A AirsoftÚjonc wikiből


A tuningról, kezdőknek

Tuningrol-kezdoknek Chrono.jpg

Nem azt hangoztattuk itt végig, hogy a kezdő ne tuningoljon? Hát nem éppen az ilyen hozzáállás ellen készült egyáltalán ez a lap? Dehogynem! :)

Mégis, érdemesnek tartom jobban kivesézni a témát, hiszen mindenki fejében megfordul az elején, hogy "ha csak ezt, meg azt kicseréltetném, biztosan sokkal jobb airsoftos lennék...". A jelenség létezik, tehát beszélnünk kell róla.

Aki azt várja, hogy leírjuk, mit, hogyan cseréljen a legolcsóbb fegyverben, hogy a szabályok szerint még játszható legerősebb fegyvert kapja, az olvasson tovább, mert bár nem adunk választ erre, de kifejtjük, miért ne tegye. Ha viszont az ember túl van jópár játékon, és kezd haladóvá válni, akkor jó ha tudja, milyen irányba érdemes elindulnia.

Alap rendberakás

Sokszor leírtuk, de nem lehet elégszer: egy alap, kínai, vagy hasonló nem túl márkás fegyvert el kell vinni szakemberhez vásárlás után, és rendberakatni. Erősebb, pontosabb, tartósabb lesz. Itt már leírtuk, miket végez el. Egy kezdő fegyvert 350-390 fps közé bőven elég beállíttatni (minél kevesebb, annál jobb arc vagy ;) ).

Használj jó BB-t. Nagyon sokat számít, nagyon nagy különbség van a rossz minőségű BB és a jók közt pontosságban. BB-kről bővebben itt.

Mi számít megfelelő pontosságnak? Ha kb 50 méteren nagy biztonsággal eltalál a fegyver egy álló emberalakot, az megfelelően jó. 40 méterről a mellalak pedig szinte minden lövéssel meg kell legyen. Ez nem fps függő, egy jó 250 fps-es fegyver ezt ugyanúgy tudja, és egy átlagos 420fps-es AEG sem fog sokkal többet tudni ennél.

Első tuningolás

A rendberakott fegyverrel nincs más dolga az embernek, mint játszani. Sokat játszani. Mire kitapasztalod a fegyver pontosságát, hatékony használatát, kezelését, addigra eltelik jópár hónap, átlagosan egy év. Addigra megismered az airsoft taktikákat, elkészül a számodra jól használható felszerelésed, és úgy összességében egy, már nem kezdő airsoft játékossá válsz. Ha olvasod a fórumokat, beszélgetsz régi játékosokkal, próbálgatod mások fegyvereit, biztosan kialakul benned, milyen irányba akarsz változtatni a fegyvereden. Ez jól is van így, egy haladó játékos nem elégszik meg az alap fegyverrel, valamiben személyre fogja szabni, egyedivé fogja tenni.

Mielőtt ez az idő eltelik, nem érdemes egy erő-tuningot belerakatni a fegyveredbe, mivel

 • nem fogja hosszútávon bírni
 • igazából nem azért vagy kevésbé hatékony, mert nem elég erős a fegyvered
 • a tapasztalat azt mutatja, hogy a megbízhatóság sokkal fontosabb, mint az a 2 méter plusz lőtáv

A tuning alkatrészek hatásai

Az alábbiak főként átlagos kínai AEG-ekre vonatkoznak, de az ilyen tuningok során semmi sem 100%-os, inkább csak irányadó, főleg mivel az airsoft fegyver egy komplex rendszer, és általában nem elegendő egyetlen alkatrészt cserélni valamilyen hatás eléréséhez.

Azért írok róluk, mert sokan elkövetnek az első tuningoltatáskor olyan hibákat, amelyek felesleges költekezést, alkatrésztörést, mérgelődést okoznak. Nem írom le, hogy hogyan kell ezeket cserélni, csinálni, csak segítséget nyújtok a választáshoz.

