A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 11., 14:49-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Taktikai szíjak

Kezdetben nem tűnik túl hasznosnak egy taktikai szíj a fegyveren, hiszen otthon, próbálgatáskor csak akadályoz inkább, semmint hasznos lenne. Aztán kimegy az ember egy hosszabb játékra, és egyszerűen nem tudja hová rakni a fegyvert, folyton fogni kell, ami bár csak pár kiló, órákon keresztül cipelve bizony leszakad az ember karja. Arról nem is beszélve, hogy milyen hasznos, ha szükség van az embernek a kezére a bokrok közt bujkáláskor, vagy akár csak inni a kulacsból.

Egy jól megválasztott fegyverszíj áldás, és egyáltalán nem zavar célzáskor sem.

Quinn E.D.A.T. küldött egy kiegészítést az egyes fegyverszíjakról, ezeket ilyen keretben beillesztettem a leírásokhoz.

A szíjak fajtái

A taktikai szíjakat aszerint csoportosítjuk, hogy hány "aktív" pontjuk van. Ennek megfelelően van egy, két, és hárompontos szíj.

Egypontos szíj

Az egypontos szíj a nyakban egy hurok (vagy mellényen) és a tus felőli végén kapcsolódik a fegyverhez. Általában egy csipesz szerű elem fogja a fegyvert, a szíjakasztón. Az elengedett fegyver a mellkas előtt, vagy az oldalunkon lóg. Bármelyik vállhoz könnyen fel lehet emelni. Jellemzően rövidebb fegyverekhez használják, és inkább a rövidtávú játékokhoz érdemes választani, mivel elengedve csak leng előttünk, és pl. lehajoláshoz már fel kell emelni a fegyvert, illetve térdeléskor biztosan a földbe fúródik a fegyver csöve.

Szijak 1point.jpg

Egypontosból a jelenlegi amerikai hadseregnél rendszeresített szíj viszont jól használható (úgynevezett bungee sling). Vastag szövet pántja, és gumis vége van - amely nagyon rugalmassá teszi az egész szíjat. Ez a szíj a comb mellé engedi le fegyvert, nem akadályoz a mozgásban - kivéve kúszásnál, térdelésnél. Hátránya, hogy hajlamos elszorítani az ember nyakát súlyosabb fegyverrel, pár óra viselet után. M4, M16 és hasonló felépítésű fegyverekhez ajánlott. A másik hátránya, hogy épületharc esetén a fegyver bármibe beleütközhet. Generation Kill-ben jól lehet látni, hogy milyen használható. :)

Szijak bungee.jpg

Quinn E.D.A.T.: Végeik vagy a gépkarabély ugyanazon kötési pontjába, vagy az egyik vége a ruházathoz (általában a mellényen, vagy a derékszíjon hátul) a másik vége a fegyveren kialakított csatlakozási ponthoz kapcsolódik. Ez lehet a válltámasz végén található gyári akasztási pont, vagy a válltámasz szűkítésében (a tok és a válltámasz találkozásában) kialakított akasztási pont. Az első módszer a fegyvernek a testhez képest nagyobb mozgási szabadságot, a második magasabb viselési módot, és közelebbi „kontaktot” eredményez, illetve ebben az esetben nem folyt a szíj segítő kézzel leadott lövés esetén.

Az egypontos szíjat (a bevett módszerrel ellentétben) a segítő oldalon átvetve viseljük, így a fegyver a test előtt lóg, nem akadályozva a másodlagos fegyver elővételét (amennyiben azt a lövő oldalon hordjuk, ettől eltérő esetben a szíj viselése is változik).

A szíj legyen olyan hosszan kiengedve, hogy mindkét vállunkat kényelmesen elérje.

Kétpontos szíj

A kétpontos szíj általában egy egyszerű szíj, amit a fegyver két végére lévő szíjakasztóba lehet csatlakoztatni egy-egy csattal. Előnye, hogy át lehet venni hátra a fegyvert, el lehet engedni, így ilyenkor viszonylag közel marad a testhez. Lehet járőrtartásban hordani, vagyis a szíj viseli a fegyver súlyát, miközben akár csak az egyik kéz fogja, mégis a cső a veszély felé mutat. Hátránya, hogy oldalváltáskor ki kell bújni belőle. Sokan szeretik, mert egyszerű, nincs túl sok pánt, könnyű használni. Létezik a kétpontosnak egy fejlettebb verziója, amikor egy pánt meghúzásával-kiengedésével a szíj hosszát lehet szabályozni. Ez még hasznosabb, egészen testre lehet simítani az elengedett fegyvert, illetve a tüzelési pozíciókban a megfeszített szíj stabilabb tartást ad. A kétpontos szíj jellemzően a hosszú fegyverekhez a legjobb választás. Ebből is létezik rugalmas (bungee) kialakítású. A kétpontos szíjjal meg lehet csinálni azt a "trükköt", hogy a fegyver elejénél lévő csatot kiakasztva, a másik csatra pedig beakasztva, tulajdonképp egy egypontos szíjjá lehet alakítani.

