A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2015. február 18., 14:52-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az AS fegyver karbantartása

Hogy a lehető legtovább jól működjön a fegyver, törődni kell vele megvételkor és a játékok közt is. Nem megterhelő a dolog, de érdemes figyelni rá.

Beszerzés után

Hacsak nem a legdrágább kategóriából választunk magunknak fegyvert, vagy egy rendbe rakottat veszünk, a legtöbbet át kell nézetni, és alapvető karbantartást el kell végezni rajta, ha hosszútávon jól működő fegyvert akarunk. Ez elsősorban a kínai gyártmányokra vonatkozik - lévén ott az összeszerelés minőségén szeretnek spórolni. Kezdőként nem ért az ember a szereléshez, ezért érdemes "szakira" bízni. Ha magyar boltban vásárolsz, ők tudnak ajánlani, vagy maguk megcsinálják, ha nem, akkor pl. a softair.hu-n találhatsz olyat, aki ezzel foglalkozik.

Mit is érdemes elvégeztetni és miért?

 • Gyengítés: manapság az "alap" kínai fegyverek sokszor olyan erős rugóval vannak szerelve, hogy bőven 400fps, vagy akár 430 felett lőnek. Sajnos ez csak a parasztvakítás része, mivel a többi alkatrészt nem készítik fel a nagy terhelésre, ezért rövid időn belül széttörik a fegyver belseje. Mindenképp érdemes 100-as 110-es rugóra cseréltetni az ilyen erős rugókat (ezzel 350-400 fps közé kerül a kezdősebesség), ami bőven elég (néha sok is).
 • Hézagolás: a gearboxban található fogaskerekek tengelyén hézagoló alátétek vannak, amik befolyásolják, hogy mennyire tud a fogaskerék tengelyirányban elmozdulni, és milyen felületek érintkeznek a többi fogaskerékkel. Fontos, hogy ez helyesen be legyen hangolva, hogy ne kopjanak el, és ne szoruljanak.
 • Kenés: a gearboxban a mozgó alkatrészeket megfelelő minőségű és mennyiségű kenőanyaggal kell ellátni. Kínaiakban gyakran telenyomják, így az lövéskor megy mindenfelé - a hopupra is, vagy elfelejtik kenni. CA-nál pedig notóriusan rossz minőségű kenőanyagot használnak.
 • Tömítés: a fegyver levegős részeinek letömítésével gondoskodni lehet róla, hogy a lehető legtöbbet felhasználjon a rugó erejéből. Elsősorban a dugattyún lévő O gyűrű megfelelő tömítése fontos, illetve a hopup és a hopup gumi közt szökhet levegő. (Meg persze még pár helyen.) Az előbbit O gyűrű cserével, a többit teflonszalag bőséges alkalmazásával lehet orvosolni.
 • Hopup gumi csere: kínaiakra jellemző a rossz minőségű hopup gumi használata. Egy normális gumival sokat javul a pontosság.
 • Motormagasság beállítása: ez általában jó szokott lenni. A markolat alján, középen lehet általában a motor magasságát egy imbusz csavarral állítani. Ha alacsony, "visít", és nem lő, ha magas, akkor erőlködik, extrém esetben tör-zúz a motor. Minimális tapasztalattal beállítható.
 • GBB, NBB: gázos fegyverek esetén a fegyver mindenképpen zsírozzátok be. Fontos, hogy petróleum tartalmú anyagokat kerüljétek el! (Pl. WD-40) A szán és a tok érintkező felületei zsírral (ne ragadjon), a többit pl. teflonos spray segítségével fújjatok be - cső, o-gyűrűk, szelepek. A tár tetején lévő kiömlőbe érdemes szilikonspray segítségével olajat juttatni, majd a tár gerincén lévő szelepet nyomkodjátok meg - a felesleg használat során eltávozik, de azért ne áztassatok. A tár adogolópályát teflonos spray segítségével csináljátok meg.

