A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 12., 10:52-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

M4, M16 család

A modern hadviselés egyik legnevesebb tagja az M4-es, M16-os, amelyet biztosan mindenki ismer. Az egyik legtöbb variánssal rendelkező fegyverről van szó.

M-sorozat m4-sopmod-poster-2.jpg

Részletek

A fegyverben V2-es gearbox található, amely talán a legnagyobb hátránya. Nagyobb teljesítmény esetén a használat során jó eséllyel letörik a gearbox orra, mivel ez a V2-es boxok gyenge pontja. Alkatrész ellátottsággal viszont nem lesz gond, lévén talán a legnépszerűbb airsoft fegyver. A másik hátránya a hop-up egysége, amely jól működik, de a beállítása az átlagosnál több időbe telik, és kialakításánál fogva nem a legpontosabb, és játék közben elállítódhat. M4/M16 hop-upból létezik két részes kamra is, amely tömítés szerint nem a legjobb. Ezt a műanyag testű fegyverekbe rakják. A másik zavaró dolog a tár lehet, ugyanis a tárfészekben egy kicsikét lötyög. Ezt sokan egy kevés szigetelőszalaggal oldják meg. Nagy előnye, hogy könnyen felszerelhető optikai és egyéb eszközökkel. Továbbá felsorolhatatlanul sok tartozék szerezhető be hozzá, szinte minden részének létezik több verziója, és a rengeteg szereléksínre mindenféle taktikai kiegészítőt felrakva, szép "karácsonyfát" lehet összeállítani.

Újabban a kínai M-szériák túl erősek (400+ fps), ezét mindenképpen javasoljuk azok downgrade-jét (visszabutítását). Legnagyobb választékkal a Boyi bír, utána a JG. Említésre méltó még az AGM, de nem az M4/M16-ja hanem HK416-ja sikerült egész jóra. Jó választás lehet a G&G is.

A normális/márkás fegyverek minőségben nagyszerűen sikerültek szinte mind. Ezek némi törődéssel nagyon hálásak tudnak lenni. Itthon legtöbben Classic Army fegyvereit veszik meg, és talán a legjobb a G&P.

Tartozékok

Tárak

Lehet kapni short (short, Vietnam), hagyományos és speciális tárakat (Magpul PMag). Tárakra felszerelhetünk MagPull-t is. Léteznek műanyag és fémköpenyes tárak, a modern külsőhöz pedig a thermold (műanyag) tárak jönnek jól. Kompatibilitásra érdemes odafigyelni (későbbiekben igyekszünk ebben segíteni).

Átalakítók

Leggyakrabban fém testek, teljes előagy szettek a legkeretesebbek. RIS/RAS előagyak, trademark-kal ellátott fém testek a legjobb példák. Nagyon népszerűek a különböző tusok is (fix, crane, para, behajtható, sniper, stb.). Sokan lecserélik fegyverük gyári irányzékát is, ezekből ismételten nagy választék van (legnagyobb az összes aeg közül). Az előagyak és csövek gyakran kicsit lötyögnek, főleg a kínai márkáknál. Ezt nem egyszerű feladat megszüntetni, sok szigszalag, ragasztó viszont megoldhatja a problémát. A legjobbak ebből a szempontból a "free floating" előagyak, mivel azok elég stabilan rögzülnek a testhez.

Egyéb tartozékok

Gripek (akár lámpás), gripodok, lángrejtők, hangtompítók, red-dotok, különböző gránátvetők - és ami még eszedbe se jutott (lásd fenti kép).

Összefoglaló

M-széria tagjaira kicsivel jobban oda kell figyelni, mint néhány másik fegyverre (pl.: Ak-sorozat közel sem ilyen problémás), de igazán szerethetőek, és valóban olyan egyedi kialakítású fegyvert lehet összerakni, ami igazán a használójához illik.

Batmause