A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2018. augusztus 26., 22:07-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Alap tudnivalók részletesen

Sziasztok!

Összeírtam az eddigi összes tapasztalatomat és tudásomat az airsoftról. Ebben a cikkben sok minden benne van ami az airsofttal kapcsolatos és ami a játék elkezdéséhez szükséges.

Airsoft fegyverek

Aki airsoftozni szeretne, annak elsőként fegyvert kell vennie, hisz a játék elkezdéséhez ez a legszükségesebb. A boltokban lehet kapni rugós, elektromos és gázos fegyvereket.

A legegyszerűbb működése a rugós (springes) fegyvereknek van. Ezekből mindenfélét lehet kapni: mesterlövész, shotgun, pisztoly és még sok más, kevésbé elterjedt kínai rugós fegyver. Hátrányuk, hogy nehéz szerelni, és minden lövés előtt fel kell húzni őket. Előnyük, hogy bármikor azonnal használatba vehetőek (nem kell feltölteni az akksit vagy beletölteni a gázt).

Vannak elektromos fegyverek: AEG (Airsoft Electric Gun), AEP (Airsoft Electric Pistol) és még más akksis replikák... (az airsoft fegyvereket replikáknak is nevezik, hisz egy igazi, éles fegyverről másolták őket) Kezdőknek ilyet érdemes venni. Előnyük hogy mindenki ilyet vesz, és rengeteg videó, alkatrész és leírás található róluk. Hátrányuk, hogy némi gonsoskodást igényelnek (szétszedni, javítgatni, az akksival törődni), de ez nem olyan nehéz.

Vannak továbbá gázos airsoft fegyverek: GBB (Gas BlowBack), NBB (No BlowBack) és GBBR (Gas BlowBack Rifel). A gázos replikáknak két falytája van: Green Gasos és CO2 -es. Haladóknak nagyon jó választás a gázos fegyver. Ezek az airsoft fegyverek közül a legélethűbbek. Sok törődést igényelnek, és plusz pénzt jelenthet a szilikonolaj és a gáz is. De cserébe ezek nyújtják a legnagyobb játékélményt.

Melyiket vegyem ezek közül?

Ezt nem lehet olyan könnyen eldönteni. A fő szempontok amiket szem előtt kell tartani :

 • Mi a választék, miből választhatsz?
 • Mennyi pénzed van? Mennyit akarsz erre a hobbira költeni?
 • Neked melyik fegyver tetszik, melyik a legszimpatikusabb?
 • Mennyi időt tudsz rászánni a fegyver karbantartására?
 • Mire akarod használni?

Hogyha ezekre a kérdésekre az ember megfelel, akkor látja, hogy melyik fegyvereken érdemes gondolkodnia.

Fegyverekről bővebben

A springes fegyverek kiválóak gyakorlásra. A játékon nem állják meg a helyüket az elktromos és a gázos fegyverekkel szemben (kivéve a mesterlövészeket és a shotgunokat).

Mesterlövész akarok lenni!

Kam sniper.png
A képen egy Cyma Cm701.B mesterlövész fegyver látható.

Sok ember sniperkedéssel kezdi. Azt hiszi, hogy elrejtőzik egy fa mögé és száz méterekről lövöldözi ki a rohangászó ellenfeleket. Hát nem!

 • A mesterlövész fegyverek nem lőnek távolabb mint az AEG-ek.
 • Pontosabbak mint az AEG-ek, de míg te lősz egyet addig ők 20-30 lövedéket kapásból rádszórnak, ami elől nincs menekvés.
 • Sok ember azért szeretne airsoftozni, mert szeretne úgy kommandózni mint ahogy az igazi kommandósok. A mesterlövész fegyverrel befekhetsz egy bokorba, és ott maradhatsz egész nap ellenfelekre várakozva. Mert kommandózni, azt aztán nem lehet vele.
 • Az ár. A mesterlövész fegyverek sokba kerülnek. Sok ember kinéz magának egy olcsó 30000 forintos mesterlövész puskát, aztán csodálkozik, hogy szétesik, vagy nem bír messzebb lőni 20 méternél. A jó mesterlövész fegyverek 80-90000 forintnál kezdődnek.
 • Sok sniper van a youtube-on, akik levideózzák magukat miközben játszanak. Ezekben a videókban csak azt lehet látni, hogy mindenkit kilőnek a mesterlövész fegyverükkel. Én utánanéztem kicsit ezeknek az embereknek, és sok minden kiderült. Pl. A fegyverük 100-200'000 forintba kerül. Az ember aki játszik profi, azaz minimum 4-5 éve játszik aktívan. A felszerelését gyakran egy nagy minőségi bolttól kapja, ami egyben szponzorálja is.

