A AirsoftÚjonc wikiből

G36 család

WeaponG36 g36kshow.jpg

A fegyver - követve az eredetit - számos változatban létezik, így a megfelelő verzió kiválasztásával bármilyen feladatra alkalmas airsoft fegyvert kaphatunk. A modern, műanyag test jól ellenáll a viszontagságoknak, ugyanakkor stabil, erős is.

Verziók

 • G36C - A rövid előaggyal, és rövidebb tussal szerelt verzió. Jó CQB fegyver, és terepen is megfelelő.
 • G36K - a közepes előagy és csőhossz.
 • G36 - Hosszú előagy, hosszú cső. Ez a verzió leginkább terepen állja meg a helyét.
 • SL-8 és SL-9 - Mesterlövész változat. A G36 előagya, de teljesen más tus és markolat kialakítású. Nagyon hosszú fegyver, általában bipoddal.
 • MG 36 - Valóságban nem használt géppuska. Hosszú előagy, bipod, és általában dobtár van rajta.

Zárójelben jegyzem meg, mert sokan szeretnek lovagolni ezen: az eredeti Heckler & Koch elnevezések: G36, G36K, MG36. Az export verziók, amelyek NATO kompatibilis bajonett felfogatási ponttal, és egyszerűbb irányzékkal rendelkeznek, a G36E, G36KE, MG36E nevet kapták, később az MG36 gyártásával leállt a cég, és az E véget V-re cserélte.

Felső szerelék, hordfogantyú

A fegyver másik, feladatkörtől függően kiválasztható része a hordfogantyú. A különböző verziókra mindegyik felszerelhető, ízlés szerint.

 • Rövid rail irányzék nélkül - főként sniper típusok esetében használják. A G36c-n található railtől annyiban különbözik, hogy nincs rajta irányzék. (Gyárilag nincsen ilyen szerelékkel ellátott G36-variáns).
 • Rövid rail irányzékokkal - a szereléksínre bármilyen szabványos 20mm-es szerelék rögzíthető (távcső, red dot irányzék, stb.), de az állítható nyílt irányzék is megfelelően használható
 • Optikás hordfogantyú - Általában 3-3,5x kis optika foglal benne helyet. A hordfogantyú tetején nem állítható, de még használható nyílt irányzék is van. Maga az optika elég kicsi, a fókusztávolsága a gyártótól függ. Speciális esetben 20 mm-es rail van a hordfogantyú tetején.
 • Optikás hordfogantyú beépített red dottal - Az optika felett egy red dot irányzék kapott helyet, így minden helyzetben jól alkalmazható.
 • Hosszú szereléksín - Általában távcsőhöz, főként az SL-8, SL-9 verzióra rakják. Felszerelhető nyílt irányzékokkal is.

Gyakorlati tapasztalat

Véleményem szerint a G36 család tagjai közül kiválaszthatunk egy nekünk tetszőt, bármilyen feladatot is szeretnénk ellátni. Ha kell, CQB fegyver, ha kell általános feladatokra alkalmas puska, vagy akár mesterlövész. Nagyon sok kiegészítővel felszerelhetjük. Az airsoft verziók általában jó minőségűek, strapabíróak, masszív darabok, a v3-as gearbox minden előnyével. A rögzítő csapok könnyen eltörhetnek, ezekre érdemes odafigyelni. A tárak összekapcsolhatósága nagyon kényelmes, gyors tárcserét eredményez, ugyanakkor a kiálló pöckök és a vastagabb méret miatt a nem g36 tárzsebekből néha nehéz kivenni őket. A test minden esetben műanyag, miként az eredetin is. Modern, műanyag fegyver kinézete miatt tematikus airsoft játékokon (Vietnam, USA vs bárki, stb.) meglehetősen kirívó (míg egy AK szinte bárhol használható). A legtöbb verzióban csak mini type akksi fér el, de a mostani akksikkal ez elég is. Akkumulátor elhelyezése speciális akkumulátorokkal, lipo akksikkal, vagy megfelelő előagy beszerzésével is megoldható. A szerkezet egyik legjobban eltalált eleme a hopup. Pontosan és finoman állítható, nem mozdul el, bár a bajonettzárja hajlamos eltörni az olcsóbbaknál.

Gyártók

 • Tokyo Marui - jó minőségű, drága. A régi verzió után már az EBB (elektromos visszarúgású) verziókat gyártják. Nagyon jók.
 • Classic Army - jó minőség, nagyon jó gearbox, közepesen drága.
 • Jing Gong - jó minőségű, olcsó. Leggyakrabban csövet, hopgumit kell cserélni, a JG csövek nem túl jók. A hosszabb verziók is a C rövidebb tusával vannak szerelve.
 • Both Elephant - Rossz minőség, gagyi, de olcsó. A test nem Marui kompatibilis, csak a gearbox belseje.
 • SRC - a 3. generációs már elég jó, a hopupja kicsit más, nem marui kompatibilis.
 • Boyi - Nem a Marui, hanem az Ares másolata. Más a gearbox, és egy nagyobb súlyt mozgat lövéskor, ami sorozatnál kellemes visszarúgás érzetet is ad, de kisebb, mint az új Maruiknak. Meglepő, de alapos takarítás után ez volt a valaha kezembe került legpontosabb gyári AEG, pedig a rövid csövű C változat volt.
 • Ezen kívül is vannak gyártók, de azok itthon nem jellemzők.

Kiegészítők, tartozékok, stb

Manapság nagyon jó áron szerezhetünk be egy kínai, de akár márkás fegyvert is, bármilyen konfigurációban. Nagyon sok G36-tal találkozni a "csatatereken", és szerencsére nagyon sok tartozékot találunk a piacon is.

Nagyon sok kiegészítő, alkatrész kapható, teljesen testre szabható.

Tárak

A G36 tárainak van egy nagy előnyük, a klipszek megléte. Bármelyik G36 tárat össze lehet kötni a másikkal. Hátrányuk, hogy emiatt nagyok, könnyen beakadnak, illetve hajlamosak letörni az olcsóbbakról.

Ne feledjétek, hogy a módosításokat magatoknak és nem mások tetszésének végzitek. Legyetek ti elégedettek és egyediek.

Sok sikert!

Batmause, Csokáv