A AirsoftÚjonc wikiből

A fegyver használatba vétele

Amikor az ember először fog a kezébe airsoft fegyvert, nem ismeri milyen kezelőszervek vannak rajta, milyen beállításokat tehet meg, vagy egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy az első lövést leadja.

Én az első játékomon egy bérelt fegyverrel voltam kint, és a játék után tudtam meg, hogy a hopupot be lehet állítani, és így sokkal messzebbre ellőhettem volna. :) De addigra már elkötelezett airsoftos lettem.

Nézzük tehát, hogyan is használjuk a fegyvert!

Szállítás

Közterületen nem hordhatóak az airsoft replikák. A szállítás mindenképpen fedett, lehetőleg zárható tároló eszközben történjen, tártól, BB-től és aksitól elkülönítve. A tárban és a fegyverben semmiképpen ne legyen BB. Ha rendelkeztek MKH-kártyával akkor az legyen nálatok, hogy könnyebben tisztázd az esetleges félereértéseket. Ha ezeket betartjátok, akkor nem lesz semmilyen problémátok. Ez azért fontos, mert lehet, hogy egy felelőtlen airsoftos miatt egyik nap a hírekben láthatunk egy replikát, majd később korlátozzák - ne ajd isten - betilják ezeket a nagyszerű sporteszközöket. Autóban a csomagtartóban vigyétek, az utastérben, látható helyen szintén tilos szállítani.

AEG

Legtöbben "automata elektromos puskát", AEG-et vásárolnak - nagyon helyesen - kezdő fegyvernek. Ezzel lesz a legtöbb sikerélménye a játékosnak.

Ezek a fegyverek általában összeszerelve érkeznek egy polisztirollal kibélelt karton dobozban. A dobozban a szükséges tartozékok mellett egy kézikönyv is található, amely képekkel is bemutatja, hogy mit, hol találunk. Ezt mindenképp tanulmányozd át. Ha használtan vásároltad, akkor az interneten keresd meg a kézikönyvét.

