A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 6., 10:43-kor történt szerkesztése után volt.

{s:Vote} Ez a cikk első sorban összefoglalni szeretné a hopup egységgel kapcsolatos tudnivalókat.


Hop-Up

Sokan írtak már a működéséről, ezért nem szeretnék kitérni erre a részre. Javaslom, hogy olvassátok el a Blackwateren található cikket a hop-up rendszerekről. Becz Laci mindegyik hop-up fajta működését részletesen leírta, köszönet érte.

Illetve javaslom elolvasásra tomeKK cikkét is, de a szerelést bízzátok hozzáértőre.

A hop-up beállítását elolvashatjátok egy régebbi cikkben, ezért erre sem térnék ki. Hop-up beállításának módját itt találjátok meg.

Hop-up fajták más szemszögből

Leggyakrabban valamilyen tárcsás, fogaskerekes, vagy csúszkás megoldást választanak a hop-up egység megalkotásakor. Minőségileg a tárcsás, majd csúszkás és legutoljára a fogaskerekes megoldás jelenti a képzeletbeli ranglétrát.

A tárcsás hop-up egységek nehezen állítódnak el, nagy tartományban és könnyen állíthatóak. Állítás szempontjából általában könnyen hozzájuk férhetünk.

A csúszkás hop-up egységeket tudjuk a legkönnyebben állítani, és az elmozdulás sem jellemző rájuk. Nagy előnyük, hogy ezek a legvizuálisabbak. A tárcsás egységekhez képes szintén nagy tartományban állíthatóak.

Fogaskerekes megoldás nem minden esetben a legszerencsésebb, hiszen több fogaskerék elmozdításával érjük el a lenyomó jobb benyomódását. A fogaskerekek közötti méretezés miatti lötyögés jelenti a legfőbb gondot. Nem mindig lehet finoman állítani, és a fogaskerekek közötti hézagok miatt állítódhat is. Ezektől függetlenül jól teszik a dolgukat.

Fegyver és a hop-up

Felsorolás szinten szeretnék kitérni arra, hogy melyik fegyveren hol találjátok a hop-up egységet. Tudom, alap információ, de néha jól jön.

Leggyakrabban a felhúzókar hátrahúzásával és annak megtartásával/rögzítésével férhetünk fegyverünk hop-up egységéhez. Ilyenkor a hüvelykivető nyíláson tudunk benyúlni ujjunkkal és állítgatni azon.

[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}AK_1.JPG]] Itt az AK-sorozat hop-up egységét látjátok, amely csúszkás.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}M4.jpg]] Az M4-sorozat a másik nagyon gyakori replika. Fogaskerekes hop-up egysége lehet problémás. Ilyen hop-up egységgel még találkozhattok L85, HK33, és sok más aeg esetén is. Ebből háromféle létezik: [[^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}M4_1p.jpg|egyrészes]], [[^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}M4_2p_mini.jpg|kétrészes]], ICS-féle tárcsás - zárójelesen jegyzem meg, hogy a Dboys is készített egy tárcsás hop-upot (SCAR)...de még senki sem próbálta M4-szériába tenni.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}MP5_2.jpg]] Az MP5-nek kétféle hop-ugy egysége van. Itt a régit láthatjátok. Nagyon gyorsan be lehet állítani, illetve vizuális darab. Viszont bármi beleakadhat és elállítja (bokrok, fák főleg).
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}MP5_1.jpg]] Az új típusú (G&G-féle) MP5 hop-up egység már egy csúszkás darab. Végre nem kell félni az elállítódástól sem.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}G36_1.jpg]] Manapság a legnépszerűbb aegek egyike a G36-os. Hop-up egysége (tárcsás) is rettentően jó, de szerelésnél sérülékeny lehet, ha olyan darabot fogsz ki.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}G3_1.jpg]] A G3 hop-up egysége ismételten egy tárcsás szépség.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}AUG_1.jpg]] Az AUG is tárcsás hop-uppal bír.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}SCAR_1.jpg]] Ritkaságoknak számítanak egyelőre a SCAR-ok, amelyek hop-upja tárcsás típusú.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}M14_1.jpg]] Talán az M14 kapta a legjobban sikerült hop-up egységet, amely szerelése viszont bonyolult feladat.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}aepa.g18_usp.jpg]] A legtöbb AEP (Glock 18c, USP) tárcsás hop-upot kapott, amelyek szintén meglepően jól teszik a dolgukat.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}aepa.mp7.jpg]] Az MP7 is tárcsás hop-upot kapott, akár a többi hasonló, nagyméretű AEP (VZ-61-es Scorpion is, de más elrendezéssel).
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}gbba.ksc.jpg]] A KSC/KWA pisztolyainak nagyon érdekes a hop-upja, szerethető nagyon - de az állítókulcs elvesztésével már lehet szenvedni az állítással, ilyenkor szánlevétel kell vagy az ujjakkal azon a kevés helyen szenvedni.
[[imageauto ^{UP:ScrewTurn.Wiki.FilesStorageProvider(Hop-ups)}gbba.marui.jpg]] A Marui (és másolatai) pisztolyoknak a hop-upjával két gond van. Nem állítható, csak a pisztoly szánjának levételével. A másik, hogy néha-néha elmászik egy kicsivel.