Szijak 2point.jpg

Quinn E.D.A.T.: A legáltalánosabb, és a leggyakrabban használt fegyverszíj. A szíj egyik vége a fegyvercső/célgömb környékén kialakított fülbe, a másik vége a válltámasz végén, vagy a válltámasz, és a tok találkozásánál kialakított fülbe/akasztási pontba kapcsolódik. A modernebbek gyorsállítási lehetőséggel felszereltek, így hirtelen válthatunk a szoros, és a lazább viselés között. Ez a fajta fegyverviselési mód adja a legkényelmesebb viselést, és így egyben a legmerevebbet is, mivel a csövet a testünkhöz rögzítjük. Egyszerű használati mód, ha a vállra vetve hordott fegyvert egy mozdulattal tűzkész helyzetbe hozzuk úgy, hogy a fegyverszíj lejön a vállunkról: villámgyors és egyszerű, viszont nagy hátránya, hogy szinte kizárja a másodlagos fegyver gyors elővételét (mivel a fegyver nem kapcsolódik a testünkhöz, így nem tudjuk egyszerűen leengedni). Hátránya továbbá, hogy a túl laza fegyverszíj zavarhatja a gyors tárcserét (belóg). Fegyver hordásánál (háton, vállon ez a legkényelmesebb), illetve gyors mozgásnál praktikus, mivel nem leng szabadon a fegyver csöve.

Hárompontos szíj

Egyesíti az egypontos és a kétpontos szíjak előnyét. A fegyver két végén csatlakozik. A harmadik aktív pont pedig vagy a cső felőli végén rögzül a szíjon egy csattal, vagy felcsúsztatható a tus felőli részhez. Az előbbi állapotban kétpontosként, a másodikban egypontosként működik a szíj. Ezen kívül a csatot kiengedve, kibújás nélkül lehet vele oldalt váltani. Elöl és hátra vetve is közel lehet húzni a testhez, akár mint egy hátizsákot, a két vállra is fel lehet venni hátra. Előnye, hogy nagyon sokféleképp hordható, a könnyű oldalváltás, hátránya, hogy sokaknak már kicsit túl sok a szíjból, feleslegesen bonyolult a rendszere. Közepes méretű fegyverekhez ideális.

Szijak 3point.jpg

Quinn E.D.A.T.: Az első kettő kombinációja azok előnyeivel, és hátrányaival. A kétpontoshoz hasonlóan van integrálva, de egy, a szíj két kapcsolódási pontját összekötő hevederen a mellső kapcsot oldva és hátracsúsztatva kétpontosból gyorsan egypontossá szerelhető. Sokféle fajtája van, előnye a sokféle állítási lehetőség, hátránya a viszonylagos bonyolultság, ill. hogy az összekötő heveder a fegyver bal oldalán zavarhatja az újratöltést. Nem szerelhető át a baloldalra (a hüvelykivetés miatt) ezért a segítő oldalas használat bonyolult és zavaró lehet.

Fegyverviselés, hárompontos szíj segítségével:

slingusage.jpg

Pisztoly szíj

Ez egy speciális szíj, amely elsősorban a pisztoly elvesztését akadályozza meg. Pistol lanyard néven találhatjátok meg. Ez az eszközt a pisztoly felfogási pontjára és az övre kell felhelyezni. Mivel rugalmas anyagból van, nem fog zavarni használat közben sem.

Szijak lanyard.jpg

Házi készítés, vagy bolt

Olcsón el lehet készíteni őket akár házilag is, de minőségben a boltban vásároltak jobbak. 1900 Ft-tól felfelé lehet kapni őket - attól függ milyet és hol veszed. Házi készítésnél figyelj arra, hogy ami szétcsúszhat, az szét is fog, és egy betonra, csővel előre zuhanó fegyver ritkán örömteli dolog. Varrj le mindent, amit lehet! Fontos figyelni arra, hogy a csatok, amikkel a fegyverhez kapcsolódik, vagy műanyagok legyenek (de erősek), vagy ha fémek, akkor legyenek valamilyen anyaggal bevonva, mivel összekarcolják a fegyvert. Csatból mindig legyen tartalék, ha mégis törik.

Konklúzió

Látható, hogy mindhárom szíjtípusnak megvan az előnye, hátránya. Mindenki próbálja ki őket, ha teheti (kérjen kölcsön), és aszerint döntsön. Bármelyiket is választod, mindenképp jobban jársz, mint szíj nélkül.

Csokáv és Batmause