A AirsoftÚjonc wikiből

Rendelés, boltok

Lássuk be, az itthoni airsoft kínálat nem elegendően széles, illetve meglehetősen drága is. (Pl. a szintén EU tag Lengyelországból postával együtt van, hogy jóval olcsóbban jönnek be a dolgok, mint itthon, boltban véve. Érdemes lehet tehát elgondolkodni, hogy külföldről rendeljünk.

Az online vásárlás menetét nem részletezzük, elég annyi, hogy

 • Létrehozol a webshopon egy fiókot, ahol a címedet is megadod
 • Berakod a kosárba a termékeket
 • Checkout-ot nyomsz
 • Kiválasztod a felkínált postázási lehetőségek közül a szimpatikusat
 • Fizetsz - általában Paypallal.

Paypal tömören, röviden

A rendelés véglegesítése előtt kapsz egy árat, amelyet általában amerikai dollárban fogsz megkapni. Ha EU-n kívülről rendelsz, akkor ezt az összeget felszorzod az aktuális árfolyammal (eladási árfolyam), illetve beszorzod 1,302-vel (igen, a szállítás díját is). Az 1,302 az áfát és a vámot jelenti, amelyet a vámoltatás idején történő árfolyamon számolnak ki - vagy drágábban, vagy olcsóbban. Óva intelek attól, hogy eleve a vám- és áfamentességgel számolj - inkább számolj ezzel és nagyon öröm lesz, ha nem jut vámra. EU-n belül természetesen nincs vám, áfa, pontosabban eleve benne van az árban.

Vámra minden bemegy, leglejjebb nem mindenre róják ki rá a vámot, áfát. Van egy alacsony értékhatár, ami alatt vám és áfamentes (22 Euro), de jellemzően drágábbakat rendelünk. Airsoft fegyverek biztosan vámáfások, bár pisztolyok csúszhatnak át esetenként. Nem fegyvereknek jobb esélyük van megúszni ezt, de azért gyakran ezekre is fizetni kell.

Árszámítás összegezve:

 • áru értéke valamilyen valutában
 • szállítás értéke valamilyen valutában
 • kettő összeadva, beszorzod az aktuális árfolyammal
 • a kapott Ft-beli összeget felszorzod 1,302-vel

Jelenleg: 22 Euro (postával együttes) érték alatt nincs sem Áfa, sem vámköltség. 22 Euro és 150 Euro érték közt csak Áfa van (1,27-tel kell szorozni), e felett a fent említett Áfa és vám (1,302 a szorzó).

Ha a vámon megfogják, akkor egy idő után küldenek erről egy értesítőt, hogy a rendeléskor kapott számlát, megrendelés részleteit küldd el nekik (posta vagy fax), illetve, ha fegyver, akkor a torkolati energiáról valami papírt (ez pl. a webshop oldalán a termék leírása kinyomtatva, ha az tartalmazza a torkolati energiát is). Ha nem akarsz személyesen bemenni a csomagért az Orczy térre (Bp.), akkor egy nyilatkozatot is, hogy küldjék el postán, annak a költségét vállalod. A papírokat beküldve ismét egy kis idő elteltével bemehetsz a csomagért (vagy küldik utánvéttel), és a vám áfát + 1200 Ft-ot fizetve megkapod.

Interpol számos rendelés alapján a következő tanulságokat vonta le arról, hogy a vámon átmegy-e:
 • hosszú fegyverek (shoti, M4, AK, stb...): mindig fennakad
 • pisztolyok: mostanában nem akad fenn, csak ha kirívóan magas az ará, illetve a doboz súlya, arányában kb. 75%, hogy nem akad fenn
 • egyéb csomag (ruha, mellény, tárak, akku, stb) 150US$ alatt: 95%, hogy nem akad fenn
 • egyéb csomag 150-200US$ körül: mérettől függően akad fenn, kis doboz nagy eséllyel átjön, nagy csomag nem. 75% az esély, hogy nem akad fenn
 • egyéb csomag 250US$ felett: szinte biztosan fennakad, az esély, hogy nem akad fenn 30% körüli lehet
Vannak néha csodák, de általánosságban ez van.

PayPal

A PayPal kifejezetten bankkártyás fizetésre, bankkártyák elfogadására szakosodott online cég. A fizetés közvetítésében segít, a fizető és a kedvezményezett között helyezkedik el. Nincsen semmilyen alapdíj, havi kötelezettség, induló költség, stb. Ezen felül védi adatainkat, ugyanis a kedvezményezett (a webshop) nem találkozik az olyan adatainkkal, amelyekkel visszaélhetne (bankkártya szám). Hátránya, hogy a PayPal accountról nem lehet 25.000 Ft-nál kisebb összeget ingyenesen visszahívni, illetve jogi problémák esetén nehéz helyzetben leszünk (külföldi cég)(bár én ilyenről még nem hallottam - Csokáv). Ezek ellenére nagyon ajánlott a használata, számtalanszor bizonyított már.

Regisztráció során sokan elfelejtik, hogy lehet igényelni bankkártya nélkül is PayPal account-ot (ilyenkor nem lehetünk ellenőrzött vevők/eladók), és használható is anélkül. Ilyenkor a profilunkba belépve a "Top Up" menü pont alatt találjuk meg a szükséges adatokat, hogy pénzt utaljunk a PayPal számlánkra (Utaláskor figyelj, akár egy karakternyi elütés is elég, ahhoz, hogy a jóváírás ne történjen meg.) Ha kártya nélkül akartok PayPal accountot használni, akkor javaslom, hogy egy 100 Ft-os összeggel csináljatok egy próbát. A PayPal mindenről küld e-mailt, így a 100 Ft-os feltöltésről is (e-bankingon keresztül érdemes használni a Top Up funkciót).

Gyakoribb és kényelmesebb szolgáltatás, hogy egy megfelelő bankkártyánkat hozzá tudjuk kötni a PayPal fiókhoz. Ha a kártya alkalmas rá (Visa, MasterCard, stb.), akkor a PayPal levon róla 1 Ft-ot, és az átutalásról a banktól kapott értesítőn (SMS, számlakivonat) lévő PayPal kódot be kell írni a PayPal oldalán - így tudja, hogy az a te kártyád. Ezentúl ha PayPallal fizetsz, a kártyádról vonja közvetlen, a PayPal pillanatnyi árfolyama szerint, ami elég jó árfolyam szokott lenni.

A PayPal orvosolja problémáinkat is. Ez azt jelenti, hogy ha nem az kaptunk, amit rendeltünk, vagy nem olyan állapotban kaptuk meg (törött, hiányos, használt, stb.), akkor indíthatunk a PayPal oldalon egy "Dispute"-ot, ami általában elég nyomás az eladónak, hogy elküldje újra a cuccot, vagy visszafizesse a pénzt.

Tehát ha egy webshopban PayPallal vásárolunk, akkor a megrendeléskor átdob a PayPal oldalára, ahol leokézhatjuk a tranzakciót, majd ezután visszairányít a webshop oldalára (Figyelem, ezt várd meg, különben a webshop nem tudja, hogy amit fizettél, az melyik rendelésük volt - ilyen esetben rögtön írjatok e-mailt a probléma biztos elhárítása érdekében!)

Batmause