A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 15., 15:43-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Airsoft sniper FAQ/GYIK

Mi az, hogy "airsoft sniper"?

Airsoft sniper alatt azt a játékost értjük, aki mesterlövész-jellegű taktikával, mentalitással, felszereléssel, "nagyteljesítményű" (1.7-3.3 Joule) rugós vagy gázzal működő ismétlőpuskával, ritkábban félautomata (AEG) fegyverrel, minél kevesebb lövés leadásával (vagy lövés nélkül), minél észrevétlenebbül, önállóan hajtja végre a kiszabott játékfeladatokat. A fenti felsorolás leglényegesebb eleme a mentalitás. Hiába a legerősebb puska, hiába álcázod magad profin, ismered az összes szakirodalmat, ha nem gondolkozol és tervezel.

Kinek való ez a szerepkör?

Legalább 1 év aktív játéktapasztalattal rendelkező, szabályokat alaposan ismerő és betartó, türelmes, nyugodt vérmérsékletű, cserkelésben és álcázásban az átlagosnál jártasabb játékosnak. Fontos, hogy tisztában legyen az airsoft fegyverek képességeivel (ballisztika, lőtávolság, szélhatás, hopup, energia-lövedéksúly-sebesség közötti összefüggések, stb).

Miért NEM való kezdőknek a "sniperkedés"?

  • Mert a legnehezebb, legkevesebb sikerélményt adó játékstílus,
  • Mert a legtöbb tapasztalatot, önfegyelmet igénylő játékstílus,
  • Mert kezdő kezében balesetveszélyes lehet a nagyerejű puska,
  • Mert 10 kezdőből 8 rövid időn belül eladja a sniper fegyverét,
  • Mert pont Te leszel a 8 ember egyike, aki csalódni fog,
  • Mert NEM fogsz messzebbre lőni a többieknél,

Milyen sniper fegyvereket használnak?

  • Elektromos (AEG): a legkevésbé pontos és megbízható (félautomata) sniper fegyverek, nagyobb teljesítményen sok szerelést, szakértelmet igényelnek. Előnyük kimerül a tűzgyorsaságban. Javasolt típus: Tokyo Marui M14, Cyma CM32
  • Gáz: tipikusan "green" gázzal meghajtott ismétlőpuskák, gyárilag nagy teljesítményen (450-600fps*) működnek, mely általában szerelés nélkül szabályozható. Érzékenyek a hőmérséklet-változásra (télen, hidegben nem használhatók), a gáznyomás lövésről-lövésre csökken, illetve a gáz kenőanyaga is növeli a szórást. Előnyük a csendesség, könnyű kezelhetőség (gyors ismétlés) és az erejük. Javasolt típus: Tanaka M700, M24, M40, AICS, L96, Kar98, Star AW-338, HFC VSR-11, KJW M700P (Take-Down változat nem javasolt).
  • Rugós: a legegyszerűbb szerkezetű, legmegbízhatóbb airsoft ismétlőpuskák. Gyári teljesítményük elmarad a gázzal működő fegyverek mögött (több és drágább alkatrész cseréje szükséges). Minél erősebb rugóval vannak szerelve, annál nagyobb fizikai erő, és megfelelő technika kell a felhúzáshoz, különben megrongálhatjuk a fegyvert ("zárra" teljesen rá kell fogni, nem csak a kallantyút rángatni). A lövés zaja és a vibráció nagyobb, mint a gázos puskáknál, az ismétlés lassabb, az alkatrészek nagyobb terhelésnek, kopásnak vannak kitéve. Előnyük a kiemelkedő pontosság, minden évszakban használhatóság. Javasolt típus: Tokyo Marui VSR (G-spec, Pro Sniper, Real Shock), Classic Army M24, Maruzen APS Type 96, Maruzen APS2, King Arms / Zastava Dragunov, Sun Project M40, HFC VSR-11, JG BAR-10, Well/Warrior L96 (Mauser SR).

Milyen lövedéket használnak?

A lövedék minősége ugyanolyan fontos, mint a fegyver. Az airsoft sniper tipikusan 0.28 grammos vagy nehezebb BB-ket (pl. .33, .36, .43) használ, mert ezek stabilabban repülnek, kevésbé érzékenyek a szélre. Minél erősebb puskát, minél nehezebb lövedéket alkalmazunk, annál nagyobb a szükség "kemény" (hard) típusú hopup beszerelésére. Jelenleg a két legkiválóbb minőségű BB a Tokyo Marui .30 „Superior Grade” és a Maruzen .29 „Super Grand Master”.

