A AirsoftÚjonc wikiből

Optikák

Sok játékos szerel fel a fegyverére valamilyen célzóeszközt. Ezeknek lehet optikai és valós használati értéke.

A fegyver irányzéka

(Szinte) minden fegyver rendelkezik saját irányzékkal. Ez egy elülső és egy hátsó irányzékból áll. A fegyver felőli szemmel kell velük célozni (jobbkezeseknél a jobb szemmel) úgy, hogy a hátsó irányzék közepére kell "behozni" az elülsőn, középen lévő célzótüske tetejét, és ezt egy vonalba állítani a céllal. Ha a fegyver nem oda lő (kb 30-40 méteren), akkor állítani kell az irányzékot. Az elülső általában csak függőlegesen, a hátulsó általában mindkét irányba állítható. Az állítása a fegyver kézikönyvében le van írva.

Optikák csoportjai

Optikak Dotview.jpg

Többnyire red dotokat és távcsöveket használnak. A red dot egy olyan irányzék, amiben egy világító pont, vagy célkereszt segít a célzásban, míg a fegyvertávcsövek nagyítással rendelkeznek, és egy hajszálkereszttel (ami lehet megvilágított is).

Red dotok

A red dotokon belül többféle típus létezik. Nyílt és zárt irányzékok. A nyíltnak a lencséje viszonylag szabadon áll, a zárt pedig egy házban, védve van.

Használatuk

Fontos, és sajnos sokan nem tudják, hogy a red dot irányzékokat kivétel nélkül két szemmel kell használni, nem úgy, mint a távcsöveket. Mindkét szem legyen nyitva, és a célpontra fókuszáljon. A fegyvert felemelve, a red dotot a szem vonalába emelve - továbbra is a célra fókuszálva - megjelenik a látképben a pont, vagy célkereszt. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy ha magát a célkeresztet nézzük, akkor homályos, de ha a célt, akkor éles a célkereszt (ún. parallax kompenzált). Így ha zárt is a red dot, akkor sem takar ki a látómezőből semmit.

Nem kell vesződni, hogy az optika közepén legyen a célkereszt, mivel (a parallax kompenzáció miatt), ha látjuk a célkeresztet, akkor az a célon van.

Optikak red-dot felepitese.gif

Fajtái

A nyílt irányzékok olcsóak, viszont talán sérülékenyebbek, és a gyengébb fajták napfény miatt kevésbé használhatóak, viszont gyakran nem csak sima pont a "célkereszt", hanem akár többfajta, állítható.

A zárt irányzékok jobban bírják az hányattatásokat, a napfény kevésbé zavaró használatuk során, jobban mutatnak a fegyveren. Itt általában csak egy pont jelöli a célt.

A legtöbb red dot fényereje állítható, áramforrásuk nagyon változó lehet. Gombelem, CR123A, AAA és más áramforrással hajthatóak meg.

Leggyakrabban ACOG-gal (eredetileg nem red dot, hanem 4x optika), Aimpoint replika (M2), EoTech E55X-sorozat tagjaival és különböző red dotokkal találkozhatunk (pl.: "konzerv", mini red dotok). Léteznek távcsövekre szerelhető red dotok is, ezek nagyon jó választások lehetnek - mivel kis méretűek, és nagy variációs lehetőséget nyújtanak.

(Állj meg az egérrel a képen, hogy lásd az adott red dot nevét.)

