A AirsoftÚjonc wikiből


Védőfelszerelések

Egy előző cikkben már említettük a védőfelszerelések fontosságát Első felszerelés. Most jóval részletesebben is kitérünk rájuk, ugyanis teljes felszerelésünk legfontosabb részét alkotják ezek az eszközök/tartozékok.

A fej, az arc, a szem és láb védelmére kell legjobban odafigyelni. Ezenfelül bizonyos esetben a térdre, könyökre, kézfejre és eszközeinkre. Tematikusan fejtől lefelé haladunk, illetve csoporton belül ár szerint.

Fej védelme

A fejetek védhetitek különböző sapkákkal, kendőkkel, illetve sisakokkal.

Kendők

A legolcsóbb és a legkisebb védettséget nyújtja. Önállóan nem javaslom a használatát, viszont sapka/sisak alatt felszívja a nedvességet. Mintázatuk sokféle lehet, válasszatok ízlésetek szerint.

Kötött sapkák

Télen melegek, lövésektől egész tűrhetően védenek. A gallyak mindig leszedik az ember fejéről. Hidegben viszont "kötelező" darab, mivel a testhő jelentős része a fejtetőn távozik. Vedofelszereles fej.kotottsapka.jpg

Sapkák

Baseball sapkák és katonai stílusú sapkákról (Bundeswehr sapkák, M43-as sapka, patrol cap, stb). A kendőnél egy fokkal jobb védettséget nyújt, védi a szemeteket a napfénytől és általában nagyon kényelmesek. Az ágaktól megvéd, ezen felül nem sok védettséget nyújt. A napellenző sokat segít a napfényes játékokon.

Vedofelszereles fej.sapka1.jpg Vedofelszereles fej.sapka3.jpg Vedofelszereles fej.sapka5teli.jpg

Kalapok

Bush-kalapok illetve bozótsapkák tartoznak ide. Széles karimájuk nagyon jó a napfény ellen, de bozótban felakadhat. A boonie erdőben, mivel megtöri a kontúrt, egész jól rejt is, a karima véd a potyogó rovaroktól is. A karcolásoktól véd, nem alkalmas teljes szintű védelemre. Mivel a karima elég közel van a szemüveghez, az könnyen párásodik. Ilyenkor érdemes felhajtani a karimát.

Vedofelszereles fej.kalap boonie.jpg

Shemag

Az arab kendő jó lehet nyakvédelmére és a fejvédelmére is. Jól néznek ki, felszívják a nedvességet. Fejen körbe tekerve nem a legideálisabb védőeszköz, de a semminél jobb.

Vedofelszereles fej.shemag.jpg

Barett sapkák

Igazi katona-viselet, de csak jól néz ki, nem sok más haszna van. Sokan narancssárga barett sapkát alkalmaznak találat jelzésére.

Vedofelszereles fej.barett.jpg

Sisakok

Készülhetnek műanyagból (replikák), kevlárból, illetve fémekből. A műanyag sisakok könnyűek, nem viselik meg az ember nyakát egy egész napos játékon sem, ezért airsoftra ezek ajánlottak. A fém sisakok általában nehezek, ezért megedzik az ember nyakát egy egész napos játékon. Leggyakrabban német/fritz típusú, M88, PASGT, Mich és más speciális sisakok a legelterjedtebbek. Sisakhuzatok segítségével igazíthatjuk őket legjobban a felszerelésünk összképéhez.

Nagyszerűen védenek ütésektől és a lövésektől is. Igazán felüdítő, hogy nem a fejedet ütöd be különböző tárgyakba. Ha meglövik, némelyik rettenetesen tud csengni. :)

Vedofelszereles fej.sisak1 fritz.jpg Vedofelszereles fej.sisak2 m1.jpg

Szem védelme

Különböző szemüvegek, illetve maszkok közül válogathatunk. Minden esetben figyeljünk oda a [MASZ] szerint előírtakra.

Fontos, hogy a szemüveg kiválasztása során olyat válasszatok ki, amely legjobban takarja a szemeteket és a szemgödrötöket. A megvett szemüveget ne sajnáljátok letesztelni!

Különböző márkák közül választhattok. Lehet olcsóbb (munkavédelmi szemüvegek) és márkás (replikák, akár rendszeresített lövész szemüvegek) közül válogatni.

Szemüvegek

Választhattok egylencsés és kétlencsés szemüvegek közül. Egylencsés szemüvegek lehetnek kifejezetten katonai stílusúak (taktikai szemüvegek), és civil stílusúak (biciklis jellegű szemüvegféleségek). Az egylencsés szemüvegek jobban védenek, viszont kicsivel jobban párásodnak.

Egész arcos maszkok

A paintball maszkok, amelyek a célzásban fognak nagyon akadályozni, viszont a teljes fejet védik, vagy rácsos maszkok, stb. tartoznak ide. Ezek természetesen a szemet és az arcot is védik.

Arc védelme

Rácsos arcmaszk

Nagyon olcsón el lehet készíteni őket. Jól szellőznek, kényelmesek. Széttörő BB-k ellen kevésbé védenek (ritka eset), illetve télen lehet hideg. Mindenesetre talán ez a legjobb választás a tapasztalatok szerint.

Vedofelszereles arc.racsos.jpg

Balaclava

Nem sok védelmet nyújt, van akinek kényelmetlen. Bevetési maszk néven is ismert. Nagy hidegben hasznos.

