A AirsoftÚjonc wikiből

Csoportos ismeretek

Az első részben az egyéni gyakorlásról volt szó. Az ott leírtakat ismerve, nekivághatsz a csoportos gyakorlásnak is.

Tűzpárok

Közhely, de nagyon igaz, hogy két "katona" nem kétszer olyan jó, mint egy, hanem legalább négyszer. Lehet fixen, vagy körről-körre párt választani a gyakorláshoz. Szerintem érdemes pár körön keresztül gyakorolni valakivel, majd ha már megy, akkor cserélgetni. Nagyon fontos, hogy a két fél mindig tudja mi van a másikkal, amihez folyamatos kommunikáció szükséges.

Mindig szólj a párodnak, ha

 • tárat cserélsz,
 • mozogni készülsz,
 • keresztezned kell a tűzvonalát,
 • bármi történik, amit nem érzékel, de tudnia kell.

Pontosabban nem is csak egyszerűen szólsz neki, hanem tulajdonképp engedélyt kérsz, tehát várd meg, míg leokézza! Hiába mondod, hogy keresztülmész előtte, ha épp nem hallotta valamiért. Ha a te párod szól, hogy valamire készül, akkor csak úgy okézd le, ha valóban tudod fedezni közben. A párban mindig legyen tiszta, hogy ki az, aki irányítja a párt. Ő találja ki, hogy mit csinálnak. Persze lehet cserélni, illetve általában, aki elöl megy, az a főnök, mert ő látja jobban a szituációt. Na de, mit is kell gyakorolni?

Mozgás

Talán a létező legfontosabb dolog, hogy a pár tudjon együtt mozogni. Ugyanakkor nagyon egyszerű is a teendő: az egyik mozog, a másik lő. Nyilvánvalóan a harc közbeni mozgásról van szó, tűz alatt. Kiindulásként egy fedezék mögül indulnak. Egyikük "Megyek" felkiáltással jelzi a szándékát. A másik, ha minden rendben van a fegyverével (van a tárban BB, stb.), "Menj!"-el jelzi, hogy rendben. (Vagy "Oké", "Mehetsz", stb.). Az első játékos amilyen gyorsan csak tud, elrohan a következő fedezékig, míg a másik folyamatosan lövi az ellenséget, főként lefogótűzzel (egyes lövéssel), vagyis a lényeg, hogy a BB folyamatosan kopogjon, és az ellenfél lehúzódjon. Mikor a mozgó fél fedezékbe ér, elkezd lőni. Ekkor szerepet cserélnek, és a hátul maradott kér engedélyt a "Megyek" kiáltással, és fedezet alatt átmegy a párjához a fedezékbe. Így a mozgásuk mindig fedezve van.

 • Ha az ellenfél fedezékét támadjátok így, jó, ha nem egyenesen feléjük mozogtok, hanem kicsit oldalirányba. Ilyenkor az ellenfél, ha ki is dugja a fejét, mozgó célra kell lőjön.
 • A mozgás megkezdése előtt már nézd ki a következő fedezéket, ami ha lehet, csak pár méterre legyen.
 • A fedezék mögött meg lehet pihenni :) , megbeszélni mi a következő mozdulat, tárat cserélni, de ekkor is, az egyik fő mindig legyen tűzkész állapotban!

Fedezet

Hasonlóan a mozgáshoz, ha az egyik nem tud lőni, a másiknak kell fedezni. Leggyakoribb eset a tárcsere. Ilyenkor aki kifogyott, jelzi a másiknak, hogy fedezze (fedezz, kifogytam, tárcsere, stb.). A másik folyamatosan lő, amíg az első nem jelzi, hogy "Kész".

Nem harci szituációkban (tehát amikor épp nem lövünk), a páros maradjon “nagyjából” együtt, hogy ha harcra kerül a sor, akkor tudják a fentieket alkalmazni.

Raj szintű gyakorlás

A raj az airsoftban kb. 4-8 főből áll. A fentiek alapján kitalálható, hogy jó, ha párokra van osztva, tehát igazából 2-4 párból tevődik össze. Érdemes eleve elosztani a rajban a feladatokat a párok közt - vérmérséklet szerint.

Előre rutinosabbat érdemes rakni, aki már tudja mire számíthat, ugyanakkor valószínű ő kap találatot legtöbbször. Járőrben ő választja az útvonalat is. Jó, ha olyan a védőszemüvege, ami nem korlátozza a látást.

Legyen kiosztva egy jobb és baloldal pár is. Pl. vonalba rendeződéskor, vagy épületnél ők fogják majd a két szélét alkotni a rajnak. A rajpk és felcser pedig védve, középen, hátul helyezkedik el - így könnyen kommunikál, gyorsan odaér a raj többi tagjához, ha kell.

Nem harci szituáció

Mozgás, járőrözés Séta tempóban érdemes haladni, hogy időben észre lehessen venni az ellenfelet. Összesen 2-3 formációt írnék le itt, az bőven elég szerintem egyelőre.