Mennyire pontosak a sniper fegyverek?

A jó minőségű, megfelelően szerelt és beállított puskák 25 méter távolságból képesek egy 5-10 centis, 50 méterről egy 15-20 centis körön belül lőni (2.3-3.3 Joule, szélcsendben, minőségi BB-vel). Vegyük számításba, hogy játék közben fegyver és lövész egyaránt rosszabbul fog teljesíteni a lőtéri teszteredményeknél. A hopupra kerülő kenőanyag és a koszos cső szintén csökkenteni fogja a pontosságot. Kiemelkedő találati arányt (lövések száma / találat) azok fognak elérni, akik tisztában vannak a lövészet alapjaival (melyre a FAQ nem kíván kitérni), és megtanulnak NEM LŐNI.

Mekkora a hatékony lőtávolság?

A hatékony lőtávot elsősorban a BB és hopup minősége, illetve a puska "sebesség-szórása" (mennyit változik a torkolati sebesség lövésről-lövésre) határozza meg. Legalább ilyen fontos azonban az időjárás, a környezeti viszonyok. A 2.3 Joule (500fps) vagy annál erősebb fegyverek hatékony lőtávolsága kb. 60-70m, a maximális lőtávolság ennél 10-15 méterrel hosszabb. Gyakorlatban azonban ilyen távolságról a találat esélye kicsi, hiszen sosincs teljes szélcsend, a BB pedig másodpercekig repül a levegőben. Ezért a legtöbb találat nem 60-70, hanem 30-50 méterről történik. Az airsoft sniper tehát ritkán lő messzebbről, mint a többi játékos. Aki az extra lőtávolság miatt venne ilyen fegyvert, bele se vágjon!

Mennyire erős fegyvert használjak?

Nem elsősorban a fegyver erején múlik a lőtávolság és pontosság. Kb. 2.3 Joule-tól (500fps) a torkolati sebesség további növelése már csak a repülési időt (és így lövedékre jutó szélhatást) csökkenti, illetve a becsapódás erejét befolyásolja. A szerkezetet érő terhelés, kopás, vibráció, elsütőerő, illetve a hajtógáz okozta lehűlés miatt a gyengébb fegyverek (pl. 550 vs 600fps) általában jobban teljesítenek, és csendesebbek, mint az erősebbek! A jó beállítás, a pontosság fontosabb a sebességnél!

Milyen optikát válasszak?

Red dot nem javasolt, fix nagyítású optikából a 4x legmegfelelőbb. Zoomos (változtatható nagyítású) távcsövet aszerint érdemes választani, hogy nagytávú lövésnél sincs szükség 5-6x-nél magasabb nagyításra. Azonos árkategóriában a fix nagyítású távcsövek képminősége jobb, mint zoomos társaiké. Minél alacsonyabb távcsőszerelék javasolt, amely még nem akadályozza a felhúzást/ismétlést, hogy szűk réseken, növényzeten keresztül (fedezékbe, tereptárgyakba belelövés nélkül) használhassuk a fegyvert.

Hová kell lőni?

Mindig a legnagyobb célfelület közepére kell lövést leadni. Az airsoft sniperek mellkason, végtagokon érik el a legtöbb találatot. Csak az igazán ostoba, számítógépes játékokon "edződött" sniper céloz mondjuk mellkas helyett a sokkal kisebb célpontot jelentő fejre. Amennyiben lehetséges, kerüljük az arcra leadott lövést.

Mennyibe kerül egy jó sniper fegyver?

Egy kellően felkészített, tuningolt, jó minőségű ismétlő (rugós/gázos) airsoft sniper fegyver ára kb. 100-130.000 Forint körül kezdődik, határ a csillagos ég. Természetesen léteznek olcsóbb megoldások, de ezek ritkán járnak kompromisszumok nélkül (élettartam, alkatrészháttér, csereszabatosság, teljesítmény). Mindenesetre ne lepődjünk meg, ha a néhány ezer vagy néhány tízezer Forintért vásárolt "csodafegyverek" nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, illetve több időt töltünk a szerelésükkel, mint a játékkal. Kalkuláljunk azzal is, hogy a minőségi BB ára 3-10 Ft/db lehet, és érdemes minél több fajtát beszereznünk, tesztelnünk.

