A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2020. szeptember 17., 08:24-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Magyar Airsoft Szabályok

Az első és legfontosabb dolog airsoft játék közben, a biztonság. Minden más szabály ez alá van besorolva. Ha valamelyik játékos, civil, vagy akár állat biztonsága veszélyben van, a játék akár meg is állhat.

A MASZ nem törvény, csak egy, a magyar airsoftosok közt általánosan elfogadott szabályzat. Biztosítja, hogy a játékosok egyenlő feltételek mellett, és egymás testi épségének kockáztatása nélkül tudjanak együtt játszani. A legtöbb szervező a MASZt betartja és betartatja a játékain. Léteznek olyan játékok, ahol a MASZt nem, vagy részben, vagy módosítva használják, de ezek ritkábbak.

MASZ

Éppen ez a fő célja a MASZ-nak, vagyis a Magyar Airsoft Szabályzatnak - megteremteni a biztonságos, törvényeknek is megfelelő, élvezhető játék kereteit. Minden airsoftos saját érdeke, hogy ezeket betartsa, betartassa, arról nem is beszélve, hogy a renitenseket hamar kiveti magából a közösség, és egyedül airsoftozni nem túl nagy élvezet.

A MASZ legújabb (2015-ös) verziója itt érhető el

Ezt minden kezdő játékos, a legelső játéka előtt olvassa el, tanulmányozza, értse meg, mivel e nélkül nem vehet részt a legtöbb szervezett játékon. Az alábbiakban röviden kiemelem a legfontosabb, leggyakrabban félreértett, elfelejtett részeit (de továbbra is igaz, hogy a teljes egész elolvasása kötelező).

  • Szemvédelem - Hétköznapi szemüveg nem jó. Csak a MASZban említett szabványnak megfelelő használható. Ha a szabvány száma nagyobb, az nem azt jelenti, hogy jobban is véd. Jelentheti azt, pl. hogy sötétített lencséjű. Az "F" szabvány, a szabvány szövege szerint a 45m/s kis energiájú tárgyak ellen véd, ez összezavarhatja a számolgatót, hiszen az alap fegyverek jóval gyorsabban lövik a BB-t. Ez a 45 m/s nagyobb, nehezebb részecskékre vonatkozik, az airsoftban használt BB-knek az F jelzésű szemüvegek is tökéletesen ellenállnak.
Ha valaki a játéktéren belül szemvédő nélkül van, nyugodtan üvöltsd le a fejét. :) Ha "civil", akkor ne, hanem azt kiabáld, hogy "civil a pályán", és a játék megáll, a civilt lekíséritek a pályáról.
  • Életkor - 16 év alatt a MASZ szerint nem játszhatsz, 18 alatt a törvény szerint nem birtokolhatsz airsoft fegyvert. 16 felett, 18 alatt írásos szülői hozzájárulással játszhatsz, amit a MASZ végén megtalálsz.
  • FPS határok - leginkább fps-ben számolunk (amit 0.20-as BB-vel mérünk), tehát: Épületharc sorozatlövéssel típusúban (CQB játék) 350fps alatt lehet rövid sorozat is, de afeletti fegyver nem használható egyáltalán!
Épületharc csak egyes lövéssel: az épületben és körülötte max 400fps-es fegyver lőhet, és csak egyes lövésben. Messzebbre kifelé, és messzebbről befelé lehet lőni erősebbel, vagy sorozatot.
A két játékmód közül a szervező választ, és nem keverhető.
  • Dobatás - Leggyakrabban nem értett szabály. Ha a másik is lát, nem dobatunk. Ha kétséges, hogy eltalálod-e, ha lőnél, nem dobatunk. Ha annyian vannak, hogy kétséges, hogy mindet leszedd, ha lőnél, nem dobatunk (tehát 2 fő felett ne is próbálkozz). Ha dobatsz, és az ellenfél bármit is csinál, kivéve megadja magát: lősz. (Nem fejre!) Ha le tud lőni, akkor igaza volt, mivel kétséges helyzetben dobattál. Ebből következik az is, hogy ha azt hallod: "dobd el!", akkor nem forgolódsz, hanem szépen felteszed a kezed, különben lelőnek közelről, és az fáj. :)
Nem pontosan tartozik ide, de előfordul, és ésszel megoldandó helyzet, ha pl. egy sarkon befordulva a két ellenfél egymással szembe találja magát. Ilyenkor illik mindkettőnek "meghalni" lövés nélkül.
A dobatás nem azt jelenti, hogy lerakod a fegyvert. A fegyver a tiéd, és soha senki nem fogja elvenni tőled.

A MASZt tudd, és értsd! Ha kérdésed van, a játék előtt a játékszervezőt kérdezd, el fogja magyarázni!

MASZ 2015 teszt

Kattints ide!

Csokáv