A AirsoftÚjonc wikiből

Terepmintákról

A katonai ruházatok sokfélék lehetnek. Különböző anyagokból, színekből és fazonokból válogathatunk. Egy jó öltözet megfelelően véd, és rejtő színével/színeivel segíti a játékot. Szinte minden nemzetnek van önálló terepszíne, amelyek közül kiemelném a játékokon gyakrabban látható gyakorlókat, öltözeteket.

Inkább felsorolás szintű lesz a cikk, minthogy a terepminták eredetének teljes pontosságára törekedjek...

Hordás

Nem elég belebújni a legjobbnak gondolt terepszínű ruhába. Tudni kell haszálni azt. Csak néhány tipp:

  • Mindig a terepnek megfelelő ruhát válaszd, ha több is van! Mindig a ruhának megfelelő terepen közlekedj (ha lehetséges)!
  • Soha ne a jól megvilágított területen akarj elrejtőzni! Ha kint állsz a napon, könnyen észrevehető vagy. Mindig keresd az árnyékokat. Világosból sötétbe nézve szinte észrevehetetlen egy átlagos terepruha, akár tíz méterről is.
  • Használj takarást, fedezéket! Akár egy ritka bokor is jól rejt.
  • Mutass minél kisebb felületet! Kússz, feküdj, görnyedj össze!
  • Figyeld mi van mögötted! Ha tudod ki elől akarsz elrejtőzni, akkor elég, ha felőle nézve jól beleolvadsz a hátteredbe.
  • Mozogj lassan, kerüld a hirtelen mozdulatokat!
  • Tapasztalj! Menj ki terepre egy haveroddal, és próbálgassátok a lehetőségeket! Vagy akár csak a játékokon figyeld a többiek ruháit, és hogy mi, hol, mennyire észrevehető - és alkalmazd a saját taktikádban a tanultakat!

Terepminta típusok

Vannak egyszínű, foltos, pontterep, digital minták.

ACU - AT (ACU, all terrain)

Terepmintak acu at.jpg

Digitál ruházat, amelyet az Amerikai Hadsereg kanadai minta alapján készítettek. 2004-ben kezdeték el tesztelni, majd 2005-ben hadrenbe állították. Hivatalos megnevezése lehet még "Army Combat Uniform Pattern" (ACUPAT), "Universal Camouflage Pattern" (UCP), "ARPAT". Jelenleg is hadrenbe van. Tartozékok és minden más egyébb könnyen beszerezhető hozzá. Hazánkban a legtöbb helyen igen rosszul rejt. Épületek közt lehet legjobban használni.

Realtree

Terepmintak realtree.jpg

Főleg vadászboltokban találhatunk ebből a terepmintából, amelyet valós fotók alapján készítettek el. Az USA-ból és Kanadából ered. Megjegyzem, hogy hardwood néven is ismerik. Ősszel nagyon használható terepminta lehet. Jól rejt a megfelelő növényzet közt, de nem túl "katonás", ezért nem kedvelik az aisoftosok.

Fekete (Black)

Terepmintak black.jpg

Az egyik legrégebbi "terepminta". Éjszakai játékokon és épület harc során nagyon jól használható, de terepre nem ajánlott. Mindenütt rosszul rejt, még éjjel is.

Francia terep (French Woodland)

Terepmintak cce.jpg

1991-be vezették be, és a mai napig is használják a Francia Hadseregben. Kialakulását az amerikai terepszín befolyásolta, ihlette. Francia terep (French woodland), Közép-Eruópai (Central Europe, CCE, vagy CE) néven is ismerik. Egészen jól rejt a hazai növényzetben.

Dán pontterep (Danish M/84)

Terepmintak dk.jpg

1983-ban kezdték el a tesztelését, majd 1984-ben rendszeresítették, mai napig is használják kisebb-nagyobb modósításokkal. M/84 néven könnyen megtalálható. Sajnos nehezen beszerezhető, pedig Magyarországon egy sűrű erdőben lenne értelme.

Dán pontterep, sivatagi (Danish T/99)

Terepmintak dk desert.jpg

1999-ben kezdték tesztelni, majd 2000-ben rendszeresítették. Pár színárnyalatnyival különbözik a német pontterep sivatagitól.

Brit terep (DPM)

Terepmintak dpm.jpg

A 60-as években kezdték tesztelni, majd 1969-ben állt hadrendbe. Kisebb modósításokkal mai is handrendben áll. DPM, British Woodland néven is ismerik. Használtan sok helyen be lehet szerezni igen kedvező ár mellett. Kedvelt, jól rejtő minta itthon is.

Eichentarn

Terepmintak eichentarn.jpg

1942-ben kezdték tesztelni, majd 1943-1945 között használták. A pontterep gyakorlók egyik kiforott változata, amelyet tavaszi/nyári játékra is alkalmasnak találok - ezért is ezt a német terepmintát vettem be a listába.