 • Akksi - minden AEG akkumulátorral működik. Ezt a fegyver belsejében - a tusban, vagy az előagyban lehet elrejteni a neki kiképzett üregben. A kézikönyv képei segítenek, hogy hogyan lehet hozzáférni a csatlakozóhoz. A tus végén egy ajtó nyitható, vagy az egész tusvég levehető. Az előagyat egy csap szokta a helyén tartani, amit kivéve, leszedhető az előagy. Csatlakoztasd az akksit, tedd vissza az előagyat, vagy a tusvéget.
 • High-cap tár - Legtöbbször high-cap (nagy kapacitású - ejtsd: "hájkep") tárat adnak az alap fegyverekhez. Ezeken felül, az adagolónyílásnál egy kis ajtócska található. Ezt kinyitva, beleönthető a BB. Utána csukd be, és a tár alján lévő tekerővel tekerd addig, amíg fel nem érnek az adagolónyíláshoz a BB-k, majd tekerd még tovább, hogy alulról jól feszítse a rugó. Nem lehet túltekerni ezeket.
 • Egyéb tár - Ha nem feltekerős tárad van (mid-cap, low-cap, real-cap), akkor csak egy nyílás van rajta, az adagolónyílás. Ilyenkor a fegyverhez mellékelnek egy gyorstöltőt. A gyorstöltő segítségével tudjátok a tárat feltölteni. Előtte érdemes a tárakat bejáratni. Töltsétek meg BB-vel, majd a retesz elhúzásával ürítsétek vissza a BB tartó palackba, vagy zacskóba. Ne erőltessétek az ilyen tárakat, és a járatást nem feltétlen a végleges kapacitás eléréséig kell csinálni. Utána a használattól járatódik be végleges kapacitásig. Ez azért hasznos, mert így a tár rugója nem fog annyira elöregedni.
 • BB - egyes fegyverekhez mellékelnek BB-t egy kis zacskóban. Ezt bontatlanul dobd a kukába! Annyira rossz, hogy ha használod, még a fegyvered is elromolhat. Ehelyett vegyél minőségi BB-t! Egy másik cikkben kitérünk bővebben a BB-k fajtájára, a lényeg, hogy mindenképp megéri minőségit használni, sokkal pontosabb vele a fegyver. G&G, Marui, BBone, Xtreme 0,25-ös, erősebb fegyvernek 0,28-as jó választás. Tehát tölts meg egy tárat BB-vel!
 • Szemüveg - Ha adtak a fegyverhez szemüveget, továbbítsd a BB mellé a kukába! Esetleg poénból próbáld ki, hogy letámasztod, és közelről rálősz a fegyverrel (majd később, a belövés után) és gondolj bele mi lett volna, ha viseled. Vegyél egy normális szemüveget - nem kell drága legyen, én évek óta egy pár száz forintost használok, pedig sokfajtát kipróbáltam. A szemüveget most vedd fel, és le se vedd, amíg a fegyver lövésre kész! Ha többen vagytok, mindenki kapjon egy szemüveget! Nem elviccelni, a fegyver könnyedén kilövi az ember szemét, ami pótolhatatlan!
 • Lőtér - az ugye valószínű, hogy nincs. Kertben, körbekerített területen próbáld ki, és ne célozz vele emberre, állatra. Szobában szét fog gurulni a BB, és ha lehet a fegyver dobozát se lődd szét, szükséged lesz még rá.
 • Cél - rakj ki egy kartondobozt, kartonlapot, fém lemezt, ha lehet, akkor kb 30 méterre! A fehér lap nem az igazi célpontnak, mert nem látod a fehér BB-t repülés közben.
 • Keresd meg a hopup állítót a fegyveren. Ehhez típustól függően húzd hátra a felhúzókart, vagy kézzel nyisd le az ajtót! M4-es, M16-os másolatokon le kell nyitni a hüvelykivető ajtaját. AK esetén a felhúzókar takarja. G36-osoknál húzd hátra a felhúzókart! M14-nél a tárfészekbe nézz be alulról! MP5-nél az elülső markolat mellett keresd meg a kis pöcköt, stb! A kézikönyvben megtalálod a helyét, illetve egy másik cikkünkben is találsz segítséget itt . A lényeg, hogy állítsd úgy, hogy ne legyen hopup hatás! Ha van rajta nyíl, akkor azzal szembe tekerd, amíg lehet!

Akksi a fegyverben, kint/bent vagy a belövéshez használt helyen, szemüveg mindenkin, még egyszer körbenézel, hogy minden és mindenki biztonságban van tőled.

 • Tedd a tárat a fegyverbe!
 • Biztosítsd ki a fegyvert! Szintén a kézikönyvben keresd meg, hogy hogyan! Állítsd egyes lövésre, ha lehetséges!
 • Ne használd az irányzékot és lőj a célra, vagy "csak úgy" a semmibe (de látott, tiszta, biztos helyre), csak úgy, szemmel célozva, a röppályát nézve!

Ha lőtt a fegyver, akkor minden rendben. Ha nem, akkor ellenőrizd mit hagyhattál ki.

 • Ha semmi hangja nem volt, akkor valószínű az akksinál nincs rendben minden.
 • Ha nyöszörgött, de nem lőtt, esetleg pár lövés után nyöszörög, akkor lemerült az akksi. Töltsd fel! Olvass utána, hogy hogyan!
 • Ha "puffant", de nem jött ki semmi, akkor a tárat, BB-t ellenőrizd! Ha reccsen, "egészségtelen" hangja van, 3-4 próbálkozásra sem működik, akkor fontos, hogy hagyd abba, és ne erőltesd. Ha valami megszorult, beakadt benne, akkor ha tovább erőlteted, többezres, tízezres alkatrészek fognak eltörni, míg ha abbahagyod, akkor egy hozzáértő kiszedi, helyrerakja ami elakadt. Tehát ilyenkor mindenképp keress egy szakit, aki szétszedi és megcsinálja. Ha garanciális, illetve boltban vetted, akkor természetesen oda vidd vissza, egyéb esetben a helyi csapatnál, vagy pl. Facebook csoportokban, fórumokon is találsz hozzáértőt.

