A AirsoftÚjonc wikiből

Egy kezdő játékos

Ez az írás egy kezdő airsoft játékos tollából és tapasztalataiból származik.

Próbáltam egy olyan írást összehozni, amiben árak, beszerzési lehetőségek is vannak, mert nem mindenki tud több százezret kiadni erre a sportra. Illetve ez az én airsoft életpályám.

Én 21 évesen (180cm és 95kg) kezdtem el játszani. Ezt megelőzte több éves harcászati, illetve mesterlövészeti tanulmány otthon, önszorgalomból.

Először kínai Colt M1911-es springgel kerültem kapcsolatba.

Ezt mi csak hobbinak szántuk, járkáltunk ki sokat lövöldözni össze-vissza. Ezúton megtenném első figyelmeztetésemet: SOHA NE JÁTSSZ ILLEGÁLISAN! Komoly problémád lehet belőle, ha elkapnak. Fegyvert lefoglalják (nem kapod vissza) a vád pedig lőfegyverrel való visszaélés lesz.

Viszont a pisztollyal való játék nagyon hasznos a CQB illetve a fegyverkezelés megtanulása szempontjából. Vannak erre szinte minden városban, vagy környékén lehetőséget nyújtó, hivatalos pályák.

Másik intelem, amit a romos épületekben való játékhoz kapcsolódik: bakancs kötelező. A mi ruházatunk hosszú és zárt volt. De így is mindig karcosak, véresek lettünk a játék végére.

Ezek a játékok után következett a komolyabb replikák beszerzése. Én egy 2 éves CYMA 0.28C-t vettem egy internetes aukciós oldalon 18000-ért. Volt hozzá: red-dot, 1 high-cap tár, alap akku, töltő. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet, a fegyver a mai napig használatban van, és az előző tulaj valamilyen szeszélyénél fogva a Lassador névre hallgat.

Sokat hallott tény, hogy Cyma AK-val kezdj airsoftozni, és ez igaz is. Bár a test kicsit nyikorog használat alatt, és a műanyag részekkel is van baj. (Törés-repedés a tokfedél alatt.) Nekem fél éves használat után kellett komolyabb pénzt ráfordítanom. (Dugattyú, nózi csere, 110-es tuning:ez kb 10-15000-be kerül.) 2db high-cappel és egy 9,6V-os, 1500-as akkuval egész nap kiszolgál. A fegyverre soha nem vigyáztam illetve nem kíméltem. Tokon, testen, tuson, csövön semmilyen repedés vagy törés nem keletkezett fél év használat, és 6 nagyjáték alatt.

A fegyverekhez, amire szükséged lehet: 1-2 tár (3-4e), jó akku (2e), red-dot (4e). Kezdőknek, ennél drágább kiegészítőket szerintem felesleges választani illetve használni. Már csak azért sem mert sokaknál eljön az a nap, amikor M4-et akar az AK-ja helyett és vice versa.

Ruházatom is darabokban lett meg: a már említett oldalon szereztem egy Bundeswehr nadrágot (flecktarn), rácsos szemüveget, karszalagot - 2000ft ért. Mind megvan a mai napig hibátlan állapotban. E mellé hirtelen ötlettől vezérelve jött egy fekete taktikai mellény 8000ért. (Ezúton is óvok mindenkit a felelőtlen, össze nem illő ruhavásárolgatástól.)

Érdemes kiválasztani egy neked tetsző, és praktikus mintát és abban mozogni. Már csak a dresscode miatt is, amit mostanában eléggé komolyan vesznek a szervezők.

Ajánlom személyesen a woodland, flecktarn, multicam, DPM mintákat és még egy rahedli létezik és használható ezeken kívül is, viszont felhívnám minden kezdő figyelmét, akármennyire is bejött a Transformers: NE KEZDJ MAGYARORSZÁGON AT-DIGITÁLBAN. Semmi értelme egy sivatagi rejtésre kitalált mintát kis hazánk dimbes-dombos erdeiben használni. Én személyesen nem egy játékon hallottam a közkincsé vált kiáltást: "Ott világít a gyerek ACU-ban!", és drága is.

Egy woodland vagy flecktarn cuccot 10 körül is be tudsz szerezni. Egy otthoni bakanccsal is tökéletes lesz egy darabig. (Viszont megkérnék mindenkit, hogy ne melegítőben és sportcipőben menjen játszani, mert nem biztonságos és nem nyújt védelmet az erdőben a melegítő, a cipő pedig nem támasztja a bokát és a harc hevében csúnyán el lehet törni a lábadat. A többiek játékélményét is erősen rontod vele.

Kezdésnek elég a nadrág, illetve zubbony kombó. Combtokot szerintem, kis pénzből nem érdemes mintában vásárolni. Én vettem egy fekete Strike Systemet 2500-ért, és soha nem használtam. Erdőben nekem nagyon kényelmetlen viselet. Sisak sem a legkényelmesebb.

Amire még szükséged lesz, az egy jó védőszemüveg erre érdemes áldozni a pénzt. Boltokban is kapni 3-4000ft körül eléggé jókat. Guarder és társai.


Lezárásként pedig annyit, hogy az itt leírtak saját véleményemet és tapasztalataimat tükrözik de remélem tudtam segíteni azoknak akik most kezdik űzi ezt a sportot!

doki333