Oszlop

Ha nagy a növényzet, szűk a terep, akkor oszlop (libasor :) ). Szépen egymás mögött, 3-5 méter távolságra haladnak az emberek. Az első előre figyel, a mögötte jövők oldalra, felváltva. A vége meg időnként hátra. Jó szemű menjen elöl, és ha ellenség van, akkor lelapul és szól a többieknek.

Kettős oszlop

Szélesebb helyen kettes oszlop. Hasonló az előzőhöz, csak kevesebb helyet foglal. Felváltva széthúzódik az oszlop 3-5 méterre egymástól két oszloppá. Előnye, hogy rövidebb, és könnyebb mozogni.

Sor

Ha ellenséget látunk, de ő még minket nem lát, vagy készülünk a kontaktra, akkor pedig a sor (vonal). A menet hátulja felsorakozik két oldalra, egymástól legalább 4-5 méterre. Így akár mindenki egyszerre tud tüzet nyitni, és széles az arcvonal.

A párok továbbra is egymás közelében maradnak.

Harci szituáció

Fedezet

Nagyon hasonló, mint a pároknál, csak ilyenkor a pár együtt marad, és a másik párt fedezi, amíg az mozog, majd a mozgó pár fedezi őket. Ezzel bármerre lehet haladni. Ha kifelé mozog a raj a tűzzónából, akkor elszakadásnak hívhatjuk.

Ha a pár nem tud másik párral együtt dolgozni, akkor egyénileg oldják meg, a fentebb leírtak szerint.

Kibontakozás, mozgás harc közben

Nevezzük most leválásnak (angolban: peel). Lehet hátrafelé, illetve oldalirányba.

Leválás hátra

Ha kettes oszlopban halad a raj, és kontakt van (lőtávon belül ellenfél, aki észre is vesz), akkor érdemes azonnal visszavonulni - leválással (mivel ismeretlen az ellenfél létszáma). Az első ember az oszlop közepén visszarohan, míg a többi folyamatosan lő amerre ellenfelet sejt. Kb. mikor az első hátra ér, és beáll az oszlopba a következő helyre, már megy is a mostani legelső hasonlóan vissza. Így folyamatos tűz mellett tud a raj visszamenni biztonságos távolságra, ahol már kitalálhatja mit tesz.

Oldalra mozgás

Ha már kialakult a tűzharc, akkor a raj már valószínűleg vonal alakzatban helyezkedik el. Mivel sosem érdemes szemtől-szembe harcolni (kivéve, ha a túlerő a mi oldalunkon van), ki kell mozogni a rajnak valamerre. Elszakadással hátramozoghat (egyszerre egy pár mozog, a másik fedezi), vagy leválhat oldalra. A rajpk megmondja merre induljon a raj. Ha pl. jobbra, akkor a bal szélső ember felpattan (a többi fedezi), és a raj mögött átrohan a jobb szélre, miközben rácsap közvetlen mellette lévő társa hátára, jelezve, hogy elhaladt mellette, mivel a többiek mögött fut, és nem látják. A végén beáll az alakzatba a jobb szélen. Amikor kb. megérkezik, az új bal szélső hasonlóképp átrohan jobbra. Így a raj folyamatos tűz mellett el tud mozogni úgy oldalra, hogy ha az ellenfél nem ügyes, akár oldalba is kaphatja.

Ha van elég ember, a rajpk ketté is választhatja a rajt. Az egyik fele marad, a másik oldalra leválik, így be lehet szorítani az ellenfelet.

Ezeket a mozgásokat is elég hamar be lehet gyakorolni “szárazon”, a kulcs, hogy élesben is tudja alkalmazni a raj.

Gyakorlás csoportosan

Néhány példa:

 1. 3-4 önkéntes ellenfél, fedezék mögé húzódik, és nem nagyon mozognak. Az aktuális párosnak meg el kell jutni A-ból B-be, természetesen tűz alatt (és visszalőve).
 2. Ha ez megy, akkor két pár egyszerre indulhat, és a feladatuk felszámolni az ellenfeleket úgy, hogy az egyik pár az egyik irányba, a másik meg hozzájuk képes oldalra mozogva, közrefogják a védőket. Itt a lényeg, hogy a két pár tudjon egymásról, tudjanak együtt dolgozni.
 3. Rajszinten "szárazon" begyakorolni a formációkat.
 4. Rajszintű elszakadás, és leválás gyakorlása.
 5. Ellenféllel a fentiek.

Végszó

Gyakorolni bármennyit lehet, és érdemes is. Az interneten rengeteg anyagot lehet találni, ami az itt leírtakat pontosabban, jobban ismerteti, illetve az ennél haladóbb technikákkal foglalkozik, tehát van lehetőség fejlődni bőven. De azért azt se felejtsd el, hogy az airsoft csak egy játék. Ha azonban a fentieket jól begyakorlod, jóval hatékonyabb lehetsz, és nem utolsósorban közben jól is szórakozol. Végül is ez a lényeg.

Csokáv