Ha minden oké, akkor folytassuk!

Hopup, irányzék beállítása

A BB pártíz méter után a földbe csapódik. Állíts kicsit a hopupon, és lőj újra. Addig állíts rajta, amíg egyszer csak látni fogod, hogy a BB tovább repül egyenesen, távolabb esik le. Itt kezd hozzáérni a hopup gumi a BB tetejéhez, megcsavarja azt (mint a focista az ívelt lövésnél a labdát, csak nem oldalirányba, hanem felfelé), ezzel ellensúlyozva a gravitáció hatását. Állítsd tovább egészen addig, amíg a BB nemhogy leesik, hanem elrepül az égbe (persze leesik egyszer :) ). Ezután egy kicsit vegyél vissza belőle, és megkapod a beállítást, ami a legnagyobb lőtávot, a leghosszabb egyenes röppályát adja.

Előfordul, hogy a BB oldalirányba is elmozog lövéskor, pedig nem döntönd a fegyvert oldalra.

 • Ha egyenesen repül, de oldalirányba, akkor állítsd hozzá az irányzékodat! A hátsó irányzék állítható oldalirányba szinte minden fegyveren.
 • Ha kanyarban repül oldalra, akkor 99%, hogy a szél fújja el. Egészen kis szél, is jelentősen befolyásolja a röppályát.
 • Ha nincs szél, de kanyarban repül, akkor hibásan van berakva a hopup gumi, görbe a cső, stb., de ez mindenképp hozzáértő által javítható hiba.
 • Ezután a célra lőve állítsd be az irányzékokat mind vízszintesen, mind függőlegesen! Használd a kézikönyvet a beállításhoz!
 • A hopup elállítódhat, de függ a hőmérséklettől, páratartalomtól, stb., ezért minden játék előtt be kell állítani. Erre mindig biztosítanak a szervezők helyet (nem szabad a parkolóban, stb. lövöldözni), és időt is.
 • Ha szobában lősz, ne feledd, hogy az irányzék pár centivel a cső felett helyezkedik el, így értelemszerűen annyival alá lő. Pár méter felett ez már nem számít.

Lövöldözz tovább, lőj sorozatot, tanuld meg használni az irányzékot, "érezd meg" a fegyvered!

 • Ha kifogyott a BB, lemerült az akksi, menni kell vacsorázni :) , vége a mókának egyelőre, de a felelősségnek nem.
 • Vedd ki a tárat a fegyverből! Amikor kiveszed, a legtöbb fegyvernél kihullik pár BB a tárfészekből (hop-up házból). Ez normális, így működnek ezek.
 • Állítsd egyes lövésre, és lőj 3-4-et a földbe! Szinte mindig marad ugyanis BB a csőben. Komoly sérüléseket lehet ezektől összeszedni, ha nem figyel az ember. Ezen kívül azért is fontos, hogy egyes lövéssel lőj, mert ilyenkor olyan helyzetben áll meg a dugattyú, ami legkevésbé terheli a rugót, így az nem fog hamar elfáradni, az alkatrészek nem feszített állapotban fognak napokig állni.
 • Vedd ki az akksit, tedd a cső végére a narancs kupakot, ha van!
 • Vedd le a védőszemüveget!

Gratulálunk, irány egy játék!

Rugós fegyver

A különbség az AEG-ekhez képest, hogy ezeket minden lövés előtt fel kell húzni kézzel. Ennek megfelelően nincs akksi, nincs elektronika. Minden más a fentiekből ide is érvényes.