Shotgunokról

Léteznek egy- és háromlövetű shotgunok (a springes shotgunok között). Vannak gázos "sörétes puskák" is, amik egy lövésre 5-8 BBt lőnek ki. Ezeket nem túl sokan használják. A springes shotgunok nagyon tartós fegyverek. Egyszerű szerkezettel működnek sokáig, hiba nélkül. A legtöbb csak 250-300 fps-el rendelkezik, ami elég is. Így is lehet velük célra lőni 30 méterig. Az egylövetű shotgunok nem elterjedtek. Nem olyan hatásosak mint háromlövetű társaik.

Kam shotgun.png
Ez egy háromlövetű springes Cyma Cm.350 shotgun.

A háromlövetű shotgunok nagyon jók CQB mérkőzésekre. Nagyon hatékonyak, könnyen kezelhetőek és gyengeségük miatt, közelről is rálőhetünk az ellenségre. Profi kezekben egyértékűek az AEG-ekkel.

Elektromos Airsoft Fegyverek (AEG)

Kezdőnek ilyet éredemes venni, mert nagy sikerélményt nyújt, és nagyon jól elsajátítható vele a mozgás, rejtőzködés stb. Az airsoftban a legelterjettebb fegyverek. Majdnem mindenki ilyenekkel játszik a pályán. Vannak olcsók és drágák. Mindkettő jól működik, csak a drágábbakat jobb alkatrészekkel látták el ezért nem olyan gyorsan kopnak el mint az olcsó változatok. Az AEG-ekből mindenfajtát gyártanak. Hatalmas a választék, mindenki megtalálja a neki illőt/tetszőt.

Leggyakoribb fajták:

 • G36 - Nagyon jó választás. Kitartásban mint egy AK és pontosságban mint egy M14. Cyma és JG gyártja belőle a legtöbbet.
 • AK / Kalasnyikov - Szintén jó választás. Az AK szériájú fegyverekből rengeteg változatot gyártanak. Kezdőknek tökéletes fegyver.
 • MP5 - Egy kicsike, kompakt fegyver. Azoknak ajánlatos akik elsőként rohamozzák meg az ellenséget.
 • M14 - A fegyver ideális DMR (félautomata mesterlövész puska) alapnak.
 • AEP - Airsoft Elektromos Pisztoly. Ezek egy 500mah 7,2V NiMh akksival működnek. Hatásos lőtávuk 10-20m.

Airsoft akkumlátorok

Ezekkel működnek az airsoft fegyverek. Részletesebben akksikról: http://airsoftujonc.hu/index.php?title=Akksi-szajbarago és http://airsoftujonc.hu/index.php?title=Aksi

Fajtái:

 • NiCd: Nikkel-kadmium. Minden töltés előtt ki kell őket sütni. Ma már nem nagyon találkozhatunk velük.
 • NiMh: Nikkel-metálhidrid. Elég csak ritkán kisütni. Az újonnan vásárolt fegyverekhez adnak egy ilyet. Jól használhatóak.
 • LiPo: Lítium-polimer. Ezek a modern akksik. Hosszabb távra érdemes ilyet beszerezni. Csak okostöltővel tölthetőek. Kisütni nem kell.
 • LiFe: Lítium-vas szulfid. Nem elterjedt akksik, a normál airsoft boltokban nem nagyon lehet kapni őket.

Bármelyik akksitípust választjuk, hosszú távra érdemes egy okostöltőt beszerezni hozzá. A fegyverhez kapott fali töltő túltöltés esetén tönkreteszi az akksit.

Gázos fegyverek

A gázos fegyverek közül a legelterjettebbek a pisztolyok. Amint már fentebb említettem létezik GBB és NBB. Green Gasos és CO2-es pisztoly. A GBBR puskák nagyon drágák (100e ft és a felett) és nem is elterjedtek.

 • GBB - Szánhátrasiklós gázos pisztolyok. Nagyon élethűek, hangosak és elterjedtek. Egyszerű szétszedni és tisztítani. Főként a mozgó alkatrészeket kell kenőanyaggal ellátni.
Kam pistol.png
Ez egy KJW KP03as Green Gasos GBB pisztoly.
 • NBB/GNB - Hasonlóak a GBB-khez, csak abban különböznek, hogy itt nincs szánhátrasiklás.

Az FPS

Sokak számára nem egyértelmű az FPS (feet per second), csőtorkolati sebesség mértékegysége. 1 feet=30 cm. Az FPS a parasztvakítás része. Kezdetekkor én is, miután megismertem mi is az az FPS, már egyből levontam a következtetést, hogy nagy FPS, nagy lőtáv, holott közel sem így van! A 450 fps-es fegyverek alkatrészei nincsenek felkészítve a nagy terhelésre, ezért hamar elkopnak. Ezekben a fegyverekben érdemes a rugót 110-es (350-400 fps) rugóra cserelni. A 300-350 fps bőven elég egy fegyvernek. Az FPS szemmel nem láthatóan befolyásolja a lőtávot. Érdemes közelebb kúszni, és egyébként az ellenfelünknek sem akarunk fájdalmat okozni a túl erős puskánkkal. Hogyha nagyobb lőtávot akarsz, akkor állíts a hopupon.

