A AirsoftÚjonc wikiből

Pisztoly védelme harc közben

Nagyon sokan jártak már úgy, hogy játék közben elhagyták a tárat, vagy magát a pisztolyt. Ez az eset biztosan ismerős lehet az AEP-tulajdonosoknak. Több játékon is előfordult, hogy keresgéltük a pisztoly "ropitárját". A nem megfelelő tokból könnyen kieshet a fegyver. Ami elveszhet, el is fog. Otthoni unalmas órákban barkácsolóknak, vagy jobb vagyoni helyzettel rendelkezőknek szeretnék egy-két megoldást ismertetni erre a problémára.

A fényképeken ne zavarjon meg a "furcsa" szín összeállítás. Azért ilyen színekkel csináltam, mert ilyen színben találtam itthon alapanyagot, másrészt jobban látható az elkészítés. Javaslom, hogy feketében csináljátok meg. ;)

MagGuard

MagGuard - magyarul tárőr - egy nagyon hasznos és egyszerű eszköz. A pisztoly markolatára kell feltenni, és a tárat a fegyver markolatához rögzíti. Elkészítése többféle módon lehetséges.{br} Készítettem kétféle változatot, és ezeket egy-egy játékon teszteltem is. Ezekről szeretnék beszámolni mind elkészítés, mind használat oldaláról.

Csupa tépőzár

Negatív (horgos) és pozitív (szőrös) tépőzárból pár perc munkával készítettem egy tárőrt. A markolatra egy pozitív szalagot tettem fel, úgy, hogy befelé néz. A pozitív részre egy körülbelül 3 cm-es negatív tépőzárat tettem, amely a két pozitív véget fogja össze. Ezekután felhelyeztem a markolatra, betettem a tárat a fegyverbe és lemértem a tárőr szalagjának hosszát - pozitív tépőzárat raktam ide. A markolaton lévő szalagot leszedtem és két végére felvarrtam 1-1 negatív tépőzárat, amelyre felhelyezhetem majd a pozitív párját.

Lanyar magguard 1.1tepozaras1 kicsi.JPG Lanyar magguard 1.1tepozaras2 kicsi.JPG Lanyar magguard 1.1tepozaras3 kicsi.JPG Lanyar magguard 1.1tepozaras4 kicsi.JPG

Elkészítése nagyon kevés időbe telt. Olcsó, kényelmes, bár kevésbé esztétikus megoldás lett. A tépőzárak merevek, tartásuk viszont nagyon fix. Használatuk hanggal jár, ami épületharc során számíthat.

Csupa gumi

Elkészítése megegyezik a tépőzárassal, különbség a felhasznált anyagban van - gumiszalag.

Lanyar magguard 1.2gumi1 kicsi.jpg Lanyar magguard 1.2gumi2 kicsi.jpg Lanyar magguard 1.2gumi3 kicsi.jpg

Használhatóbb lehet ez a megoldás. A gumi rugalmas, ezért több típusra jó. A tár kiszabadítása talán egy kicsivel körülményesebb lehet, de biztosan helyén tartja a tárat.

Vegyes

Elkészítését tekintve annyi a különbség, hogy továbbra is gumiszalag az alap, de a tárat átfogó szalagot tépőzárakkal rögzítjük a markolaton lévőre - vagy a szalagot félbevágjuk, majd annak végére megy a tépőzár.

Lanyar magguard 1.3vegyes1 kicsi.jpg Lanyar magguard 1.3vegyes2 kicsi.jpg Lanyar magguard 1.3vegyes3 kicsi.jpg

Megfelelő kialakítással gyakori két kezes használat során ez a legjobb megoldás. Könnyen kioldható bal és jobb kézzel is. A gumi rugalmasságot, a tépőzár kényelmet ad.

Lanyard

Lanyar magguard 2.1lanyard1 kicsi.JPG

Elsősorban a pisztoly elvesztését akadályozza meg.

Egy flexibilis, rugalmas zsinórból érdemes elkészíteni - telefonzsinór, gumizsinór. Az egyik vége a pisztolyra, a másik vége az övre kerül. A zsinórt zsugorcsővel fogattam össze - meleg hatására összehúzódik. A végeket érdemes tépőzárasan elkészíteni a könnyebb le-felhelyezés végett, illetve az állíthatóság miatt. Lehet még variálni az övre, ruhára illeszkedő véggel is, lehet tépőzáras, csatos, stb.

Lanyar magguard 2.1lanyard3 kicsi.JPG Lanyar magguard 2.1lanyard4 kicsi.JPG Lanyar magguard 2.1lanyard2 kicsi.JPG

Végszó

Bárki, bármelyik megoldás elkészítése mellett dönt, nem fogja megbánni. Kényelmes, biztonságos és házilag elkészítve olcsó is. Hogy legyen mihez viszonyítani egy magguard megoldástól függetlenül kb. 200 Ft, és egy lanyard, magguarddal együtt kb. 500 Ft, míg készen 3000-4000 Ft körül lehet kapni.

Batmause
Köszönet Diegonak, hogy megengedte a fényképei felhasználását, és ezzel megkímélt pár perces varrogatástól. :)