Mit kell egy sniper fegyveren kicserélni?

Legfontosabb szabály: ne piszáljuk azt, ami jól működik! Második legfontosabb szabály: bízzuk hozzáértőre a szerelést - különösen, ha elektromos vagy gázüzemű puskáról van szó. Harmadik szabály: ne lepődjünk meg, ha a drágán összevásárolt "tuning-alkatrészek" nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A gyári csövet például ne cseréljük ki, ha fogalmunk sincs milyen szórásra képes vele a fegyver. A csőhossz 30-40cm fölé növelése nem fog javítani a pontosságon. Csak olyasmit érdemes - alapos utánolvasást követően - megbolygatnunk, ami kisebbé teszi a torkolati sebesség ingadozást (0-2 fps számít kiválónak), jobb hopup-hatást eredményez (pl. "hard" hop, V-hop), lötyögést-vibrációt szüntet meg (szilentek, távtartók), hosszabb élettartamot produkál.... AEG-eknél ez sosem végetérő türelemjáték, "kirakósdi" lesz. Gázzal meghajtott puskáknál az ideális hopup megtalálása és a torkolati sebesség beszabályozása jelenthet problémát. A rugós fegyverek többségénél a rugót erősebbre kell cserélni, ami további alkatrészek cseréjét követeli meg (erősebb elsütőszerkezet, rugóvezető, dugattyú, fúvóka). Minden szerelés után pontos mérést, tesztelést kell végeznünk, ne "szemmértékre" vagy kólásdobozra lövöldözve határozzuk meg a végeredményt.

Álcázás

A sniper és fegyverének álcázása nemcsak a természetben, de épületek között zajló játéknál is fontos, mégis sokan elhanyagolják. Ne feledjük, hogy a legjobb álcázást a terepviszonyok, a rendelkezésre álló fedezék maximális kihasználásával érhetjük el. Az emberi test és a felszerelés jellegzetes formáját elrejtő álcaruha, festék, stb ezt még könnyebbé teszi. Az álca mennyiségét, elrendezését aszerint kell megválasztanunk, hogy mennyit fogunk mozogni a játékterületen, milyen testhelyzetben veszünk fel lesállást, és mennyi fedezék/aljnövényzet segíti a rejtőzködést. Álcázásra számtalan megoldás létezik, a játékosnak kell megtalálnia a számára legmegfelelőbbet. Ahogyan a mondás tartja: egyetlen nap a terepen többet ér egy évnél az iskolapadban.

Milyen a jó airsoft sniper taktika?

Az airsoft sniper csak akkor lehet sikeres, ha ő választja meg az összecsapás helyét, idejét, a célpontot, és szintén övé a kezdeményezés. Előre eltervezi az akciót, hány lövést fog leadni a pozíciójából, merre fog visszavonulni, továbbhaladni, milyen menekülési útvonalat fog használni. Erre akkor lesz lehetősége, ha önállóan, csapattól függetlenül tevékenykedik. Jegyezzük meg: egy összeszokott kétfős sniper team tekintélyes erőt képvisel, azonban a relatíve rövid airsoft lőtávokon nem 2x hatékonyabbak, hanem 4x feltűnőbbek lesznek. A legfontosabb taktikai elem a meglepetés.

Ki számít sikeres airsoft snipernek?

Aki képes megvalósítani azt, amiről a játékstílusnak szólnia kell (ami távolról sem a „skalpok” számolgatásából áll, hiszen zöldfülű, szervezetlen ellenfelek halomra lövöldözésére bárki képes). Sikeresnek például az számít, aki bizonytalan célra nem ad le lövést, és ha kedvezőtlen a "vadásszerencse", nem érez csalódottságot, ha lövés nélkül csinálta végig a játékot. Sikeresnek az számít, aki az ellenség nagy erőit képes hosszú időre lekötni, vagy meggátolni, hogy adott területen áthaladjanak. Sikeresnek az számít, aki kulcsfontosságú információkhoz juttatja a csapatát, és képes mindkét oldal számára észrevétlenül tevékenykedni a pályán. A "nyerő" kombinációt mindenkinek magának kell megtalálnia...

Jó vadászatot!

* az fps-értékek csak 6mm .20 BB-vel érvényesek

Trasher
Scorpions Airsoft Team 2008