A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 11., 18:44-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Shotgunokról röviden

Az airsoftban a sörétes puskák (shotgun) működés szempontjából két csoportra oszthatók: gázos, ill. springes. Játékra általában csak a spring működtetésűek használhatók, mivel a gázos shotgunokból a shellek minden töltőfogás után kivetődnek (gyakorlatilag mint az igazi fegyvereknél), és játék közben nincs idő keresgélni az egyébként igen drága shelleket. Néhány gázos kivétel azért akad, mint pl. az ACM Mossberg 500, ami nem shell rendszerű, hanem a cső alatti csőtárba van betárazva a BB, ez a típus játékon jól használható.

Spring shotgunok

Egylövetű shotgunok

Az egylövetű (általában olcsó, kínai) shotgunok működése nagyon egyszerű. Az előágyszánt a rugó ellenében hátrahúzzuk, majd az elsütőbillentyű elhúzásával a rugó a dugattyút előre mozgatja, és a BB-t kilövi. Ezek a típusok lehetnek fix vagy állítható hop up-osak. Ismerünk táras és shelles rendszerű fegyvereket, illetve létezik olyan megoldás is, ahol a lövedékeket egy töltőkapun keresztül, a fegyver testben elhelyezett BB tárolóba lehet tölteni.

Minőségben viszonylag nagy szórás van köztük, de általánosságban megjegyezhető, hogy komoly, nagy játékra kevésbé alkalmasak. Az egyes jobban sikerült kínai típusok (Cybergun Mossberg500, DE M47, Franchi SAS), ill. a minőségben és árban magasabb kategóriát képviselő, minőségi (GP, Maruzen, KTW, Maruzen CA870, CAW Benelli, stb) shotgunok -melyek masszívabb belső szerkezetük miatt bátrabban tuningolhatóak - már sikeresen alkalmazhatóak, viszont tűzerőben alulmaradnak az AEG-ekkel szemben. Merőben más játékstílust kíván a használatuk, viszont a sikerélmény is nagyobb!

Többlövetű shotgunok

Sokan nincsenek tisztában a többlövetű, Tokyo Marui rendszerű shotgunok működésével. Leegyszerűsítve: az előágyszán hátrahúzásával megfeszítjük a fegyverben található 1db rugót, ami viszont 3db dugattyút mozgat meg. Minden dugattyúhoz egy-egy fix hop-up-al ellátott cső tartozik. A tárak tulajdonképpen lowcap tárak, csak a külsejük sörétes lőszerre (shell-re) hasonlít, bennük 30db BB foglal helyet, mely értelemszerűen 10 lövés leadására elég. A fegyverben egy időben csak 1db shell van betárazva, amit a töltőfogás után nem vet ki magából a fegyver, azt nekünk kell kiürülése után manuálisan eltávolítanunk.

Nemrég a DE kínai gyártó is kihozta a TM Benelli típusú shotgunok klónjait, ami az eredeti árának töredékéért szerezhető be, és minőségben megközelíti a japán fegyverét. Mindkét gyártó fegyvereire igaz, hogy a tuningolást nem bírják, így meg kell elégednünk a gyári (kb. 265-280fps) teljesítményükkel.

Ugyan a jelenleg megvásárolható ilyen típusú shotgunok (SPAS, Benelli) éles változata rendelkezik automata tüzelési móddal, ezek a fegyverek csak kézi működtetéssel használhatóak, viszont az automata tüzelési mód helyett alkalmasak ún. „rapid fire” leadására. Ez gyakorlatban a következőképp történik: Az elsütőbillentyűt a fegyver még fesztelenített állapotban meghúzzuk, és behúzva tartjuk, miközben az előágyszánt előre-hátra mozgatjuk, minden egyes ciklus alatt egy lövés adódik le. (Tehát az elsütőbillentyűt csak egyszer húzzuk meg, és csak az előágyszán mozgatásával váltjuk ki a lövést.) Így igen gyors, de pontatlan tüzelésre van lehetőség. Példa: TM SPAS, TM Benelli, DE M56 (Benelli)

Gázos shotgunok

Shelles rendszerű shotugnok

A legrealisztikusabb működésű replikák, működésük tulajdonképpen megegyezik az éles lőfegyverekével. A shellbe típustól függően betöltünk 1 vagy több BB-t, illetve hajtógázt, majd a fegyverbe betárazunk fegyvertípustól függően kb. 5-8 shellt. Az előágyszán hátrahúzásával betöltődik a shell, majd az elsütőbillentyű elhúzásával, a hajtógáz segítségével a shellből az összes BB távozik(kb. mint a gázos gránátvetőknél). Az előágyszán újbóli hátrahúzásával az elhasznált shell a fegyverből kilökődik, és egy új shell kerül a "töltényűrbe". Ezt addig ismételhetjük, amíg shell van a fegyverben.

Játékra nem a legjobb, mivel a shelleket össze illik szedni - tekintve, hogy elég drágák. A gázos rendszer miatt átcsúszhatunk erősség szempontjából akár sniper kategóriába is, amely újabb, nehezen elviselhető kompromisszumra kényszeríti a játékost. Példa: Tanaka, Marushin fegyverek

Csőtár rendszerű shotgunok

Ezeknél a típusoknál a cső alatt található csőtárba kell betölteni a BB-t, a gázt pedig a fegyverben található tartályba. Ezek a típusok kb. 5BB-t lőnek ki egy lövéssel, de mivel csak egy cső van a fegyverben, ezért a szórásképük igen nagy. Játékon nagyjából a spring háromlövetű shotgunokkal van egy "súlycsoportban". Példa: ACM Mossberg 500


Összességében elmondható, hogy az airsoft shotgunok egy egyedi vonalat képeznek, alkalmazásuk bizonyos kompromisszumok mellet igen élvezetes játékot garantálhat. A kimondottan springes fegyverekre szervezett játékokon nagy hatékonysággal alkalmazhatóak, és értő kezekben akár az AEG-ek ellen is megállják a helyüket. Az airsofttal kezőként ismerkedők is profitálhatnak a kizárólag shotgunokkal való játékból, hiszen a taktikus mozgást, a BB takarékos játékmódot ezen eszközökkel lehet a legjobban elsajátítani.

Sebbi és Hitman