A AirsoftÚjonc wikiből

Szerepkörök

A kisebb tingli-tanglikon nem jellemző, de a nagyobb játékokon általában megjelennek az egyes játékosok által betölthető szerepkörök. A játékos már nem egyszerűen egy "lövész", aki jó esetben egy rajban mozog, hanem speciális feladatai, lehetőségei lehetnek. Amikor egy csapat komolyabban kezd el foglalkozni az airsofttal, általában az egyes szerepköröket fixen kiosztják egymás közt, és már a gyakorlásokon is így játszanak.

Lövész

Akinek nincs spéci szerepköre, az a lövész. Ő az egyszerű katona, aki végrehajtja a kapott parancsot: odamegy, ahova a raj, és lő. :) Természetesen ezen belül is lehet specializálódni, pl.: inkább CQB-ra kihegyezett felszerelés, osonós körbekerülős, vagy ordítva lerohanós... Vagy ezek vegyesen. Fegyvere valamilyen általános szerepkörre alkalmas AEG, és lehetőleg egy másodfegyver. Nem véletlenül ez a legkedveltebb szerep. A lövész az, aki a legtöbbet harcol, aki a leguniverzálisabban bevethető.

Felcser (medic)

A leggyakoribb speciális szerepkör a felcser (mediknek hívjuk szép magyarosan :)). Általában egy rajban egy medik van. Feladata az eltalált rajtársak gyógyítása. A medikszabályok játékonként változnak. Legtöbbször medikszalaggal gyógyítható a találat, ami egy fehér szalag. Annyi szalagot kap a medik, ahányan a rajban vannak, és a szalag a sebesültre helyezésével gyógyítja őt. Fegyverzete a lövészével megegyező, esetleg kisebb méretű AEG-et választ, hogy könnyebb legyen a sebesülthöz eljutnia.

Rajpk

A második leggyakoribb szerepkör a rajparancsnok (rajpk). Ő az, aki eldönti mit csináljon a raja. Általában a legtapasztaltabb játékos szerepköre ez. Ha nincs külön rádiós, ő tartja a kapcsolatot az oldalparancsnokkal, és ő kezeli a térképet is. Fegyverzete a lövészével megegyező.

Rádiós

Néha a rádiósé egy külön szerepkör. Ekkor a rajpk helyett ő az, aki az oldalparancsnokkal, a bázissal, esetleg a többi rajjal kommunikál. A gyakorlatban a rajpk egy idő után megunja a kommunikáció késését, és átveszi a szerepét. :) A rádiós mindenképp legyen tisztában a rádiózási szabályokkal és legyen jó rádiója! Fegyverzete a lövészével megegyező.

Felderítő

Felderítőt a raj szokott kijelölni, a játékkiírásokban nem szerepel külön, mivel tulajdonképp egy egyszerű lövész, semmi extra lehetősége nincs, azonban a feladata más. Őt küldi előre a raj, hogy legyen a szeme. Járőrben ő halad elöl, ő az, aki először meglátja az ellenfelet, vagy éppenséggel ő az, akit először meglátnak. Emellett ő dönti el, hogy merre menjen a raj. Fontos, hogy jól lásson (megfelelő védőszemüvege legyen - a rácsos, sötétítős szemüvegek itt hátrányt jelentenek - tudjon csendben mozogni, meg tudja választani az ösvényt, és fel tudja mérni a helyzetet, ne nyisson azonnal tüzet egy célpontra. Fegyverzete a lövészével megegyező, esetleg álcázott, fegyvertávcsővel szerelt.

DMR

A Designated Marskman (DM) a raj "mesterlövésze". Airsoft szlengben gyakran DMR-nek hívjuk (pedig az a fegyvere neve). Ő olyan mesterlövész, aki a rajjal mozog. A fegyvere ennek megfelelően távolabb képes lőni, mint a többieké, és távcsővel van ellátva. A rajjal mozgó mesterlövész általában félautomata fegyvert választ, így nem kerül nagy hátrányba, ha a raj normál tűzharcot folytat.

Támogató lövész

Avagy géppuskás. Speciális fegyvere miatt speciális harcmodorban harcol. Ő biztosítja a lefogótüzet, a fedezetet a rajnak. Ő az, aki - ha jól dolgozik - hiába lő rengeteget, kevesebb találatot ér el. Fontos, hogy jól tudjon együtt dolgozni a raj lövészeivel.

Mesterlövész

A mesterlövész (sniper) is olyan fegyverrel van felszerelve általában, ami távolabbra lő, de a közhiedelemmel ellentétben, ez nem annyira fontos kelléke az eszköztárának. A rejtőzés, a meglepetés az, ami a fő fegyvere. Ennélfogva a mesterlövész nem egy rajjal együtt halad, hanem egyedül, vagy egy spotterrel párban. A feladata nehéz, és annyira más, mint a rajok tagjaié, hogy több külön írás taglalja.

Spotter

Vagy ő maga is mesterlövész, vagy egy lövész - fegyvertől függően - de a mesterlövésszel együtt mozog, együtt alkotnak egy mesterlövész párt. A feladata a mesterlövész támogatása, védelme. Szintén külön írás született róla.

Egyéb szerepkörök

Játéktól függően előfordulhat néhány egészen speciális szerepkör, aminek az adott játékszabályokkal van értelme. Pl. Mérnök, aki küldetéshez fontos tárgyakat mozgathat, tűzszerész, aki bombákat telepíthet, hatástalaníthat, stb. Az ilyen egyedi feladatok mindig részletesen szerepelnek a játékkiírásban.

Csokáv