A AirsoftÚjonc wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csokáv (vitalap | szerkesztései) 2020. február 24., 13:05-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Mi az airsoft?

Az airsoft egy csapatjáték, amely több tekintetben is hasonlít a paintball-hoz. Ami azt illeti, közös gyökereik vannak, ugyanis mindkettő Japánból ered, ahol a 2. világháború után olyan szigorú fegyvertörvény lépett életbe, amely megtiltotta a polgároknak, hogy éles lőfegyverrel rendelkezzenek. A japánok a törvény hatályba lépése után elkezdték a maguk módján másolni az amerikai BB gun-okat, és ebből alakult ki mindkét sportág. Maga az airsoft a 70-es években indult világhódító útjára a szigetországból.

Az airsoft fegyverek azonban nem nagyméretű, festékkel töltött lövedéket, hanem 6 mm-es (ritkább esetben 8 mm-es, de az ilyen fegyverek nem igazán elterjedtek) tömör műanyag, szabályos gömb alakú műanyag golyókat - úgynevezett BB-ket lőnek, és további eltérés, hogy sokkal gyengébbek, mint a paintball fegyverek, a jóval kisebb méretű és tömegű lövedék miatt azonban ezek is tudnak fájdalmat, illetve akár sérülést is okozni. De a legjobb az, hogy az airsoft fegyverek 1:1 méretarányú fegyvermásolatok (replikák), vagyis szinte megszólalásig hasonlítanak az igazi fegyverekre, éppen ezért úgy is kell kezelni őket, mintha igaziak volnának.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha az airsoft lövedék nem hagy jól látható nyomot (kivéve ha közelről, nagyobb erejű fegyverrel lőnek meg valakit, főleg csupasz bőrfelületen), akkor honnan lehet tudni, hogy eltalálták az illetőt. Az eltalált játékos jelzi hangos "megvolt" felkiáltással illetve kézfeltartással. Természetesen előfordulhat, hogy valaki - kvázi csalás végett - nem jelez, de ha ezt sokszor csinálja, akkor azt kockáztatja, hogy csalónak nevezik, és kizárják a játékról, játékokról. Egyedül pedig nem jó airsoftozni... (Amíg csak a gyanú árnyéka vetül a játékosra, hogy nem jelzi a találatokat, addig terminátornak szokás hívni őket.) Az airsoft tehát becsületjáték.

Az airsoft játékosok többnyire jámbor, értelmes állampolgárok, akik csak a játékok idejére alakulnak át katonákká vagy akár elmaszkírozott kommandósokká. Sokan pont azt szeretik benne, hogy ilyenkor teljesen kivetkőzhetnek magukból, pontosabban felöltözhetnek tetszés szerint amerikai öbölháborús deszantosnak vagy második világháborús német rohamosztagosnak akár. De természetesen piros mackófelsőben, suhogós melegítőnaciban és edzőcipőben is lehet játszani, már ha van kivel. A többség mindenesetre a terepszínű vagy olívzöld gyakorlóra esküszik.

Kezdésnek még ezt a cikket is érdemes elolvasni.


Nyilatkozat

(A MASZból részlet, amit mi is vallunk)

Az airsoft játékosok nem képviselnek semmilyen katonai vagy félkatonai szervezetet, politikai, vallási, vagy etnikai csoportot. Az airsoft a paintballhoz hasonló, biztonságos, erőszakmentes, stratégai-taktikai játék, melyet törvénytisztelő állampolgárok százezrei űznek világszerte. Az airsoft nem kívánja a háborút, a fegyveres konfliktusokat dicsőíteni, nem a valóságot szimulálja - csupán egy játék. Az airsoft eszközök olyan országokban is szabadon birtokolhatók, ahol a legszigorúbb szabályozás alá esik a fegyvertartás.

Loopio