Kőmosott

Terepmintak komosott.jpg

Világháborúk idejéből ered, amelyet mai is könnyedén beszerezhettek.

Német pontterep (Bundeswhe Flecktarn)

Terepmintak felcktarn.jpg

1976-tól egészen a mai napig is használatos terepszín, amelyet a Német Hadseregnél (Bundeswehr) használnak. Idehaza könnyen beszerezhető használtan és újonnan is, tartozékok és rengeteg minden más ugyanúgy kapható hozzá. Lefedi a teljes tavaszi-nyári-őszi időszakot. Hazai tájakon egyik legjobban rejtő minta.

Német pontterep, sivatagi

Terepmintak troppentarn.jpg

1993-tól a mai napig használtos ez a sivatagi mintázat. Sok néven ismerik (troppentarn, steppentarn, wüstenflecktarn, wüstentarn, desert Flecktarn).

Flora

Terepmintak flora.jpg

Ezt a terepszínt a késő 80-as és a korai 90-es években kezdték tesztelni, majd 1991-től rendszeresítették. A mai napig is használják ez a meglepően sok néven ismert terepmintát (Arbuz, Flora, Gorizonontalka, Three-colored comouflage - persze mind az orosznak megfelően). "Keleti Blokk" rajongók között nagyon népszerű. Nem gyakori, de jól használható.

Ghillie

Terepmintak ghillie.jpg

Igazából nem meghatározható a keletkezésének ideje. Egyes források szerint már a 16. század környékén használták. Főképp vadászathoz, fényképezéshez és természetesen katonai céllal készítik el ezt a különleges ruhát, amely gallyakból, füvekből, levelekből és minden más dologból készülhet - alkalmazkodva az éppen aktuális környezethez. Elkészítés nagy munkával, és türelemmel jár. Főleg sniper-beállítottságúakon láthatunk ilyen ruhákat. Megfelelően használva rendkívül jól rejt, de ennél még jobban érteni kell a hatásos rejtőzéshez, mint más terepruháknál.

MARPAT

Terepmintak marpat.jpg

Ezt a terepmintát az Amerikai Hadsereg Tengerészgyalogsága számára kanadai segítséggel készítették el, amelyet 2000 elején kezdtek el tesztelni, majd 2002-ben több árnyalatban rendszeresítettek (desert, forest, urban). Nagyon jól rejtő minta. A kínai gyártmányok színe viszont egészen más, mint az eredeti.

Multicam

Terepmintak multicam.jpg

Érdekessége, hogy nem került bevezetésre, mert a ACUPAT-ot rendszeresítették helyette. Önkéntes katonai szerveztek használják például. Világosabb növényzet közt nagyon jól rejt (nyárfás, kiégett fű), erdőben kicsit világít. Tipikus airsoft-camo mivel nem rendszeresített egy hadseregben sem.

OD

Terepmintak od.jpg

Oliv-drapp színárnyalat. Szerintem egy univerzális szín. Bár melyik katonai szervezetre, és korszakra ráhúzható. Lehetsz benne amerikai, orosz, vagy akár modern, akár világháborús katona. Ezenfelül terepen is meglepően jó a rejtőképessége.

TAN

Terepmintak tan.jpg

Egy másik színárnyalat, amely sivatagos, épületes játékban lehet jól variálni.

Tigriscsíkos (Tigerstripe)

Terepmintak tigerstripe.jpg

Ezt a mutatós mintát 1956-ban kezdték tesztelni, majd 1957-ben rendszeresítették. 1975-ben vonták ki. Meglehetősen hivatalosan sok néven ismerik (ARVN tigerstripe pattern,tigerstripe pattern, U.S. tigerstripe pattern, illetve megjegyzem hogy a tiggerstripepattern kiirással is előfordulhat).

Woodland

Terepmintak woodland.jpg

1980-ban kezdték el tesztelni, majd '81-ben hadrendbe állt egészen 2007-ig. Előfordul BDU (battle dress uniform), és M81 néven is. Szinte nincs olyan military bolt, ahol ne szerezhető be ez a fajta terepszín. Nagyon jól illeszkedik az itthoni növényzethez, jól használható.

Akit bővebben érdekel ez a téma, azok látogassanak el a Erre a linkre. A világ szinte minden terepmintája szerepel az oldal adatbázisában egy-egy fényképpel és annak történetével.

Összehasonlítások

Ez a rész a camotest.de című oldalról származik. Ezúton még egyszer külön köszönet Thorsten Klahold-nak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az általuk elkészített anyagot! Az oldal mára sajnos már megszűnt. Úgy döntöttem, hogy külön lapra helyezem ezt a részt. Nézzetek rá a folytatásra, ahol az összehasonlításokat találjátok meg. Elkészült a téli terepmintákról szóló rész is.

Batmause