A AirsoftÚjonc wikiből

Akksi szájbarágó

Már született egy cikk az akksikról, de az alábbi írás még közérthetőbben, és széleskörűbben foglalkozik velük.

K: A NiCd és NiMH típusú akksikat minden töltés előtt ki kell sütni?

V: A NiCd-ot IGEN, a NiMH-et NEM. (Elméletileg az utóbbinak sem árt néha egy teljes kisütés-feltöltés, de olyat is hallottunk már, hogy valakinek így tönkrement a NiMH akkuja.) Ebből következik, hogy NiCd akksihoz mindenképpen kisütni is képes akkutöltő szükséges.


K: Mennyi ideig kell tölteni egy NiCd/NiMH akkut?

V: Feltételezve, hogy az akksi "üres", a kapacitásának megfelelő értéket el kell osztani a töltő áramával, majd ezt az értéket meg kell szorozni 1,4-gyel. Tehát egy 1000 mAh-s akksit 250 mAh-s töltőárammal 5,6 órán keresztül (= 5 óra 36 perc) kell tölteni nulláról, hogy maximálisan fel legyen töltve. Nagyon kell azonban ügyelni arra, hogy ne töltsük túl az akkut, mert az ezáltal visszavonhatatlanul károsodhat! (A nulla nem 0V-ot jelent, hanem akksi típustól függő minimális feszültésget. Nixx celláknál 0,9V körül van.)


K: Még nincs meg a pénzem, hogy vegyek egy okos töltőt - lehet baja az akksimnak, ha addig a fegyverhez kapott kínai fali töltővel töltöm?

V: Igen, lehet. Egyrészt azért, mert ezek a töltők megkérdőjelezhető minőségűek, másrészt pedig azért, mert a töltöttségi szint visszajelzésének hiányában könnyen túl lehet tölteni velük az akksikat (lásd előző pont), amelyek a cellák visszavonhatatlan károsodását okozhatja. Tanácsunk: NE SPÓROLJ A TÖLTŐN! Az "intelligens" töltők kisütni is képesek, valamint amint azt érzékelik, hogy az akku teljesen feltöltött, úgynevezett csepptöltésre váltanak át, és így nem töltik túl az akksit.


K: Mit vegyek inkább: új Omni töltőt vagy használt B6 klónt?

V: Ha (közel) azonos árban találsz valamilyen B6 változatot, akkor mindenképpen azt érdemes megvenni, mintsem az Omni-t. Egy Omni töltő is sokáig szolgálhat problémamentesen, de arányaiban még újonnan sem kerül annyival többe egy B6 klón, mint amennyivel többet tud az Omni-nál. Tanácsunk: ha kompromisszummentes, széleskörűen használható töltőt keresel, akkor ne sajnáld rá a pénzt, és egy B6 típusú töltőt vegyél. Ha drágállod az itthon kapható modelleket, akkor rendelj az eBay-ről. (Olyan változatot érdemes venni, amelyhez 230V adaptert is adnak.) Hosszú távon pedig mindenképp a B6 féle jobb, hiszen lipo, life akksikat is tud tölteni.


K: Mennyire tartós egy NiCd/NiMH akku?

V: Annyira tartós, amennyire jó minőségű (márkás, pl. GP vagy SANYO) cellákból áll, és amennyire odafigyel rá a tulajdonosa. A megfelelően kezelt NiCd/NiMH akku évekig hűen szolgálja gazdáját. (Elméletileg több töltési-lemerítési ciklust bírnak a Ni-alapú akkuk, mint a lítium-alapúak, viszont az utóbbiakat ritkábban kell tölteni.)


K: Pár nap alatt lemerül a NiCd/NiMH akkum, miután teljesen feltöltöttem. Mi lehet a baj? Nem töltöttem fel rendesen? Elromlott az akksi? Vagy ilyen durva önkisülése lenne?

V: A NiMH akkunak ugyan nagyobb az önkisülése, mint a NiCd-nak, de pár nap alatt semmilyen akkuból nem tűnhet el a töltés nagy része, ha az rendesen fel lett töltve. Ilyen esetben mind a töltő/töltés hibája, mind az akku hibája elképzelhető. Érdemes másik töltővel is próbálkozni, és ha ugyanúgy pár nap alatt lemerül az akksi, akkor megállapítható, hogy az akku hibás - jellemzően az egyik cella rossz, és leszívja az egész pakkot - lehet, hogy ki tudják cserélni a cellát egy modellboltban, de nem érdemes.


K: NiCd/NiMH akkut használok a fegyveremben, és tökéletesen elégedett vagyok vele. Érdemes LiPo-ra váltanom?

V: Ha maradéktalanul elégedett vagy a fegyvered akkujával, akkor egyelőre nem érdemes váltáson gondolkoznod, mert rövid távon nem biztos, hogy annyi előnyét élveznéd, mint amennyi pénzt belefektetsz. LiPo-ra azoknak érdemes igazán váltaniuk, akik eleve akkucsere előtt állnak (akár az akku elhasználódása, akár tuning miatt) és/vagy kis helyen is elférő, nagy kapacitású, cserébe arányaiban jobban megfizethető akku megoldást keresnek.


K: Mik a LiPo akksik előnyei és hátrányai a NiCd/NiMH akksikkal szemben?

V: Kisebb, sokkal jobban meghajtja a fegyvert (gyorsabb reakció egyes lövéskor, jobb tűzgyorsaság), tovább bírja még az ugyanakkora kapacitású is, nem kell minden játék előtt tölteni, illetve nem kell merítgetni sem. Egyszer próbáld ki - ég és föld a különbség. ;)


K: Mennyibe kerül a "LiPosítás"?