Látható tehát, hogy ez a rendberakás nem igényel komoly anyagi ráfordítást, mégis fontos, hogy a fegyver könnyedén, erőlködés nélkül, a lehető legkisebb kopással, optimálisan működjön.

Játék után

 • Egyes lövésekkel fesztelenítsd a rugót, miután kivetted a tárat. Ezzel a csőben maradt BB-ket is kilövöd. Gázos pisztolyok esetén a tárat vegyétek ki, eresszétek el a benne maradt gázt, de ne teljesen, mivel úgy az o gyűrűk kiszáradhatnak. A szánt 2-3x húzzátok hátra, engedjétek el - ezzel a csövet ürítettétek.
 • Az akksit mindig vedd ki a fegyverből játékon kívül!
 • A fegyver külseje koszos lehet, ha sokat kúszunk-mászunk vele. Természetesen a "földtúrást" érdemes elkerülni, de ha mégis előfordul, különös figyelmet fordíts arra, hogy a csőbe ne kerüljön kosz. Ami föld, sár kívülről rátapadt, egyszerű nedves ronggyal le kell törölni.
 • A belső cső tisztítása a legfontosabb karbantartás. Minden fegyverhez jár hozzá való tisztítópálca. Ennek egyik végén egy rés van. Például papír kéztörlőből vágj le egy, kb. 15x1 centis csíkot, fűzd át a tisztítópálcán és tekerd rá. Mártsd alkoholba, és told be a csőbe finoman, amíg meg nem akad (a hopupban) majd forgatva húzd ki. Vágj új papírt, és ismételd a műveletet, amíg kihúzáskor is tiszta a papír. Ezzel kijön a kosz (ami a lövés pontosságát is befolyásolja).
 • A tárak se maradjanak feltekerve (high cap), megtöltve (mid-low cap), hogy a rugó ne legyen megfeszítve.
 • Az akksit típusának megfelelően tárold (ez általában azt jelenti, hogy nem lemerülve)!
 • A fegyvert megfelelő tárolóban tartsd, így nem karcolódik, ütődik szállításkor. A saját doboza is remek erre a célra, de használhatsz fegyvertokot, táskát is.
 • Gázos fegyverek esetén nem árt teljes újra zsírozás. Tisztítás során érdemes fültisztítót, illetve nem szöszölő rongyot használni. A tár adagolópályáját is tisztítsátok - főleg a homok tud problémát okozni.

Időnként érdemes megcsinálni

 • A legtöbb fegyvernek a tűzváltókarját egy pici csavar rögzíti. Ha ez lelazul, a tűzváltó elveszik. Néha ellenőrizd! Érdemes valamilyen menetrögzítőt használni - akár körömlakk is megteszi.
 • NiMh akksit néha süsd ki (NiCd-t minden töltés előtt)!
 • Időnként - 1-2 évente, használattól függően - vidd el szerelőhöz egy átnézésre. Az esetlegesen kopó alkatrészeket, és hopup gumit cserél, és megint szépen muzsikál a fegyver.

SOHA NE TEDD!

 • Ne használj a fegyveren agresszív kemikáliákat! Ne tisztítsd hígítóval, benzinnel is csak indokot esetben. Rendes tisztításhoz maximum ablaktisztítót, alkoholt használj!
 • Soha ne használj WD-40-et rá. Bizonyos műanyagokat felold, megmar, beleértve a hopup gumit, és belső műanyagokat.
 • Ha szerelni akarod, soha ne erőltesd! Minden fegyver úgy van kialakítva, hogy komolyabb feszegetések nélkül szét lehessen szedni. Ha erőltetni kell, valószínű van ott még egy csavar, ami fogja. Keress a szétszerelésről videót a neten!
 • Gázos fegyvereket ne szárazon használd, illetve extrém lehűlés esetén ne erőltesd tovább a játékot - mert a tömítések hamar elszállhatnak, illetve a műanyag alkatrészek törhetnek.

Csokáv