A AirsoftÚjonc wikiből

A szemüveg párásodása

Bármilyen szemüveget is használunk, egészen biztosan lesz olyan alkalom, amikor a párásodása miatt kénytelenek vagyunk visszavonulót fújni.

A legfontosabb, hogy játék közben ilyenkor se vedd le a szemüveget!

Inkább próbáld megelőzni a párásodást. Íme néhány trükk, ami segíthet.

Miért párásodik a szemüveg, és miért pont akkor, amikor a leginkább zavaró?

Természetesen az izzadságod miatt párásodik, és mivel amikor jön az ellenfél, felmegy az adrenalinod, pulzusod, izzadni kezdesz.

Mivel csökkenthető a párásodás?

  • Minél zártabb a szemüveg, annál inkább párásodik. Minél könnyebben jár a levegő mögötte, annál kevésbé. Persze ahol a levegő jár, ott a BB is járhat. A lövész szemüvegek, vagy a Bolle X800 és másolataik kevésbé párásodnak.
  • Ha sisak, sapka, boonie a szemüveg fölé lóg, nehezebben mozog mögötte a levegő, ráadásul jobban is izzadsz benne. Hajtsd fel a boonie karimáját, fordítsd meg a baseball sapkát, szedd le a fejedről a feleslegesen meleg fejfedőket.
  • Használj rácsos arcvédőt. Ha sál, zártabb maszk van a szád előtt, a párás, meleg leheletedet egyenesen a szemüveg alá nyomja.
  • Vetkőzz le! Úgy öltözz játékra, hogy ne legyen meleged. Ne a játék előtti parkolóban ácsorgáshoz válaszd az öltözéket, hanem a játék alatti folyamatos mozgáshoz. Ha kevésbé izzadsz, kevésbé párásodsz.
  • Használj párátlanító sprayt, kendőt! Motoros boltokban nem túl drágán beszerezhető. Ha ezzel kezeled játék előtt a szemüveget, kicsit később fog párásodni. Végső esetben simán folyékony szappannal kend be, majd töröld tisztára.
  • Vannak, akik a csomagolásokban található nedvszívó zacskócskák tartalmát rakják a zárt szemüvegbe egy fixen belerögzített kis tartóba. Állítólag jó. Időnként cserélni kell.
  • Ha minden más csődöt mond, használj ventillátoros szemüveget. Házilag is barkácsolható egy pici ventillátorból és egy elemből, de boltban is kapható. Hátránya, hogy zúg, és ha közvetlen a szemedre irányítod, és folyamatosan be van kapcsolva, könnyen kötőhártya gyulladást kapsz. Inkább szívja a levegőt, és állítsd kis fokozatra, vagy csak addig menjen, amíg a párát gyorsan leszedi, de egyébként kikapcsolva viseld.
  • Van, aki izzadásgátlóval keni be az arcát (amit a hónaljra használunk), de ezt inkább nem javaslom, bár én sose próbáltam.

A márkás szemüvegek párásodásgátló réteggel vannak ellátva. Ezek vagy működnek, vagy kevésbé. Előfordul, hogy ez a réteg sérül, ha nem a saját tisztítófolyadékával tisztítod, és használhatatlan lesz a szemüveg. Előfordul, hogy akkor is, ha azzal tisztítod. Olvass ennek utána, mielőtt vásárolsz!

Csokáv