, csak szállítható. fegyverviselés: fegyver természetes személy testén, illetve a testén lévő ruházatán rejtett vagy nyílt módon történő elhelyezése - 253/2004-es Korm. Rendelet 39. § (5)

MKH Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. A "Díjszabás" menüpont szerint 1 db airsoft fegyver bevizsgálása bruttó 2450 Ft (2008-07-01-től). Adnak egy laminált azonosítókártyát, illetve a fegyvert is ellátják jelöléssel - amit elvileg nem lehet eltávolítani, ez plusz költséget jelent. A bevizsgálás a honlap szerint egy napos, tehát még aznap el is lehet - és el is KELL - vinni.

Tanácsok

Ha boltban vásároltok fegyvert, akkor mindenképpen kérjétek el a hozzá tartozó plasztik MKH-kártyát (tanúsítvány). Amennyiben nincsen, akkor a bolt szabálytalanul működik - ilyen esetben kérni kell a fegyver levizsgáztatását. Van olyan bolt, ahol ezt tudatosan nem csinálják meg - ha szóba jön, akkor mentegetőznek és minden mást kitalálnak...

A tartáshoz, szállításhoz nem kell, hogy legyen MKH kártyád. Az csak a boltnak kell, az eladáshoz!

Airsoft replikát csak 16 éves kor felett (szülői engedéllyel) lehet birtokolni, 18 éves kor felett korlátozások nélkül birtokolhatóak.

Airsoft replikák használatára vonatkozóan a MASZ is kitér ezekre, 18 éves kor alatt csak felnőtt felügyelet mellett használható - játékon is. 18 éves kortól nincs ilyen korlátozás.

Ez a tájékoztatás természetesen nem teljes körű, inkább csak áttekintő jellegű.

Batmause