A BB

A BB az egy 6mm átmérőjű golyó (gömb) amit az airsoft fegyver kilő. A BB nagyon fontos! Jó minőségű precíziós BB-t kell választanunk! A jó, precíziós BB növeli a lőtávot, a pontosságot és nem akad el a fegyver csövében. Ezen ne spóroljunk! A rossz BB a fegyverünket is tönkreteheti. A Bio BB-t nagyon ajánlom. Jobb a teljesítmenye mint a normál BB-é és nem szennyezzük vele a környezetet. BB-kből rengeteg van. Pl. 0.12 g, 0.20 g, 0.25 g, 0.30 g, 0.32 g stb. A 0.12-es BB-t semmilyen fegyverbe nem ajánlom (kivéve a 0.5 J alatti játékfegyverekbe).

 • 250-300 fps - 0.20 g BB
 • 300-350 fps - 0.25 g BB
 • 350-400 fps - 0.30 g BB
 • 400-végtelen fps - 0.32/0.35/0.40....

Persze olyan súlyú BB-t kell választanunk, amit a fegyverünk hopup-ja még meg tud tekerni. A BB súlyától NEM függ a lőtáv. Nehezebb BB-kel szebb lesz a röppálya, nő a pontosság, és a repülési idő.

Márkák, Gyártók

Rengeteg gyártó csinál airsoft fegyvereket. Ezek közül összegyűjtöttem a legismertebb márkákat.:

 • Well - Nagyon gyenge, rossz minőségű termékeket gyárt. Egyedül az áruk jó.
 • Boyi (Dboys, Kalash) - Közepes/jó minőségű, olcsó fegyvereket gyártanak. Jó tanács: Ma már az M4-esük nem olyan jó, mint a többi gyártóé. Rossz minőségű külső és belső.
 • Cyma - Jó minőségű fegyvereket gyárt. Magyarországon nagyon elterjedtek. Mindenféle fegyvereket gyártanak, és az összes fegyverük ismert (sok ember használja). Csinálnak olyan csodafegyvereket, amik már majdnem jobbak mint egy TM (Tokyo Marui).
 • Jing Gong (JG) - Abs testű fegyvereket gyártanak. Jó minőség és alacsony ár jellemző rájuk. A belső alkatrészek tartósak, jó minőségűek. A G36-uk sikerült a legjobban.
 • King Arms - Jó minőségű és drága fegyvereket gyártanak. Nagy előnyük, hogy Maruival kompatibilisek.
 • Classic Army (CA) – A kínai fegyvereknél jobb minőségű replikákat gyártanak. Elég sokba kerül, de megéri az árát.
 • Tokyo Marui (TM) - Az airsoft atyja. A legjobb minőség, a legmagasabb áron. Nagyon tartósak.

Ezek csak a legelterjettebb márkák. Sok más jó/nem jó márka van. Az interneten megtalálható róluk egy leírás: http://airsoftujonc.hu/index.php?title=Fegyvervalasztas

Tuningolás

Sok ember vesz egy fegyvert, aztán szembesül vele, hogy csak 30-40 m a lőtávja. Ezért tuningolni akarja. Nem lesz szemmel láthatóan nagyobb a lőtáv attól, hogy a rugót erősebbre cseréled, csak a fegyver kopik el tőle hamarabb. Ezeket viszont érdemes megtenni:

1. A fegyverben lévő rugót le kell butítani 110-es körülire. Ezt azért kell, mert sok fegyverben ennél erősebb rugó van, ami hamarabb elkoptatja a belső alkatrészeket. Ez nem drága.

2. Pár belső alkatrész lecserélése minőségi alkatrészre. Ez már nem olcsó.

A tuningolás rengeteg pénzbe kerül, és amikor a fegyvert eladod, nem kapod vissza a ráfordított összeget. Nem azt akarom mondani, hogy nem szabad tuningolni, hanem azt, hogy nem szabad túlzásokba esni. Egy szétszerelés, átnézés, hopup csere, belső tisztítás és kenés már mindent orvosol. 40-50 méternél már nem lesz nagyobb a lőtáv (vannak olyan minőségi fegyverek, amik még 80-90 méterig is elvisznek, de ezek nagyon drágák. Pl. Novritsch SSG 24).

Okosan költsünk!