Gázos fegyver

Ezek a fegyverek különböző hajtógázokkal működnek. A tárban található a gáztartály, amelyet a tár hátán lévő szeleppel lehet kiengedni. A fegyver elsütésekor a kakas ezt a szelepet nyomja be és engedi ki a gázt. A gáz a töltőszelepen keresztül kiáramlik és kilövi a BB-t, illetve szánhátrasiklásos pisztoly esetén a szánt hátraveti. Mikor a helyretolórugó visszahúzza a szánt, akkor a tárból betol egy BB-t a csőbe.

A gázos fegyverek használatát olajozással, kénéssel érdemes kezdeni. A szán levétele után (használati útmutatóban megtalálod) be kell olajozni a surlódó alkatrészeket (tok és szán érintkezési felülete, helyretoló rugóvezetőjét. A töltőszelepet nem kell). Mindezt szilikonolajjal, vagy más műanyagra nem ártalmas kenőolajjal tegyétek meg. A legtöbb hazai boltban kapni ilyen célra gyártott kenőanyagokat. A lényeges pontok a szánban és a tokon lévő vezetőlécek, az elsütőmechanika alkatrészei.

Ezután érdemes tárat egy kevés gázzal feltölteni. A töltőszelepre merőlegesen tartsátok a gázpalackot (fejjel lefelé van a tár és a palack is) és határozott mozdulattal nyomjátok oda pár másodpercig (3-4 másodperc elég, ne töltsétek túl). Ha a töltőszelepnél nincs tömítőgyűrű, akkor egy öngyújtó aljából szedjetek ki egyet és tegyétek be. Töltés után szivárgás nyomait kell keresni, hallgatni vagy vizes tesztet "lefuttatni" (tár alján, vagy a kieresztő szelepnél - ha szivárog, akkor hozzáértővel nézetessétek meg, vagy érdemes a tárba pár napra szilikonolajat tölteni és később leereszteni pár tárnyi gázt üresre). Ha nincs szivárgás, akkor eresszétek ki a gázt egy teszt erejéig. Vigyázz, mert nagyon nagy nyomással engedi ki a gázt - ne a szemedbe ereszd!

Ez után a tár adagolópályájában az adagolótömböt járassátok egy kicsit. Lényeg, hogy könnyedén mozogjon és maga az adagolópálya tiszta és olaj mentes legyen. Ha ezzel is megvagytok, akkor töltsétek meg a tárat BB-vel: az adagolópályán lévő tömböt húzzátok le, majd egyesével töltsétek be a BB-ket - Marui-rendszer esetén ki van szélesitve az adagolópálya. Figyeljetek, hogy ne legyen kihagyás - ilyenkor üreset lő, vagy akadást okozhat. Ezek után töltsétek meg még egyszer a tárat gázzal, és tegyétek a fegyverbe. Élesítsétek azt és mehetnek az első lövések.

Fontos, hogy a fegyvert mindig bebiztosítva tegyétek el (játék közben is)! Amikor nem használjátok, akkor tárat vegyétek ki, a fegyvert tegyétek el - fesztelenítve, azaz elsütve. A tárban minimális gázt hagyhattok és a BB-ket is vegyétek ki - ezzel megkímélitek az o-gyűrűket a terheléstől, és a tárrugót is kímélitek az öregedéstől.

Hosszabb távú pihentetés esetén, tipikusan a téli időszakban, a tárba extra szilikonolajat szoktam tölteni az o-gyűrűk kiszárádásának elkerülésére. Legegyszerűbben a gázkiömlő gumifelől lehet megtölteni, a tár tetején. Leengeded az összes gázt a tárból, majd a kieresztő szelepet benyomva befújod az olajat. Utána érdemes a tárat olyan anyagba tekerni, amely elszivja a felesleges anyagot.

Eddigiek alapján nagyon javaslom a következő kenőolajokat:

 • Modify PTFE
 • GHK
 • Guarder PTFE

Csokáv, Batmause