V: Maguk a LiPo akku pakkok ma már aránylag olcsóbbak, mint a NiCd/NiMH társaik, ha pedig a brutális (több Ah-s) kapacitású modelleket vesszük, akkor még inkább a LiPo felé billen a mérleg nyelve az ár-érték arány tekintetében. A "LiPo-sítás" azonban nem merül ki az akku megvásárlásában. Speciális, úgynevezett balanszeres töltő is kell hozzá (ezek a cellákat azonos szintűre töltik, azaz balanszírozzák bennük a töltést), amelyből célszerű nem a legolcsóbbat megvenni. Ezen felül - a jobb áramátvitel érdekében - érdemes a csatlakozókat is Tamiya-ról Deans-re (más néven: T-csatlakozó), vagy hasonló minőségűre váltani. Ha pedig már a csatlakozókat cseréli az ember, akkor a LiPo akksik által leadható nagyobb áramerősség okán érdemes a "LiPo-sítandó" fegyverbe FET elektronikát is rakatni, egyben a vezetékezést is komolyabbra cserélni, ha a gyári nem elégít ki minden igényt. Összegezve: ha csak akkut vesz az ember, mert már van megfelelő töltője, akkor ötezer forint alatt hozzá lehet jutni egy 2 Ah körüli, minőségi LiPo pakkhoz, de ha valaki 4-5 Ah-s akksit tesz/tetet a fegyverébe átvezetékezéssel, csatlakozócserével és FET beépítéssel, akkor az minimum újabb ötezerrel számoljon, de FET-től függően ez az összeg ennek a többszörösére is rúghat. (De ekkora "erőmű" és FET csak igazán erős (DMR) tuninghoz kellhet, vagy géppuskába.)


K: Két- vagy háromcellás LiPo-t tegyek a fegyverembe?

V: Egy gyári állapotú, normál esetben 8,4 V-os akkuról működő AEG-hez tökéletesen elég a kétcellás, azaz 7,4 V-os LiPo pakk. Ne tévesszen meg a kisebb feszültségérték! A LiPo akksik - műszaki jellemzőiknek köszönhetően - egy igen jó minőségű, nagy cellás 8,4-9,6 V-os NiCd/NiMH akku teljesítményét hozzák! Aki az "alap" fegyverébe háromcellás LiPo-t tesz, az készüljön fel arra, hogy a tűzgyorsasága (ROF) olyan mértékben meg fog nőni, hogy az első körben adagolási gondokat, míg hosszabb távon a dugattyú fogainak ledarálódását okozhatja. Az előbbi többnyire a sector fogaskerékre szerelhető delayer alkatrész segítségével orvosolható, míg az utóbbihoz erősített, fém fogas dugattyú szükséges. Természetesen léteznek olyan - főként tuningolt - fegyverek, amelyeknek meg sem kottyan a 11,1 V, de nem ez a jellemző. Tanácsunk: 2 cellás, 20-30 C-s LiPo akkut vegyél, ha normál (330-370 fps erejű) AEG-ed van.


K: Igaz, hogy felrobban a LiPo, ha megütöm / túltöltöm?

V: Részben igaz. Ha csákánnyal-kalapáccsal esel neki, akkor fel. Ennél kevesebbtől nemigen robban. A túltöltésre viszont valóban érzékeny, ezért LiPo-t csak hozzá való töltővel tölts, abból a legolcsóbb is lekapcsol, ha tele az akksi. Túlmerítést sem szereti, ezért ha már erőlködve vinné a fegyvert, akkor már ne használd. Két eszközzel figyelheted a túlmerítést. Az egyik egy feszültségfigyelő, ami egy pici elektronika, amit fixen beraksz a fegyverbe. Ez hangosan sípolni kezd, ha már alacsony a feszültség. Ha rajta felejted véletlen, kinyírja az akksit, valamint túl hangos is - általában hamar kiszedik, akik ilyet raknak be. A másik egy kis kijelzős elektronika, amit rádugsz, és megmondja mekkora az aktuális feszültség. Ezzel időnként ellenőrzöd (vagy sima multiméterrel), ha félsz a túlmerüléstől. Ugyanakkor mivel egy LiPo több játékot simán kibír, ha 1-2 játékonként feltöltöd, nem lesz gondod ezzel.


K: Hol és milyen mutatókkal rendelkező LiPo akksit vegyek?

V: A hazai modellboltokban relatíve drágábban lehet hozzájutni, bár általában kicsit márkásabb LiPokhoz, míg külföldről szinte fillérekért lehet beszerezni őket. Ebay-en találhatsz nagyon olcsó, jó akksikat - ezeket általában csatlakozó nélkül adják, úgyhogy kis forrasztási tudomány szükséges hozzájuk. 7,4V-os (tehát két cellás) akksit vegyél, ami legalább akkora mAh kapacitású, mint a régi akksi (tehát 1200 fölött).

A LiPo-nál fontos, hogy mekkora áramot tud leadni. Ezt a 15C, 20C, 30C, stb. jelölés mutatja. 1000mAh körüli akksikból 20-25C-st legalább, erősebbekből 20C, nagyon erősekből (2000 fölött) 15C-s is elég. Minél nagyobb, annál jobb (és drágább). AK-ba, Mp5K-ba, UMP-be (stb.) rúdakksi kell. Ilyet ebayen nem nagyon fogsz találni, az airsoft boltokban kell ezeket keresni. Rúdakksinak használhatsz még LiFe akksit, ami hasonló a LiPohoz, csak hengeres a formája. Ehhez LiFe töltő kell (B6 féle töltők tudják).

Loopio