Vedofelszereles arc.balaclava.jpg

Neoprén maszkok

Szivacsszerű anyagból készült maszk, amely nyáron nagyon meleg tud lenni, és az anyag merevsége miatt kényelmetlen is lehet. Közepes védettséget nyújt. Kétféle méret létezik - fél arcúak (orr és lefelé), illetve teljes arcúak (homlok is).

Vedofelszereles arc.neoplen.jpg

Maszkok

A fent említett maszkok, vagy a (nem túl jó) szemvédő részüktől megfosztott maszkok. Sokan szeretik a kis sansei maszk alsó felét és egy szemüveget párosítani, kitűnő védelmet tud adni, és kényelmes. A paintball maszkokban nem lehet a fegyverre ráhajolni, párásodhatnak - ezenfelül figyelni kell a vételnél a megfelelő méretű lyukakra (ne legyen nagyobb, mint a BB).

Vedofelszereles arc.paintball.jpg Vedofelszereles arc.sansei.jpg

Nyak védelme

Gallér

Gyakran az is elég, ha az ember felhajtja a gyakorló gallérját. Kósza lövésektől egész jól véd.

Kendők

Egyszerű, olcsó megoldás. Viszonylag jó védettséget nyújt.

Vedofelszereles nyak.kendo.jpg

Sálak, álcasálak

Nagyon jó védelmet nyújtanak, ugyanis több réteg vastagságban a nyakatokra tudjátok tekerni. A hálós sál talán a legjobb, ugyanis véd és nem annyira meleg.

Vedofelszereles nyak.neccsal.jpg

Shemagok

Nagyon jól mutatnak, és kényelmesek is. Több rétegben körbe tekerhető a nyakon, de lágyabb anyaga miatt kicsivel gyengébben véd az álcasálakhoz képest. Érdemes megtanulni, hogy hogyan kell megkötni: egész fejet védheti, vagy csak a nyakat, lehet az arc elé is húzni, stb. Ezen felül jól rejt.

Vedofelszereles fej.shemag.jpg

Kéz védelme

Ujjatlan kesztyűk

Nagyon kényelmesek, és olcsó megoldás. Általában bőrből készülnek, legtöbbjük kikeményített a kényesebb pontokon (izületek felett). Nem védi az ujjakat a vérszívóktól, és a lövésektől, illetve télen sem praktikus.

Vedofelszereles kesztyu.ujjatlan1.jpg

Félujjas kesztyűk

A legjobb választás, ugyanis nagy szabadságot ad a kéznek (ujjhegyekkel még tudunk érinteni), és közben nagyon jó védelmet nyújt. Árban a középszintet jelentik ezek a kesztyűk.

Vedofelszereles kesztyu.felujjas.jpg

Teljes ujjas kesztyűk

Teljes védelmet nyújt, viszont nem nagyon tudtok benne tapogatózni. Télen ideális választás lehet. Nagy a választék, néha nem a legkényelmesebb, de pl. kúszás-mászáshoz nagyon jól jön.

Vedofelszereles kesztyu.teljesujjas1.jpg

Térd és könyök

Lehet választani hagyományos kemény műanyag lapú védőeszközök és neoprén, szivacsos védőeszközök közül. A műanyag védők a legstrapabíróbbak, legtovább használhatóak. A merev tartás van, akinek kényelmetlen. A szivacs, neoprén alapú védők a kényelmesebbek, de hamar tönkremehetnek és csak közepes védettséget nyújtanak, egy éles kőre ne térdeljen az ember vele. Ezek a térdvédők gyakran lecsúsznak, a rögzítőpántjuk egy egész napos játékon kidörzsöli a térdhajlatot. Vannak olyan szabású nadrágok, aminek a térd részében egy zseb van kialakítva, amibe térdvédő lapot lehet csúsztatni. Ezt kényelmes hordani, nem mozdul el, nem dörzsöl, de térdeléskor a nadrág anyaga kopik, sérül.

Lábszár

Nem igazi védőeszköz, de a kullancsok ellen és vizes időszakban jól jöhet.

Vedofelszereles kamasli2.jpg

Lábbelik

Mindenképp a bakancsot válasszátok - megtartja a bokát, és teljes védettséget nyújt. A cipő, amellett, hogy nem mutat jól, semmit nem fog a bokátokon, az első futásnál kibicsaklik terepen. Bakancsból nagyon sokféle van. Ha lehet kerüljétek a magyar surranót - sokszor bizonyította alkalmatlanságát. Sokan szeretik a német bakancsokat, ezek használtan egész olcsón elérhetőek. Az itthon kapható, kedvelt Magnum bakancsokról gyakran derül ki, hogy csak másolatok, és hamar szétszakadnak. A fémbetétes bakancsok szintén nem ide valóak, csak felesleges súly, és kényelmetlenség. A bakancs-kérdésnek érdemes alaposan utánajárni, hogy megtaláld a megfelelőt. Ha megvetted, használd játékon kívül, hogy betörjön, és a lábad is megszokja, mivel az első pár használatkor biztosan feltöri. Legyen nálad ragtapasz, a sarkadon a feltört részre ragasztva vígan mehetsz tovább, ha nincs, akkor meg valószínű kiállsz.

Ha már bakancs, akkor megemlítem, hogy nagyon hasznos még egy jó talpbetét - pl.: zselés. Ezen sem érdemes spórolni.

Batmause és Csokáv