 • Rugó - Alapvetően meghatározza, hogy mekkora torkolati sebesség hozható ki a fegyverből. A torkolati sebesség (ezt mérjük fps-ben), elsősorban a maximális lőtávot határozza meg, azonban mi nem erre hajtunk. Nekünk a hatásos lőtáv a lényeg általában. Az erősebb rugó fokozott terhelést jelent a többi alkatrészre nézve. Így legtöbbször nem elég csak a rugót cserélni, mehet vele a dugattyú, a dugattyúfej, hengerfej, fogaskerekek, rugóvezető, és akár a gearbox is. Erős rugóhoz erős motor, nagyobb akksi kellhet. Átlagos fegyverek max 110-es rugóval még jól üzemelnek a gyári alkatrészekkel, és elegendően erősek is.
 • Tömítettség - Az erős rugó nem elegendő a nagy fps eléréséhez. A fegyvernek jól tömítettnek kell lenni. A tömítettséget az első rendberakáskor rendbehozza a szerelő, de a gyárból kijött fegyverek gyakran szelelnek. Teflonszalagozás, O gyűrűk cseréje, nózi csere lehet szükséges.
 • Hopup - A hopup és hopup gumi határozza meg elsősorban a fegyver hatásos lőtávját. A gumi legyen a teljesítménynek megfelelő, minőségi, és jól tömítsen. A pontosságot befolyásolja az fps ingadozás. Ha az egyes lövések közt 20-30 fps különbség van, akkor a hopup másképp hat a BB-re, jobban, vagy kevésbé tekeri meg, így pontatlanságot okoz. A tömítések rendbetételével, minőségi alkatrészek használatával lehet a torkolati sebesség ingadozást leszorítani. AEG-nél kb. 5fps ingadozás már meglehetősen pontos, és elérhető. A hopup kamra cseréje akkor lehet szükséges, ha magától elállítódik, lötyög, vagy nem tömít rendesen.
 • Motor - A többi alkatrésztől függően a motor meghatározza a tűzgyorsaságot, és az áramfogyasztást. A rossz motor nem tudja felhúzni az erősebb rugókat (de ennek lehet az akksi is oka). Egy minőségi motor nem erőlködik, és mivel kevesebbet fogyaszt, ugyanaz az akksi tovább bírja. A minőségen kívül lehet nagy nyomatékú, normál, vagy nagy sebességű motor. Az első az erősebb rugókkal könnyebben megbirkózik, cserélbe lassabb, az utóbbi pedig épp ellenkezőleg: gyengébb rugókat bír el, de nagy rof-ot ad. A normál pedig a kettő közé van kalibrálva.
 • Cső - Befolyásolja a pontosságot. Az alap kínai csövek általában nem túl jók, illetve ugyanazon típusok közt is lehet nagy eltérés. JG csövek közt sok a gyári hibás, Cyma csövek pedig általában egész jók. Egy precíziós cső nem attól pontosabb, hogy szűkebb (pl. 6,04mm, vagy az alatt), hanem a felülete simább. Egy 6,08-as alap Marui cső van olyan jó minőségű, mint sok precíziós cső. Gyakran hosszabb csöveket akarnak a fegyverbe rakni, hátha pontosabb lesz. Ez egy méret alatt igaz is, ám kb. 30 centi felett nem jelent túl nagy változást egy hosszabb cső. Tehát a prec. csőre váltás legyen az utolsók közt, bármennyire is jól hangzik az elnevezése.
 • Fogaskerekek - Általában acél fogaskerekeket kapunk a fegyverrel mostanában, így ezekkel nincs gond, de pl. a gyengébb erőhöz készített Marui fegyverekben spiáter van, amit érdemes lesz idővel cserélni. A normál áttételű fogaskerekeken kívül létezik nagy nyomatékú, amellyel erősebb rugót is fel tud húzni ugyanaz a motor, csak lassabban. Van nagy sebességű, amely gyorsabban pörög, de gyengébb rugóhoz való. Léteznek ferdefogazásúak (helikális) - ezek nagyobb felületen érintkeznek, így a nagynyomatékúak közt gyakoriak, illetve a normál nyomatékúak csendesebbek így, mivel először csak kis felületen kezdenek érintkezni a fogak.
 • Akksi - A nagyobb kapacitású (mAh) akkumulátor későbbi lemerülést jelent, a nagyobb feszültség (V) pedig nagyobb tűzgyorsaságot. Nikkeles akksik helyett érdemesebb Lítiumos akksikra váltani idővel. Kisebb, erősebb. (Itt bővebben.) Ha a gyárinál (tipikusan kb. 1200mAh-os, 8,4V NiMh akksik mostanában) jóval nagyobb akksi kerül a fegyverbe, a tűzkapcsoló lassan eléghet. Ez ellen FET elektronikával érdemes védekezni. Normál erejű fegyverekhez, akksikhoz felesleges a FET. 3 cellás lipo, DMR kategóriájú fegyver már igényli.
 • FET - Az előző pontban volt róla szó miért jó. A "sima" FET áramkör leveszi a terhelést a tűzkapcsolóról, így nem fog elégni, szikrázni. Az Active Braking (AB) FET-ek azonnal leállítják a motort, amint elengeded az elsütőt, így a rendszer mindig ugyanabban a pozícióban áll meg egyes lövésnél, és gyorsabban reagál. Léteznek még Burst elektronikák. Ezek kis mikrokontrolleres áramkörök, amelyek beállíthatóak rövid sorozatra, állítható a tűzgyorsaság velük, és persze adja a többi FET képességét is.
 • Tartósság, megbízhatóság - Minél nagyobb az airsoftos tapasztalata, annál inkább belátja, hogy nem a fegyver ereje a lényeg. A legfontosabb a pontosság, ami a hopupon múlik leginkább, és a megbízhatóság, ami jó alkatrészeken és nem túl nagy terhelésen múlik. Egy 120-as rugó simán letörheti egy átlagos kínai v2 gearbox orrát. A tapasztaltak általában 90-110-es rugókkal szerelik a fegyvert, amivel 320-350fps körüli teljesítményt érnek el. Az esetlegesen gyenge, kopó gyári alkatrészek minőségire (pl. cutoff lever acélra) cserélésével egy olyan fegyver építése a cél, ami akár évekig üzemelhet megbontás nélkül.