Nyílt irányzékNyílt irányzék, mini"Konzerv"Aimpoint M2

ACOGEoTech 551CobraACOG + red-dot

Ezt kerüljétek, nem ívelt a lencse

Nagyítással rendelkező red dotok

A fegyvertávcsövek és a "sima" red dotok közt vannak ezek az optikák. Kisebb, 2x, max 3x nagyításúak, de a működési elvük hasonló a red dotokhoz, csak fel is nagyítják a cél képét. Használatuk hasonló a távcsövekéhez, egy szemmel történik, mivel zavaró lehet a két szem által látott kép különböző nagyítása. Egy trükkel viszont egyszerű red dotként is lehet használni őket. Le kell csukni a belépő lencse oldali kupakját (ami a cső felől van), így az a szem, fekete háttéren látja a célkeresztet. A másik szem viszont most nyitva van, és az ember agya átrakja a másik szem által látott képre a célkereszt képét, így ugyanúgy működik, mint egy sima red dot. Gyakorolni, szokni kell.

Fegyvertávcsövek

Optikak scope.jpg

Távcsövek között is többféle található. Vannak fix nagyításúak (általában 1.5x, 2x, 3x, 4x nagyításúak), és állítható nagyításúak (3-7x, 3-9x nagyításúak általában). Az állítható nagyítású távcsövek kevesebb fényt engednek be, mint a hasonló fix optikák.

Fontos tulajdonságuk még a fókusztávolság, ami azt mutatja, mennyire kell közel hajolni az optikához, hogy éles képet lássunk. (A G36-osok beépített optikája pl. ezért is elég kényelmetlen.)

A távcsövek egyik legfontosabb tulajdonságuk a nagyítás, de emellett nagyon fontos a látószögük is. Egy távcső esetén 4x32 lehet egy érték, amely 4x-es nagyítást és 32-es látószöget jelent (ami valójában a belépő lencse átmérője, és azt mutatja, mennyi fényt enged át az optika). Sokak tapasztalatai és saját véleményem szerint azt tanácsolom, hogy 4x-es nagyításnál felesleges nagyobbat venni airsoft célra, viszont érdemes minél nagyobb látószögű távcsövet beszerezni. A távcsövek között is megtalálható hajszálkereszt belső megvilágítása is.

A távcsövek egyik hátránya, hogy nagy méretűek és a felszerelésükhöz valamilyen felfogatás szükséges - többnyire szereléksín, szerelékgyűrű.

Leggyakrabban hagyományos céltávcsövek, ACOG és más speciális távcsövekkel találkozhatunk (pl.: SVD távcső). Léteznek RIS-szel ellátott távcsövek is, amelyek egyrészt jól néznek ki, másrészt variálási lehetőségekkel kecsegtetnek.

Mivel távcsöveket leginkább erős fegyvereken használnak, ezért a távcsővel való ismerkedést kezdd azzal, hogy megtanulod, hogy x távolságon mekkorának látszik benne egy ember, vagy ember része (pl.: fej). A legfontosabb, hogy a minimum rálövési távolságot meg tudd állapítani az optikán keresztül nézve is. Tehát a MASZ szerint, ha a fegyvered erősebb 430 fps-nél, akkor a 20m-t tanuld meg jól. Mivel az egyedi szabályok ettől eltérhetnek, a többi távolsággal is érdemes tisztában lenni. (pl.: Milsimnél 30m)

Optikak celtavcso metszet.jpg

Beállítás, belövés

Legtöbb irányzék állítható függőlegesen és vízszintesen is. Érdemes türelmesen, sok teszteléssel végezni. Határozd meg, hogy milyen távolságra akarod belőni a fegyvert - az airsoftban a legtöbb összecsapásban 20-30m a távolság. Terepen inkább több, CQB-n kevesebb. Erre a távolságra rakj egy célpontot, és jól beállított hopuppal addig lőj rá/állítsd az irányzékot, vagy optikát, amíg a becsapódás helyére mutat a célkereszt.

Védelmük

Az airsoft játékokon előfordul, hogy egy szerencsés (szerencsétlen) lövés belövi az optika lencséjét. Beszerezhető, vagy készíthető védelem ellene, ami egy átlátszó plexi lap, a belépő lencse elé helyezve. Vagy az optikára, vagy a RIS-re, külön kis szerelékkel szokták rögzíteni.

Batmause