A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. október 24., 11:07-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Akksikról egyszerűen

Sokféle aksit használunk az airsoftban, így nem árt tisztázni az alapokat, illetve a kiválasztáshoz, és a mindennapi használathoz segítséget adni.

Aki nagyon részletesen, bőven akar olvasni róla, annak két remek helyet is tudunk ajánlani:

Itt most az egyszerűség jegyében és a honlap szellemiségéhez illeszkedve, az alapokról lesz szó.

Szerk.: Loopio írt egy még inkább a gyakorlatra és egyszerű magyarázatra fókuszáló cikket: Akksi szájbarágó

Felépítés

Minden általunk használt aksi több cellából áll. Egy cella hasonlít mondjuk egy mindennaposan használt AA (ceruzaelem méretű) újratölthető aksihoz. Az egyes cellák viszont jobbak, mint az említett AA aksi, sokkal nagyobb áramot tud leadni, tehát a ceruzaaksik nem alkalmasak airsoft aksi kiváltására.

Nálunk az aksik tulajdonképpen akku pakkok, tehát több cella van benne sorba kötve, különböző típusú cellákból, és formában összerakva. Hagyományos cellákból 7, vagy 8 cellás a gyakori, lítiumosokból 2 vagy 3 cellás.

Méretek, alakok

Az airsoftos aksiknak több fő tulajdonsága is van, de a leglényegesebb, hogy beférjen a fegyver erre szolgáló rekeszébe. :) Alapból - ha adnak a fegyverhez - akkor természetesen olyat adnak, ami belefér, még ha nem is a legjobb minőségűt. Ha újat veszel, vagy vegyél ugyanolyan méretűt, vagy alaposan tájékozódj előtte!

Típusok

Az aksi típusa azt jelenti, hogy milyen kémiai hordozókban tárolja a töltést.

Hagyományosabb aksik

 • NiCd - Nikkel-kadmium
 • NiMh - Nikkel-metálhidrid

Ezek cellánként 1,2V névleges feszültségűek.

Modernebb aksik

 • LiPo - Lítium-polimer
 • LiFe - Lítium-vas szulfid (Li-FE S)

Ezek újabbak, cellánként 3,7V névleges feszültségűek.

Kapacitás

Mennyi töltést tud tárolni. mAh-ban (milliamperóra) adjuk meg. Egy 1200 mAh-os aksi pl. 120 milliamper terhelést 10 órán keresztül tud ellátni árammal. (Szakik kíméljenek ;) ) Amolyan ökölszabályként szokták alkalmazni, hogy átlag fegyverben, átlag aksi kb. annyi lövést tud leadni, ahány mAh-os, mielőtt lemerül.

Névleges feszültség

A feltöltött aksi ezen a feszültségen adják le a töltés jelentős részét. Ez azt jelenti, hogy amikor feltöltöd, akkor ennél nagyobb, amikor használni kezded, ezen a feszültségen van viszonylag sokáig, majd amikor lemerül, akkor ez alá esik. Tehát egy 7 cellás NiMh aksi (7*1,2) 8,4V névleges feszültségű, de amikor feltöltöd, akkor kb. 10V körül van, terhelés nélkül mérve.

Aksitöltők

A fegyverhez adott aksitöltők elég szarok, hamar érdemes cserélni őket automata töltőre. Ha ugyanis egy ilyenen rajta felejti az ember az aksit, akkor az tönkremegy. Pár ezer forintért már lehet kapni megfelelő automata töltőt, ami feszültségfigyelős és kisütni is tud.

Vegyük sorra az alapvető aksi típusokat, és a lényeges tulajdonságaikat.

NiCd

 • Minden töltés előtt ki kell sütni (kb. cellánként 0,9-1V -ra meríteni)
 • A töltési idő a kapacitás / a töltőáram * 1,4 óra.
Tehát: 1200 mAh kapacitású az aksi, 250 mA a fegyverhez kapott "buta" töltő töltőárama (rá van írva), akkor 1200/250 * 1,4 = 6,72 órán át kell rajta hagyni.
 • Megfelelő alap aksi, de az, hogy ki kell sütni minden töltés előtt, az macerás, így gyakoribb helyette a NiMh, mivel minden másban nagyjából megegyeznek.
 • Ha hosszú ideig akarod tárolni, akkor merítsd le legalább 40%-ra (vagy alá), és tedd hűtőbe.

NiMh

 • Elég csak ritkán kisütni.
 • A töltési idő a kapacitás / a töltőáram * 1,5 óra.
 • Jó aksik, a modernebbekből akár a mini méretűek is bírják több napon keresztül (1500mAh és afelett)
 • Hosszú ideig tartó tároláshoz töltsd fel és tedd hűtőbe.

