A AirsoftÚjonc wikiből

Kullancsokról röviden

Tavasztól egészen őszig veszélyeztetettek vagytok ezen élősködők ellen. Ez a cikk azért készült, hogy felhívjam erre az élet-halál kérdést jelentő problémára.

A Kárpát-medencében többnyire a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a legelterjedtebb. Vagy a magasból pottyannak le, de beváltabb módszer az "alacsony támadás". Ezalatt azt értem, hogy füvön, bokrokon várakoznak az áldozatra. Vérszívás esetén esélyes a Lyme-kór, vírusos agyhártyagyulladás, és mást fertőzések elkapása. Lyme-kór, borrelia

Érdekes, hogy a kullancsok nem rovarok, hanem apró méretű pókfélék. Ha megnéztek egy kullancsot, akkor észrevehetitek, hogy nyolc lábuk van (a rovaroknak hat van).

Megelőzés

Védőoltás

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van, de a Lyme-kór ellen még nincsen védőoltás- Lyme-kór antibiotikummal kezelhető. Előbbit a csípés után legkésőbb 3-4 nappal be kell adni, ha korábban nem részesült védőoltásban. Meglévő oltásokat mindenképpen adassátok be magatoknak! Aki még nem kapott, annak 3 oltásban kell részesülnie. Legjobb a téli időszakban, de nyárra is van egy gyorsított eljárás - amely kis arányban gyengébb hatékonysággal bír.

Rovarriasztók

A védőoltások mellett használjatok riasztókat. Lehet kapni spray formában, lehet kapni kendő formában is. Mindkettő használatát javaslom. A kendővel megtörlöd magad, majd két részre szakítva tűrd a zoknidba. Ezután alaposan fújd be magad a riasztóval. A kullancsriasztó általában 6 óránként hat, egy játéknapon két fújást jelent. A fej, nyak és végtagok környéke a legveszélyeztetettebb. Kapható olyan, amelyet nem bőrfelületre, hanem ruházatra kell fújni, és akár egy hétig is hat (mosás nélkül).

A nadrág szárát tűrd a bakancsba, a zubbonyt a nadrágba.

Játék után alaposan nézd/nézesd át magad. Az aljnövényzetben tanyáznak, ezért leginkább lábtól indulnak. Leginkább a védett helyeket, a hajlatokat szeretik, ahol vékony a bőr a legjobban...(igen, OTT nagyon szeretnek :) ).

Kiszedés

Ha mégis összeszedtetek egyet, netán többet, akkor mindenféleképpen őrizzétek meg őket. A tudomány jelenlegi állása szerint egy csipesszel - lehetőleg spéci kullancskiszedő csipesszel kell kihúzni. Jó másfajta csipesz is, csak a fejét ne passzírozza szét. Meg kell fogni a fejét, és az óramutató járásával ellentétes irányba csavarva, kihúzni. Nem kell körbetekerni, csak csavaró mozdulattal húzni. Általában kijön a feje is, de az se nagy baj, ha nem. A fertőző nyála ugyanis a potrohában van. Ha lekened, hogy ne kapjon levegőt, mielőtt megfullad, mindent beköp a sebbe. Utána kiesik, de a fertőzés átadása biztos.

Ajánlatos egy üvegecskét kinevezni és ráírni például, hogy "Batmauset megszívták". Ezután az egész pakkot helyezd a hűtőbe. Remélhetőleg nem lesz probléma, de ha még is, akkor lesz mit leadni a dokinak...

Néhány fontos információ

terkep_11.jpg

Batmause