Amikor az ember hall az airsoftról, és elhatározza, hogy belevág, akkor teljesen leblokkol az agya. Minden tárgyat amit hasznosnak talál meg akar venni. Először is mérlegelni kell a kínálatot, olvasgatni az interneten, személyes tapasztalatot szerezni úgy, hogy elmegyünk egy játékra és kibéreljük azt a fegyvert, amit kinéztünk. Az ottani játékosokat megkérdezzük a véleményükről vagy elmegyünk a kinézett boltba és ott tudakozódunk róla. Hogyha ezeket megcsináltuk, rájövünk, hogy mennyi plusz felesleges dolgot akartunk volna megvenni, ami igazából nem is szükséges, de jó drága. Az is lehet, hogy ezek után pl. nem mesterlövészek akarunk lenni hanem AEG-esek.

Ruházat

Kam bdu.jpg

Sapka, védőszemüveg, maszk, taktikai mellény, térdvédős nadrág és egy erős bakancs. Hogyha ennyi ruházatod van, akkor jól fel vagy szerelkezve a játékra. Ezek a ruhadarabok (kivéve a szemüveg) nem kötelezőek, csak erősen ajánlja mindenki.

A ruházat a fegyver után az egyik legfontosabb dolog. Miközben használjuk, vagy másokat nézünk ahogy használják a fegyvereiket, kötelző egy jó, strapabíró szemüveget hordanunk. Ezt nem szabad semmibe venni. Ha nem látsz, akkor airsoftozni sem tudsz. ;) Erre érdemes költeni. Barkácsboltokban, airsoft boltokban megtalálható párezer forintért.

A maszk használata nem kötelező, de mindenki nagyon ajánlja. A fogadból akár egy darab is letörhet, ha ott talál el a BB.

Ajánlott továbbá egy sapka a fejre és egy terepszínű ruházat. Bármi megfelel erre a célra. Válasszunk tetszésünk szerint: BOCI, WOODLAND, MULTICAM, DPM, MTP, MARPAT, ATACS mind ruhafajták, amik a magyarországi erdős pályákra ajánlottak. Nem kötelező, csak ajánlott ilyenek viselése, persze egy zubbony és egy terepszínű nadrág is megfelelő (mint a fenti képen).

Mindenképp túra-, vagy katonai bakancsot vegyünk fel, amikor játszani indulunk. Az erdőben a rohangászásra, olyan lábbeli kell, ami megtartja a bokánkat.

Taktikai mellénye sok airsoftosnak van. Jól néz ki és minden tárgyat, kelléket rá tudsz akasztani.

Mindig kell lennie nálad játékon narancs kendőnek, amit a fejedre terítesz, jelezve mindenkinek, hogy rád ne lőjenek mert már eltaláltak, vagy egyéb okokból abbahagyod a játékot. Ez mellett még másféle színes szalagoknak is lennie kell, amik a csapatod színét mutatják a játékon.

Ez a sok felszerelés sok pénzbe kerül, de lehet rajta spórolni, ha okosan vásároljuk meg a dolgokat. Újonnan 30-40 ezer forint, de használtan 10-20 ezerért is be lehet szerezni a kellő ruházatot.

Hasznos cikkek az interneten

Rengeteg cikket lehet találni az interneten airsoftról. Mielőtt vásárolunk olvassuk el ezeket! Az airsoft nem csak fizikai játék, hanem az agyunkat is kell hozzá használnunk. Nagyon hasznos cikkek :

http://airsoftujonc.hu/index.php?title=New-Pages Az airsoftujonc oldalon szinte minden le van írva ami egy airsoftosnak fontos lehet.

http://www.hazaiairsoft.hu/airsoft-kezdoknek-okosan Ez az oldal nagyon jól leírja az okos költekezést.

http://www.hazaiairsoft.hu/airsoft-es-jog Itt minden megtalálható ami joggal kapcsolatos.

http://www.dogtag.hu/ismertetok/a-kezdo-sniper-naploja/4 Ez egy vicces leírás: egy kezdő sniper naplója.

http://softair.hu/index.php A softair.hu oldal nagyon hasznos. Kiváló a kérdezek-felelek része, és elterjedt az adás-vétel része is. Ha használtan akarsz airsoft dolgokat venni, azt itt érdemes.

http://rockoairsoft.hu Sok hasznos infó fegyvervásárlással és külön fegyvertipusokkal kapcsolatban.

Rövidítések

A márkaneveket sok helyen rövidítik. Pl.

 • Double Eagle ==> DM
 • Tokyo Marui ==> TM
 • Jing Gong ==> JG
 • Cyma ==> CM (a Cyma így adja meg a fegyverei nevét pl. CM.027)
 • Classic Army ==> CA

Remélem segítettem, és megtaláltátok ezek az infók között amit kerestetek.

JÓ JÁTÉKOT MINDENKINEK!

Írta: Kamikaze559 (Szabó Álmos)