A szerelést ne akard magad végezni, a szakinak a szerelésért adott párezer forint megéri. Neki van olyan tapasztalata, amivel te sokat szívnál, mire megoldanád. Tudja, hogy a csőhosszhoz különböző henger kellhet, hogy milyen rugót bír el az adott gearbox, és a benne lévő alkatrészek, ismeri a márkákat, stb., illetve le tudja ellenőrizni a munkáját.

Optikai tuning

Optikai tuningnak azt nevezzük, amikor nem a fegyver belsejét tuningoljuk, hanem a külsején, megjelenésén változtatunk. Törekedhetsz egy egyedi megjelenésre, megépítheted valamely alakulat tipikus fegyverét, csinálhatsz egy alaposan használt, letisztult fegyvert... A lehetőségek végtelenek.

 • Kiegészítők - Különböző irányzékok, szereléksínek, lámpa, markolat, arctámasz, hangtompító, lángrejtő, stb. szerelhető a fegyverre. Ezek általában a fegyver funkcionalitását bővítik.
 • Alkatrészek cseréje - Másfajta tus, tusvég, markolat, előagy, szíjakasztó, cső... Ezek főként a megjelenését változtatják, kényelmesebbé teszik, esetleg csak autentikusabb anyagú, mint a gyári.
 • Festés, antikolás - Terepszín, vagy patinás koptatás. A fegyver igazán egyedi lehet egy jó festéssel, és segíthet a rejtőzésben is, illetve "macsó" lehet egy kopott, széthasználtnak tűnő fegyver is. :) A festés is egy kis rutint kíván. Ne azonnal a fegyvered fesd, illetve készülj fel, hogy elsőre nem fog sikerülni - legfejjebb neked tetszik először. Kis gyakorlással, próbálgatással hamar lehet szép festést készíteni.

Az optikai tuningoláshoz nem kell speciális szakértelem, vagy szaki. Persze előfordulhat, hogy az egyes gyártók kiegészítői nem kompatibilisek egymással, így némi reszelgetés, faragás kellhet. Mire haladóvá válik az ember, biztos, hogy egy kicsit szerelte már a fegyverét - ha nem is a gearboxot - de egy tus cseréje nem jelenthet problémát. Érdemes olyan optikai tuningot csinálni, amivel még el tudod adni a fegyvert, ha később úgy alakul.

A külső tuninggal igazán egyedi lehet a fegyvered, és hozzáalakítva a saját igényeidhez nemcsak figyelemre méltó lesz, hanem leginkább a kezedre szabott is. Szabadon kiélheted a kreativitásodat, és nemcsak boltban kapható kiegészítőket vásárolhatsz, de ragadhatsz lemezollót, műgyantát, esztergát is (míg a fegyver belsejének ilyen módosítása ugyebár engedélyköteles).