A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 6., 10:40-kor történt szerkesztése után volt.

{s:Vote} Alig egy órája hallottam az AirsoftUjonc.hu-ról, és azonnal megfogott a dolog. Szeretnék megosztani néhány olyan apróságot a kezdőkkel, amiket fontosnak tartok (Persze ezek személyes vélemények és tapasztalatok, amiket nem muszáj követni). Az airsofttal nagyjából 2006-ban találkoztam először, 2007-re már fanatikus lettem, sajnos a sporttal járó anyagi kiadásokat sokáig nem tudtam megfizetni (néha most is nehéz). Aktívan 2008 októbere óta játszom két külön baráti társaságból kialakult csapattal. Két napja vettem meg életem első igazi AEG-jét, így nem igazán süthető rám az öreg motoros jelző.

Ettől függetlenül sokfajta puskát kipróbáltam már, márkátlan rúgós pisztolytól kezdve, a Double Eagle belépő szintű AEG-jein át, egészen a TM USP-ig. Ezt azért árulom el, mert ugyan sok fegyver megfordult már nálam, azért a legtöbbet továbbadtam vagy sikeresen tönkre tettem. A csapat alakulásakor beruháztam egy springes WELL MR-733-as kódjelű Colt Commandóba. A maga nemében egész jó fegyver volt, ugyanakkor adódtak vele szerelési gondok, végül eladtam. Helyette egy Yika AK47-est vettem. Ezek a 3-4 ezer forintos fegyverek friss belépőknek nagyon ideálisak. Mivel springesek, egyszerű belső mechanikával vannak szerelve, amit a kezdő felhasználó is tud szerelni (persze csak ésszel ;) ), és megszolgálják az árukat! Sajnos úgy tapasztaltam, hogy sokan lenézik az ilyen puskákat és a velük játszó embereket. Az tény és való, hogy olcsó fegyverkék, amik eltörhetnek, de drágán is lehet szemetet venni. Ami fontos, nem a fegyver teszi a játékost sikeressé, csak javít az esélyein.

Persze sokat olvastam a különböző AEG-ekről és minél előbb szerettem volna én is egy ilyen szörnyet magaménak tudni. Azonban a kis költségvetés elég hátráltató ebben a sportban, de azzal nem értek egyet, hogy nem lehet kevés pénzzel művelni. Ésszel kell ezt is csinálni. Például olyan stratégiám volt/van, hogy lépcsőzetesen építem fel, mit is kívánok elérni (először springes, megbízható fegyver kell, utána veszek csak bonyolultabb AEG-et). Yika AK után vettem egy M180C shotgunt, ami szintén springes fegyver, megbízható és nem kell hozzá más csak BB. Aztán két napja sikerült vennem egy AEG-et is.

A tanácsom: vegyetek nyugodtan olcsó puskákat, mert azzal is meg lehet tanulni a sportág alapjait. Nekem bőven elég volt a Colt és később a Yika AK, az erdőben is és most épületharcban is. Egyik csapattársam még mindig ilyen AK-val játszik, és eredményesen csinálja! Annak ellenére, hogy kisebb a lőtáv, és minden lövés után fel kell húznia a fegyvert, annyira nem szokott alulmaradni. (Ajánlok bármilyen olcsó kis puskát, azonban, ha olcsó és tartós springes fegyvert szeretnétek, akkor DE 47, vagy M180 típusú shotgunokban érdemes gondolkodni.) A rúgós kínai pisztolyokat lehetőleg kerüljétek el, mert nem olyan tartósak, mint a puskák.

A 3-4 ezer értékű puskáknál baj esetén nem buktok tízezreket, szerelhetőek, viszont a tuningolásukat sajnos el is felejthetjük. Amit fontosnak tartok, amíg jól működik, ne nyúljatok hozzá! A shotgunom csattogó hanggal üzemel, mert nem sok kenés van benne, de nem is kívánom addig nagyon szétszedni, amíg működik.

A ruházaton simán spórolhattok, ha használt katonai árut vesztek, nekem is ilyenem van és meg vagyok elégedve vele. Ezt azért mondom, mert amin nem szabad spórolni, az a védelem! Nekem eddig egy 500 forintos zárt munkavédelmi szemüvegem van (EN166, vastag B kategóriás lencsével), de szeretnék egy komolyabbat is venni. Maszkot akár barkácsolással is lehet gyártani, nekem acéllemezből van kialakítva a szemüveghez. A maszkot akkor készítettem, amikor egy CQB játék során fülön lőttek, és a BB majdnem bement a hallójáratomba. Azóta szemüveg, maszk és rohamsisakban játszom. Más védelem elvileg nem nagyon kell, mert elenyésző esetben találnak valakit ágyékon (Habár múlt héten megesett egyik haverral).

Amire még oda kell figyelni, hogy ne vegyetek felesleges dolgokat! Ezt tapasztaltam magamon is, amikor egy ALICE típusú málhát akartam összerakni. Megvettem hosszas utánjárás után a meglévő Y hevederhez az övet, erre pár héttel később cseréltem egy BW málhát, amit azóta aktívan használok, mert sokkal jobb. Így az ALICE most a szekrényben porosodik…

Remélem segíthettem egy kicsit az élményeimmel, tapasztalataimmal.

Üdv: Brother T