A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 9., 22:39-kor történt szerkesztése után volt.

Bemutatjuk az airsoftot

Ebben a cikkben olyanok számára magyarázzuk el, hogy mi az airsoft, akik eddig nem, vagy csak felületesen hallottak róla. Igyekszünk objektíven szemlélni a témát, és nem az airsoftosok fejében élő álomképet, vagy a hozzá nem értők által néha hangoztatott ördögi képet írjuk le.

Röviden

Az airsoft egy katonás külsőségekkel rendelkező barátságos, becsületes csapatjáték. A legfontosabb ismertetője és jellemzője az airsoft fegyver. Ezekről lesz szó az alábbiakban, illetve arról, hogy milyen vélt, vagy valós veszélyeket rejthet magában.

Hogy néz ki ez a játék?

A játékosok hétvégén 1-2 napra összegyűlnek egy airsoft pályára szervezett játékon. Beöltöznek katonának, magukhoz veszik a valódi fegyverekre külsőségekben nagyon hasonlító airsoft fegyvereiket. Általában két csapatra oszlanak, és a játékszervező által kitalált feladatokat hajtanak végre, amik jellemzően lövöldözésbe torkollnak. A találatok legtöbbször csak „koppannak”, néha bőrpírt, hámsérülést okozhatnak az érzékenyebb helyeken, ezért a találatot mindig az jelzi, aki kapta. Ilyenkor egy időre kiesik a játékból. A feladatok végrehajtása alapján az egyik csapat győzhet, de mivel az airsoft lényege maga a játék, nem pedig a győzelem, ezért a vesztes csapat sem szokott kiábrándultan távozni a végén.

Veszélyes az airsoft?

Az airsoft játékokon egyetlen igazi veszélyforrás van, amit minden játékos és szervező nagyon komolyan vesz: a szemvédelem. Ha a lövedék a szemet találja el, az sérülést okozhat, ezért a megfelelő szemüveg mindig, minden játékon kötelező. A többi védőfelszerelés használata, mint pl. arcmaszk, vagy térdvédő, már a játékoson múlik, de a találatok más, komoly sérülést nem okoznak. Javasolt még a fogak védelme, mert esetleges közeli, direkt találatnál sérülhet, és a pótlása drága.

Külsőségek

A katonás kinézet a legtöbb airsoftosnál nem a valós katonai konfliktusokra, hadseregekre utal, sokkal inkább az akciófilmek katona hőseire. Az átlagos airsoftos nem a több órás őrséget, vagy a kemény fizikai felkészítést, szigorú parancskövetést, pláne nem az erőszakot akarja a játékban viszontlátni, amik a valós katonaságnak a fő ismertetői, hanem az akcióhős bátor lövöldözését játszaná el, aki hősiesen legyőzi a többi színészt. Természetesen vannak, akik az átlagosnál komolyabban veszik, például aki edzeni kezd, vagy a valós alakulatok kiképzési programjából les el részleteket, de ezek persze meg sem közelítik az igazi katonák minőségi és mennyiségi képzéseit. Ez is csak egy hobbi, amit lehet komolyan is csinálni.

Csapatjáték, becsület

Az airsoft meghatározó jellemzője, hogy becsület alapú csapatjáték.

Nem egyének, hanem csapatok küzdenek egymás ellen, szorosan összedolgozva. Emellett - mivel a találat megadása az eltalált fél dolga - a becsületesség nagyon fontos a játékban. Ha valaki még nem értette meg az airsoft lényegét, előfordul, hogy nem adja meg a találatokat, ezzel a többiek játékát is elronthatja. Az ilyen játékosok vagy rájönnek, hogy nem attól lesz jó airsoftos, hogy sosem kell kiállnia, hanem ha szívesen játszanak vele és ellene a többiek, különben hamarosan airsoftozhat egyedül.

Ennek a két tényezőnek tudható be, hogy az airsoft játékokon jellemzően baráti, bajtársias hangulat uralkodik, még az ellenfelek sem egymás ellenségei, hanem együtt játszó játékosok. Persze a pillanat hevében hangzanak el erős kifejezések, mint bármelyik sportmérkőzésen, de a pillanat elmúltával gyorsan visszatér a normál kerékvágásba a hangulat.

Ezek igazi fegyverek?

Az airsoft fegyver légfegyvernek minősül. Küllemében nagyon hasonlít a hadi fegyverekre, de anyagában (gyakran műanyag), és működésében nagyon távol áll azoktól. Apró műanyag golyókat lő 30-50 méterre, amik a találat helyén bőrpírt okozhatnak, de általában csak a felszerelésen koppannak. A fegyver Magyarországon nem engedélyköteles, és felnőtt felügyeletével fiatalok is használhatják. Ereje töredéke egy hagyományos légfegyvernek, pláne egy paintball fegyvernek, ennek ellenére az airsoftosok az előbbi két csoportnál komolyabban veszik a biztonsági szabályokat.

Az airsoftosok szélsőségesek?

Sokszor azonosítják az airsoftot valamely szélsőséges nézettel, mert ők is használják a parádézásaikra. Az airsoftosok ezeket a szélsőségeseket épp ezért még inkább mélyen elítélik. Egyrészt nincs több szélsőséges köztük, mint mondjuk egy kosárcsapatban, másrészt ezek a nézetek nem kerülnek szóba a játékokon, ez mindenkinek a magánügye.

Néha felmerül, hogy az airsoft az erőszakot, az öldöklést népszerűsítené. Fentebb leírtuk, hogy a játék célja a közös szórakozás, és valójában csak technikai szinten különbözik gyerekkorunktól, amikor dugós puskákkal játszottuk a lövöldözősdit, és nem is vérmesebb annál. Az erőszak csak jelzés értékűen jelenik meg benne – ellentétben például a mai számítógépes játékokkal, és még csak nem is a versengés, a másik legyőzése a fő célja.

Több milliós felszerelés?

Az airsoft technikai sport. Ez azt jelenti, hogy szükséges néhány technikai eszköz – minimálisan a fegyver és a szemvédelem – a játékhoz. Némi körültekintéssel ez a minimum már 25000Ft-ból beszerezhető. Mint minden technikai sportban, a felső határ a csillagos ég, viszont az elfogadott szabályok miatt a drága felszerelés tulajdonosa nincs behozhatatlan előnyben az olcsó felszereltségű játékossal szemben. A fegyverek képességei nagyjából azonosak, azon felül pedig már a játékos képességei a döntőek.

Csokáv