Lítium aksik

 • Alapból nem adják, külön kell beszerezni. Előnyük, hogy kisebb méretűek, mint a fentiek, sokkal nagyobb áramot tudnak leadni.
 • Spéci töltő kell hozzá, nem elég a sima dugasztáp, így a töltésükkel nincs gond - érdemes balanszeres töltőt használni, mivel így a kapacitás és az élettartam is nagyobb.
 • Nem kell kisütni, bármikor rá lehet tölteni.
 • A legendák, hogy felgyulladnak, felrobbannak, stb, nálunk nem fordulnak elő, mivel a fegyver belsejében védve vannak az ütésektől, és az airsoftban nem terheljük olyan mértékben az aksikat, mint a modellezők.
 • Figyelni kell a túlmerítésre jobban, mint a nikkel aksiknál, mivel az komoly következményekkel járhat, de normális használat mellett nincs gond vele.
 • A 2 cellás 7,4V-os aksik teljesítményben felülmúlják a 8,4V-os nikkel aksikat. A 11,1V-os aksik brutális erővel már tönkretehetik az átlag fegyvereket.
 • A lövés reakcióidejét illetve a tűzgyorsaságot növelik (a 7,4V-os (2 cellás) kb. a 9,6V-os (8 cellás) NiMh akksi tűzgyorsaságát hozza), de az fpst természetesen nem változtatja.
 • Jól bírják a hideget.
 • LiFe aksik esetén nincs memória effektus (nincs kristály képződés, forrás: Wikipedia)
 • LiFe aksik merült állapotban is magas feszültséget képesek leadni (3V körül, forrás: Wikipedia).
 • Hosszú ideig való tároláshoz töltsd/merítsd le 40%-ra, és tedd hűtőbe.

Formázás

Szintén sokaknak homályos, hogy első használatba vétel előtt hogyan kell "formázni" az aksit. Nos, röviden szólva: nem kell. Semmiképp se töltsd tovább, mint a normál töltésnél kiszámolt idő! Ráadásul nem lemerülve érkezik az aksi, így ha sokáig töltöd kisütés nélkül, még tönkre is teszed.

A nixx aksik néhányszori feltöltéssel érik csak el az optimális kapacitásuk, tehát 3-5 alkalommal használod, kisütöd (ha kell), feltöltöd, és már meg is van formázva. Vagy akár első játék előtt is meg lehet ezt tenni: kisütni, feltölteni néhányszor. Márkásabb aksikat kevesebbszer szoktak (3-4 alkalom), márkátlanokat kicsit többször.

Nagyobb időközönként - főleg, ha néha a teljes feltöltöttség előtt levetted a töltőről - meg szoktak csinálni egy ilyen "formázó" ciklust.

Tanács

Ha nincs aksi a fegyveredhez, akkor ma már érdemesebb egy LiPo, LiFe aksit venni töltővel, mivel nem drágább, mint a hagyományos aksik, de a mai NiMh aksik is tökéletesen kiszolgálják az átlagos airsoftos igényeket. Ez utóbbiakhoz is mindenképp érdemes egy normális töltőt venni.

Ha úgy döntesz, hogy maradsz a hagyományos aksinknál (NiCd, NiMh), akkor érdemesek a JG (ShuangBa), a Boyi (valószínűleg átcsomagolt Firefox), Firefox, Intellect aksijaiból egyet beszerezni tartalékként. Keressetek olyan játékosokat, akik fegyvervételnél rögtön LiPo vagy LiFe aksit vesznek a fegyverükhöz (új és viszonylag olcsó így egy aksi).

Az 1500mAh feletti aksik már olyan erősek, hogy a fegyverben az elsütőbillentyűnél az érintkezők lassan eléghetnek. Ez azért van, mert az áramkört záró kapcsoló érintkezőit az elsütőbillentyű mozgatása nyomja össze - viszonylag lassan - így a nagy áram csak egy pici felületen kezd átfolyni, így az a felület eléghet. Erős aksikhoz érdemes tehát FET-es elsütő áramkört beszerezni, ami megoldja azt, hogy a kapcsolón csak kis áram folyjon át. A normál erejű fegyverekhez, két cellás lipohoz azonban felesleges a FET, ott inkább csak egy plusz meghibásodó alkatrész, igazi haszon nélkül.

Lehetőleg mindig legyen nálatok egy tartalék aksi!

Ha ezek az alapok nagyjából tiszták, de érdekelnek a részletek, akkor a fent említett két cikkben minden kérdésre választ kaphattok.

Csokáv